Tartós betegség általi kedvezmények (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
A fiam betöltötte a 20. életévét, eddig tartós betegség ( daganat miatt tüdőeltávolítása volt) miatt kapta a MÁK-os kártyát.
Ez most lejár. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem kap új kártyát. Kérdésem az, hogy a jelenlegire érvényes a veszélyhelyzeti hosszabbítás?
bocsánat, azt kifelejtettem, hogy anya írt egyszer az állami kincstárnak, de ők elutasították a családipótlékkal kapcsolatos igénylést - továbbra sem tudom milyen oknál fogva. Utoljára 2008-ban kaptunk családi pótlékot.
Plusz egy hiba javítása: töltessük*
Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
2006 óta asthmás vagyok, továbbá pajzsmirigy beteg. 5 évvel ezelőtt még középiskolásként kezdődött az egész. Időközben anya súlyos beteg lett (először trombózis, aztán cukorbetegség, most (gyógyuló félben) rák) és az egész anyagi helyzetünk is már több, mint 5 éve elég ramaty állapotban volt ahhoz, hogy kaphassunk családi pótlékot, de valamilyen oknál fogva nem kaptunk. (Apa az egyedüli kereső a családban közel 5 éve) Azonban most, felső oktatásban az egyik ismerősömtől hallottam először ilyen kártyáról, amivel az utazást 90%os jeggyel és +1 kísérős módszerrel könnyítette meg saját maga és adott kísérője számára. Ha most jól értem, akkor engem nagyon szépen átkúrtak. Már bocsánat a kifejezésért. 5 évvel ezelőtt én még vígan ingyenes könyveket kaphattam volna gimiben. Annak idején, még Pestre jártam klinikára a pajzsmirigyemmel, ott néha-néha próbálkoztak az utazási költség visszatérítésével a TB-től, de igazából nem mindig történt meg a pecsételés vagy papír kérése. És sajnálkozva még volt rá pofájuk az eddigi összes (5) orvosomnak azt mondani, hogy ez egy ilyen bicikli... és nem felajánlani, hogy töltesük ki ezt a papírt... amivel kapcsolatban most jön a kérdésem:
- családi pótlékot kaptunk volna,
- utazási támogatást,
- továbbá ingyen tankönyveket...
Ezeket visszamenőleg hogy tudnám igényelni?
Sziasztok!
Az én 6 évesemnél is asztmát állapítottak meg, leírom a lépéseit, hátva valakinek segítség.
1) mi nem kértünk se dokit, se védődnőt,csak kértünk a gyerekorvounktól egy beutalót asztma és allergia vizsgálatra ( meguntuk az éveken át tartó köhögést)
2) időpontot kellett kérni a Megyei kórházba( kb 2 hónapos volt az előjegyzés)
3) a vizsgálaton kértek minden korábbi( ha volt!) leletet, röngen, gégészet, ott elvégezték az allergia vizsgálatot, vért vettek és egy gépbe kellett fújnia a gyereknek
4) 3 hónap múlva kontroll, megkérdezték javult e a felírt gyógyszertől, de már semmijen vizsgálat nem volt. Még fent állt a betegség, a gyógyszerek használtak, így köv.lépés...
5)Magyar államkincstárhoz be, igénylőlapot kérni ( Szakorvos tölti ki, vagyis vissza kell ahoz a dokihoz,doktornőhöz vinni a kórházba, aki kiállította az asztmás papírt.)
Én csak beadtam minden papírral, ők 2 óra múlva kegyesen lepecsételték az Államkincstárból vitt 3db papírt( min. 2db legyen, mert le kell adni az eredetiket)
6)Visszavittem az államkincstárba a papírt,kitöltve, lepecsételve, kelletta gyerek születési anyakönyvi kivonata!!!!
és megkaptuk a
- hatósági igazolványt-dfényképes diákigazolvánnyal használjuk( ez jogosítja a gyereket+1 fő kísérőt az ingyenes utazásra)
- suliba az 50%-os étkezést
- ingyen tankönyvet
sok sikert mindenkinek, senki ne várjon a háziorvos nógatására. Nem érdekük!
