Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy készíted a töltött káposztát? fórum

Hogy készíted a töltött káposztát? (tudásbázis)


2016. jan. 23. 10:53

Természetesen tojás nélkül, nem fasirt az.


Nálunk a töltött káposzta egy évben egyszer készül. Libamellből és füstölt libamellből, nem szemcsésre darálva, hanem aprítóval kissé darabos pástétomra, krémmé aprítva. 1/3-2/3 a füstölt hús-sima hús arány.

Gersli kerül bele és nem rizs, mégpedig a hús tömegének összesen 15%-a, elvégre ez húsétel és nem valami más. Igazi gourmand étel lesz így belőle.


Kovászolt káposztalevélbe töltöm az apró töltelékeket, melyet sóval, csomborral, fekete- és fehérborssal ízesítek.


Laza pörköltalap kerül alulra, olívaolajból. Arra 2-3 friss babérlevél, majd kovászolt szálas káposzta, lazán a töltelékek, azokon egy réteg füstölt libamell szeletben, újabb réteg szálas káposzta, pár friss babérlevél, újra töltött káposzta. Paradicsomlével (passzírozott) töltöm föl, majd a sütőbe teszem és kis fokozaton sütöm 3-4 órán át, ugyanis ez a titka a jó íznek, a puha tölteléknek és az összeérésnek.


Nyáron friss kaporral is ízesítjük.

2016. jan. 18. 18:18
Mi is csak gombocokat csinålunk. Ėdesanyåm nyåron csinålt ėdeskåposztåbol ės põszmėtėvel savanyitotta. Ettem mår paradicsomosan is. Sõt egyszer ettem Szabolcsban kukorica kåsåval készitettet is. Kicsikre voltak tõltve. Hidegen is finom volt. Karåcsonyra elėg sokat csinåltunk. Dobozba tettūnk 3 gombocot ės betettūk a mėlyhūtõbe. Igaz,hogy a kåposzta egyre jobb minėl tõbbet melegitik õssze.
2016. jan. 8. 11:50
Én először megfőzök egy fél füstölt csülköt, annak a levében főzöm meg félig a rizst, a töltelékbe is teszek az apróra vágott füstöltből,még hagymát, tojást, kevés füstölt lét. A fazék aljára apró káposztát, arra 1 töltelék, 1 darab füstölt, 1 gombóc sorba rakva, rá káposzta, ezt rétegezni amíg van, a sorok közé 1-1 marék gerslit, a tetejére aprókáposzta, rá 2-3 dl eltett paradicsom, és felönteni majdnem szinig vízzel, kb másfél órát fő, nem szoktam berántani. Igaz már elmúlt karácsony, de még tavaszig azért biztos kerül rá sor, nyáron pedig ugyanez, csak kovászolt káposztával.
24. grizus
2015. dec. 26. 03:36
Nem tudom konkrétan, én még nem készítettem, de anyukám trükkje az, hogy vizet kell tenni a töltelékbe. Miért? Nos, főzés közben a rizs vagy egyéb, ami a hús mellett benne van, megdagad. Víz nélkül kemény gombócokat kapunk, vízzel viszont puha lesz. Bevált módszer. A fűszerek közé pedig kaprot is teszünk. Sok tejföllel... hmm.
23. 3b097083af (válaszként erre: 22. - IzaHold)
2015. dec. 23. 08:01
Azt mi mindig levagjuk; de van, aki inkabb kelkaposztalevelet hasznal a konnyebb fozes miatt.
2015. dec. 23. 02:52
Illetve még annyi, ha nyers káposztába tekergeted, annak is kell idő, mert némelyiken a főér elég vastag tud lenni. Szóval ezeket is meg lehet párolni előtte.
21. IzaHold (válaszként erre: 5. - _hóvirág_)
2015. dec. 23. 02:50
Igen, mennyiségtől függően egyet, vagy kettőt.30-40 dkg-hoz elég szokott lenni egy. Ezt úgy is érzed, hogy kellően ragad -e:) Rizzsel vagy árpával lehet készíteni, mindkettőt érdemes kicsit beáztatni vagy leforrázni előtte, ha nincs időd, kedved főzni, viszont akkor a káposztát kell tovább főznöd kicsit. Mielőtt elzárod egy gombócot azért kóstolj meg, hogy megfőtt -e a rizs vagy árpa benne. :) Én árpával szeretem igazán, mert gyerekkoromból ez jön. Szerintem sokkal autentikusabb. De ezt sokan nem ismerik.
20. syria
2015. dec. 22. 20:49

Sehogy. Ahogy anyósom csinálta, olyat úgyse tudnék, akkor meg minek?

