Te hogy készited a töltött káposztát? (tudásbázis)
Én szabolcsban nőttem fel, úgyhogy nekem ez az igazi töltött káposzta. [link]
Ez eléggé hasonlít az én receptemhez, de én nem teszek bele fokhagymát, olaj helyett valami jó kis füstölt szalonnát/oldalast szoktam bele tenni, paradicsomlé helyett pedig sűrített paradicsomot (de az arányok jók a receptben).
Igen, tényleg jó, én is loptam :)
De valóban sokkal egyszerűbb mint berántani.
fél kiló apró savanyúkáposzta, 1 kg haraszt(savanyított káposztalevél) vagy egy jó nagy fej fejeskáposzta, amit sós vízben egészben megfőzök, hogy szépen levelekre szedhessem.
1 kg darálthús legalább 30%-os szalonnatartalommal.
A darálthúst jó alaposan befűszerezem, só, bors, színespaprika bőven, legyen kicsit túlfűszerezett, mert a végére kifől az íze. Kb. 4-5 marék rizzsel keverem össze, tojás nélkül, mert a tojástól csak keményedik a töltelék.
Ha ez kész van betekerem a káposztalevelekbe.
A fazék aljára megy a fele aprókáposzta, esetleg egy kis füstöltszalonna apróra vágva. Aztán az első sor töltelék, majd némi aprókáposzta, ezt megszórom liszttel, pirospaprikával és kicsi olajat öntök rá. Második sor töltelék, tetejére szintém aprókáposzta, liszt, paprika. Végül a maradék töltelék arra a többi aprókáposzta, némi olaj.
Azt a vizet használom hozzá, amelyben előtte a fejeskáposztát forráztam, így sót már nem teszek bele.
Forrástól számított 2 óra múlva elzárom a tűzhelyet.
Rántani nem kell, mivel a sorok között lévő liszt,paprika kellőképpen besűríti a levét is.
Hát én így készítem :)
Kis adagot szoktam és egyszerű mezei módon készítem a gombócokat.
Fél kg káposzta (nem mosom ki)
Fél kg daráthús, 2 gyorsrízzsel keverem, 2 tojás, vegeta, só, bors, piros paprika (színe is jó legyen)
alul kizsírozom a lábas alját fele káposztát beleteszem, körbe rá a gombócokat, rá a káposzta másik felét és felöntöm vízzel, a káposzta tetejéig. Én mindent sokáig főzök nekem van másfél óra. Néha megkóstolom a gombócot a végénél. van aki tesz bele még egy leveskockát is vagy szalonnát, ilyesmit. :)
Mármint miből? édes, vagy savanyxú káposztára gondolsz?
Nem sok rizssel, darált hússal, fűszerezve saját ízlés szerint, fültölt hús a töltelékek közzé, hagyma alapnak, arra az aprókáposzta felvágva, amit teszek a töltelékébe is, és tojás fél kiló húshoz, egy.