Sziasztok.
Nekem mind a két fiam asztmás.Holnap megye az önkormányzathoz a közgyogyot megcsináltatni,kell oda vinni valami kereseti igazolást??
A másik kérdésem hogy mi csongrád megyében lakunk,a tartos beteg kártyával a helyijáratokon ingyen utazhatunk.de ezzel a kártyával más megyékben is ingyen utazhatunk helyijáratokon?Fel szeretnénk menni pestre és nem tudom ott is lehet-e ezt igy használni vagy csak kizárolag csongrád megyében.
előre is köszi a válaszokat.
Sziasztok!
A kisfiam fejlesztés céljából speciális oviba jár. Ez az ovi ugyan városunkon belül, de lakhelyünktől és munkahelyünktől távol van, 3 km-re (a lakhely és a munkahely közel van, 5 perc gyalog). Nekem csak azért kell egyvonalas bérletet vennem, hogy az ovitól visszajöjjek a munkahelyemre, valamint délután az oviba menjek a kisfiamért. Az oviba menet a gyerekkel, valamint délután visszajövet már tudnám használni az utazási kedvezményt, mint kísérő.
A kérdésem az lenne, hogy van-e, és ha van, akkor milyen lehetőségem van arra, hogy a lakhely és az óvoda közötti szakaszra támogatást, kedvezményt kapjak, vagy a megvásárolt bérlet árának egy részét visszatérítsem?
Szia!
A kezelőorvostól kell kérni igazolást a tartós betegségről. Egy példányt el kell vinni a háziorvosnak, aki egy zárt borítékot fog adni. A másikat pedig a Magyar Államkincstárba kell beadni.
Ha megvan az emelt családiról a papír a MÁK-tól, lehet menni a zárt borítékkal és az igazolással az önkormányzathoz. Így kapsz közgyógy igazolványt. Az utazási igazolványt a MÁK állítja ki. Remélem segít a válasz.
Sziasztok!
Az én kisfiam is asztmás. Mi most kaptuk meg az emelt családit, s a közgyógyot is intézem a héten.
Az utazásihoz milyen papír kellet a kincstárba?
Az ovis étkezés is 50%-os.
Más kedvezményről tudtok? Mert az ilyenekben nem sűrűn adnak felvilágosítást!
Valahol olvastam víz/csatornadíj kedvezményről is amit az önkormányzaton kell intézni.Erről tud valaki valamit?
Sziasztok!
Tudna nekem segíteni valaki abban,hogy az én kisfiam asztmás kapom utána az emelet családit 2 hónapja és múlthéten egy anyuka azt mondta utazási kedvezmény is járna.
Keresgettem itt a neten,de nem volt egyértelmű,hogy ilyen betegségnél is jár e és a védőnő sem jártas ebbe.
Kérdésem hogy aki tudja.
Jár e ilyen betegségnél is és elég az a papír amit a családihoz beadtam a MÁKba vagy kell külön?
Előre is köszönöm a választ.
Sziasztok!Nekem 2 tartósan beteg gyerekem van,(10 éves múlt,6 éves múlt).Az első,10éves koráig járt a gyes ,most másodikkal vagyok gyesen,(melette dolgozom).CSak 90%-os kedvezménnyel utazunk ,ha a gyerek is ott van.Hol intéztétek az ingyenest?
Milyen az ingyenes bérlet?
További ajánlott fórumok:
- Mi számít tartós betegségnek?
- Aki tartós betegség miatt van GYES-en az tényleg vállalhat teljes munkaidőben munkát?
- Tartós beteg gyermekekkel kapcsolatos kedvezmények
- Tartós beteg vagyok így járhat a 3H-s kedvezmény?
- Tartós betegség esetén van valamilyen kedvezmény a fakultatív védőoltásokra?
- Ki minősül tartósan munkanélkülinek, és milyen kedvezmény jár utánuk?