Maradok a székelykáposztánál, azt még én sem tudom elrontani. :D

19. 388b941089 (válaszként erre: 18. - Andi6020)
2015. dec. 22. 18:47
Dettó.
2015. dec. 22. 18:39

Én pörköltalappal kezdem, erre a káposzta, majd a töltelék levélbe göngyölve, plusz gombócok. Ez nálam félig főtt rizs, darált hús, plusz beledarálok egy füstölt csülköt.

A végén tejföllel behabarom.

17. julianusyze (válaszként erre: 16. - _hóvirág_)
2015. dec. 22. 17:50
Neked is boldog karácsonyt és fini kis töltött kápit :-D
2015. dec. 22. 17:40

Köszönöm szépen Mindenkinek aki segített!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Nektek! És jó ételeket! :-)))

2015. dec. 22. 17:34
Én is nyers rizzsel csinálom már,sokkal egyszerűbb és jobb.40 dkg darált húshoz pont 10 dkg rizs kell.Ha nem levélbe töltöd csak gombócot csinálsz,ajánlott 1 egész tojás.
14. 388b941089 (válaszként erre: 12. - 5c98b496b3)
2015. dec. 22. 17:14
Ki, hogy
13. 5c98b496b3 (válaszként erre: 5. - _hóvirág_)
2015. dec. 22. 17:11
töltelék ugyanaz mint a fasírt csak kenyér helyett rizs :)
12. 5c98b496b3 (válaszként erre: 6. - 388b941089)
2015. dec. 22. 17:09
én nyers rizzsel tolom, sosem volt kemény
2015. dec. 22. 17:08
szalonna, rá hagyma, rá a káposzta egyik fele. megszórom sóval, köménnyel, rá a töltelékek, oldalas , rá a maradék káposzta, pirospaprika, kömény, babérlevél és annyi víz amennyi ellepi. Ízlés szerint só. Letakarom és készre főzöm
10. gizus58 (válaszként erre: 1. - _hóvirág_)
2015. dec. 22. 17:03
Káposztát a lábasba,felönteni vízzel,pici sót bele, és mikor felforrt, a gombócokat összegyúrni egy tojással,sóval, őrölt borssal, és kevés főtt rizzsel, és beletenni.Közepes lángon főzni. Ha puhára főtt minden,vékony piros paprikás rántással sűríteni.
9. bnedora (válaszként erre: 5. - _hóvirág_)
2015. dec. 22. 17:03
Van, aki tesz bele, de van, aki kihagyja. Állítólag keményebb tőle a töltelék, de ha megfelelő ideig főzzük, akkor nem lesz az.
8. bnedora (válaszként erre: 1. - _hóvirág_)
2015. dec. 22. 17:01
Én is hagymás zsírra teszem az aprókáposztát, majd jönnek a töltelékek.
2015. dec. 22. 17:00
Még soha nem főztem, sőt nem is ettem... :p
6. 388b941089 (válaszként erre: 5. - _hóvirág_)
2015. dec. 22. 16:55
Nyilván az tartja össze és kevés félig főtt rizs is kell bele.;)
5. _hóvirág_ (válaszként erre: 3. - IzaHold)
2015. dec. 22. 16:54
Köszönöm szépen! És mikor a tölteléket készíted akkor teszel bele tojást?
2015. dec. 22. 16:54
Savanyu kaposzta alap, oldalas, kis darab fustolt kolbasz vagy nyulja; kaposztak, kaposzta a tetejere, viz, torott paprika, so, bors, komenymag, baberlevel, paradicsomkarikak. Lassan fozve; tejfol talalaskor.
2015. dec. 22. 16:50

Én nem teszek olajat a lábas aljára. Savanyú káposztával kezdem, aztán rá a betekert és nem betekert gombócok, majd a tetejére is káposzta és ezt felöntöm vízzel. Amikor már közel jár a kész állapothoz, akkor rántom be.

Ja, és a kis víz az annyi, hogy ellepi az egészet, szóval nem is olyan kicsi:)

De nagyon sokféleképpen csinálják, a hagymát én pl. a töltelékbe láttam tenni a minap a reklámban, és sütőben süti meg.

2015. dec. 22. 16:46
:-) :-)
2015. dec. 22. 16:46

Sziasztok!


Töltött káposztánál, ha már megvannak a gombócok akkor a lábas aljára olajat öntötök rá egy kevés káposztát, bele a gombócokat és felönteni kis vízzel? Mert olyat is láttam, hogy olajon hagymát és foghagymát megpárolnak, pirospaprika és utána bele a káposzta és a golyók. Van aki pörkölt alapra teszi az egészet? Köszönöm a válaszaitokat!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook