Tej, tojás, élesztőmentes FINOM sütireceptet tudsz? (beszélgetés)
omlós almás pite:
Omlós tésztához
* 20 dkg liszt
* 10 dkg Liga margarin
* 10 dkg cukor
* 1 ek kukorica keményítő
* 1 csipet só
* víz vagy zabtejszín
Töltelékhez
* 5 db nem túl leves alma
* 15 dkg cukor
* őrölt fahéj
* 5 dkg Liga margarin
Tetejére
* 2 ek méz
# A lisztet elmorzsoljuk a még hideg margarinnal és a keményítővel. Egy tál közepére halmozzuk és mélyedést készítünk a közepébe.
# A cukrot, sót elkeverjük a vízzel vagy a zabtejszínnel és a mélyedésbe öntjük. Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a margarinos liszttel. Ha túl kemény lenne vagy nagyon morzsálódna, és nem állna össze a tésztánk, nyugodtan tehetünk még hozzá vizet.
# 2 cipót formálunk belőle és fél óráig hideg helyen pihentetjük.
# Lisztezett deszkán mindkét cipót vékonyra nyújtjuk.
# Kibélelünk az egyik tésztalappal egy kerek (gyümölcs) tortaformát (melyet zsíroztunk, liszteztünk), villával megszurkáljuk.
# A megmosott és időközben cikkekre szeletelt almával körben kibéleljük a tésztánkat.
# A fahéjas cukorral egyenletesen megszorjuk az almákat.
# Margarindarabkákat szórunk a tetejére és beborítjuk a másik tésztalappal, melynek a közepébe 2 db kb. 5ml nagyságú lyukat fúrunk.
# Tetejét megkenjük olvasztott mézzel,hogy szép fényes és piros legyen.
# Előmelegített sütőben rózsásra sütjük, a formában hagyjuk kihűlni és mint a tortát szeleteljük.
Palacsinta:
* 20 dkg BL 55 liszt vagy tönkölyliszt (lehet fehér is)
* csipet só
* 2 ek olaj/ olívaolaj
* 2 ek kukorica keményítő
* víz - amennyit felvesz (elég nagy mennyiség, kicsit sűrűbbre kell hagyni, mint a rendes palacsinta tésztát!)
* 1 kk szódabikarbóna
* 2 ek kristálycukor (édes tésztához)
* sütéshez olaj
töltelékhez
* lekvár, kakaó, stb. ( túró helyett Tofut használok lereszelve, jól áttörve egy kevés zabtejszínnel)
# szilárd hozzávalókat egy mély tálban összevegyítjük.
# Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a vizet.
# Végül az olajat is belekavarjuk.
# A palacsintasütőt jól átforrósítjuk és kevés olajjal kikenjük.
# Megsütjük a palacsintákat.
Isteni finom!!!
zabkorpás-csokis keksz recept:
Hozzávalók: (kb.70 dbhoz) 20 dkg margarin, 23 dkg cukor, 1 csomag vaniliáscukor, 1 tojás, 13 dkg finomliszt, 16 dkg zabkorpa, 10 dkg durvára vágott étcsokoládé, 1 kiskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só, 1,5 dl tejszín.
Margarint a cukorral, a vaniliáscukorral és a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, zabkorpát, sütőport,a sót, csokoládét, végül a tejszínt is beledolgozzuk. Vízbe mártott kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat rakunk, nehogy elterülve összetapadjanak. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeverésesben 180°C) kb. 12 percig sütjük.
A tejszínt én zabtejszínnel vagy rízstejszínnel helyettesítem, mert laktózérzékeny vagyok, bioboltban lehet kapni, ahogy zabkorpát is, de mivel az egész sütiben van 1 db tojás, szerintem azt ki is lehet hagyni nyugodtan, vagy helyettesítheted 1 kisebb lereszelt krumplival, mert abban is van keményítő. Ez nagyon-nagyon-nagyon finom! :)
Hamis mézes
2 bögre liszt
1,5 bögre cukor
1,5 bögre víz (lehet tej is)
fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy ha nincs, 2 kk. őrölt fahéj)
1 kk. szódabikarbóna
4 evőkanál lekvár (lehetőleg házi)
Ezt egy nagy tálban jól elkevered, egy kisebb tepsit zsírozol, lisztezel, és beleöntöd. kb 40 percig kell sütni 180 fokon.
Ha kihűlt lekvárral megkened a tetejét és leöntöd csokival. Vagy félbevágod, belekened a lekvárt és a tetejére porcukrot szórsz.
Narancsos linzer
Hozzávalók:
* A tésztához:
* 40 dkg liszt
* 25 dkg sütőmargarin
* 20 dkg porcukor
* fél csomag sütőpor
* 2 narancs reszelt héja
* 1 citrom reszelt héja
* A töltelékhez:
* baracklekvár
Elkészítés
A tésztához valókat összemorzsoljuk, és a két narancs kifacsart levével gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Hűtőben minimum 1 órát pihentetjük, de jobb este gyúrni, reggelig hűteni. Két részre vesszük, vékonyra nyújtjuk, felét teli, felét lyukas virágalakra szaggatjuk. Lemezen hamar megsütjük, majd kettesével (egy telire 1 lyukas) a lekvárral összeragasztjuk.
Megjegyzés
Frissen kemény, másnapra istenien megpuhul. Nagyon jó illatú és ízű sütemény, zárt dobozban hetekig eláll, minél öregebb, annál jobb.
A narancslével vigyázni kell,apránként kell a tésztához adni,mert esetleg ragacsos lesz a tészta.
További ajánlott fórumok:
- Ki tud habos mákos sütireceptet?
- Tojás nélküli (egyszerűbb) sütireceptet keresek!
- Kipróbált, jól bevált, családi-baráti összejövetelen jól tálalható sütireceptekkel(címekkel) tudtok segíteni?
- Milyen körtés sütirecepteket ismertek?
- Tojás nélküli sütemény receptet várok!Ami gyors és finom!Segítsetek
- Egyszerű gyors sütirecepteket keresek!