Tejszínes szelet recept
90 perc
A Tejszínes szelet hozzávalói:
TÉSZTA:
6 db tojás
15 dkg kristálycukor
16 dkg finomliszt
1 csg sütőpor
3 dkg kakaópor
3 evőkanál hideg víz
KRÉM:
fél liter HULALA tejszín
1 csg vaníliás pudingpor
2 csg vaníliás cukor
fél liter hideg víz
ízlés szerint cukor
TETEJÉRE:
reszelt étcsokoládé
A Tejszínes szelet elkészítési módja:
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE: A tojásokat különválasztjuk: külön edénybe a sárgákat és külön edénybe a fehérjét. A sárgákat a kristálycukor felével és a 3 evőkanál hideg vízzel krémessé keverjük robotgép segítségével. Ezután a fehérjéket a kristálycukor másik felével kemény habbá verjük szintén robotgép segítségével. Ha mindezzel készen vagyunk, a keményre vert fehérjemasszához öntjük a sárgákból kikevert masszát és hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Gyengéd mozdulatokkal összevegyítjük az egészet, vigyázva, hogy a tojáshab minél kevésbé törjön meg. Érdemes mindig alulról felfelé keverő mozdulatokkal csinálni, szépen lassan. Megéri az időt rászánni, mert gyönyörű piskóta lesz belőle. Az egész masszát zsírozott, lisztezett, magas falú tepsibe öntöm, és megsütöm. Tűpróbáig sütöm, mikor már nem ragad, akkor elkészült a tészta. Kiveszem a sütőből, picit hagyom hűlni, fellazítom az oldalát és az alját, hogy ne ragadjon a tepsihez, majd ügyes mozdulattal kiborítom a tepsiből és két lapra vágom a kisült tésztát. Teljesen kihűtöm. Míg hűl, ELKÉSZÍTEM A KRÉMET: a fél liter hideg vízben alaposan kikeverem a pudingport, hozzákeverem a 2 csg vaníliás cukrot is, és adok még hozzá annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen. A HULALA tejszín enyhén édesített, tehát vigyázzunk a sok cukor hozzáadásával! A pudingot szokás szerint megfőzöm, csak annyi a különbség, hogy itt a fél liter tej helyett fél liter vizet kell használni. Langyosra hűtöm a pudingot és közben gyakran kevergetem. Mikor már csak langyos, apránként a tejszínhez adom és közben a tejszínt folyamatosan verem robotgép segítségével. A végére egy nagyon finom, selymes, lágy krémet kapok. Kicsit beteszem a hűtőszekrénybe, majd az egyik piskótára kenem a felét, ráborítom a másik piskótalapot, majd annak a tetejére kenem a maradék tejszínes krémet. A süti tetejére sok-sok étcsokoládét reszelek, majd megéri 1 éjszakára hűtőszekrényben tárolni, de aznap is nyugodtan lehet már fogyasztani a süti elkészülte után akár már 1 óra múlva. A krém egyáltalán nem fog folyni még másnap, sőt harmadnap sem (ha addigra egyáltalán marad még belőle:), lágy és mégis stabil lesz. Ha keményebb krémmel szeretünk dolgozni, tehetünk bele zselatint. Ehhez 1 csg (1 dkg) zselatint kb. 2-3 dl tejben felmelegítünk, de főzni, forralni nem szabad! Ezután sokat kevergetjük, mígnem langyosra hűl. Ha langyosra hűlt, akkor hozzászűrjük a tejszínhez, és közben a tejszínt verjük folyamatosan. Tehát a zselatint ilyenkor mindig a krém készítése közben adjuk hozzá. Ezután már viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, mert nagyon hamar szilárdul!
1. A piskótát sütés közben ne nagyon nézegessük, mert összeeshet! Én kb. félidőben szoktam megnézni és megfordítani a tepsit a sütőben.
2. A krémnél dolgozhatunk másmilyen ízű pudingporral is. (pl. csokoládés, epres, puncsos, stb...)
Kép a sütiről hamarosan a naplómban! :)
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: d64f9951e2, 2008. febr. 24. 09:35
A tejszínes szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.