Mi számít tartós betegségnek? (tudásbázis)
nagylányom nekem is elnőtte
remélem kis manóm is el fogja
nagyon durván hangzik ez a betegség
te akkor még inkább tudod,hogy beteg gyereknél nem feltétlenül szigorúan véve a gyógyszerek kerülnek vagyonba
Egyébként ha a keresőbe beírod, hogy
335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet akkor kiad egy pdf dokumentumot ahol felsorolják a súlyos fogyatékosság alá tartozó összes betegséget.
Szerencsére a lányom ugymond kinőte az asztmát, illetve ha elkerüli a kiváltó okot tünetmentes marad. Allergiás eredetű nála. Bár a parlagfüvet nem tudja elkerülni így a gyógyszereit is már csak szezonálisan szedi.
A CU a colitis ulcerosa, fekélyes vastagbél gyulladás. Ez tavaly kezdődött, szerencsére hamar diagnosztizálták és kapja a megfelelő gyógyszereket, tartja a diétát. De már a legelső papír alapján amin a diagnózis szerepel, kiadta a háziorvos a súlyos és maradandó fogyatékosságról az igazolást. Az egyetemhez kellett, hogy szoc. támogatást tudjon igényelni. Ez az egy amit megkap, meg a gyógyszerek támogatottan való felírását. Semmi mást.
Tudom, hogy az ember táplálkozását nem támogatja senki de mikor speckó diétát kell tartani főleg amíg aktív a betegség, hát az sem 2 fillér. Ugyan azt mondták ha lemegy a gyulladás ehet mindent, ugyan úgy, csak a gyógyszereket kell szedni, hát ez nem így van nála. Sajnos rögtön jelez a gyomra ha valami nem jó neki. Így inkább meg sem próbál visszatérni a normál kajákra, nehogy fellángoljon megint. 1 évbe telt mire úgy-ahogy visszanyomták a gyulladást, többféle gyógyszerrel, végül szteroiddal. Ha 1 éven belül ismét fellángol, nem marad csak az immunrendszerre ható kezelés...hát ezt jó lenne elodázni!
Kívánok nektek mielőbbi jobbulást, tünetmentességet!
Szabad megkérdezni,hogy mi a CU?
Csak az egyik gyógyszerünk teljes ára(singular ,28 szem,nem is a havi adag)8800.-,
a pumpák darabja 3000 körül van,általában 3 el megy havonta.
Ezeket szerencsére tudják írni közgyógyra.
Ja és még az inhalátorba a sót is.
Általában havonta 2* antibiotikum.Most éppen több félét is írhatnak,de ez mindig változik.
Ez volt a jó része.
Ezen felül a többi saját zsebes.
Néhány hónapja az utolsó viszonylag elviselhető köptetőt is kivették a listából.(Állandóan szedi a manó.)Beraktak helyette egy olyant,aminek használatát a pulmonológusunk szó szerint megtiltotta.
Immunerősítő detto:az az egy amit írhatnak(ráadásul csak a kapszula megy közgyógyra,a szirup már nem)nem ér semmit.
Orrspray detto.
Akinek van ilyen jellegű betegség a családban az tudja,hogy vagyonok mennek el illóolajokra,sókra,viaminokra,
amik nem gyógyszerek ugyan,de valahogy próbálja az ember lánya a gyerek életminőségét javítani.
Kb 10 biztos elmegy így havonta.
És akkor még csak a légúti résznél vagyok.
Spec cipő 3 havonta 10-13 ezer
+ a sínek.
jajj drága,a világért nem akartam lekezelő lenni vagy megbántani!
félre értesz!
csak nagyon sokszor futottam már bele,hogy nem megy közgyógyra ami drága,meg ami jó
folyamatosan szűkítik a közgyógyra írható dolgokat és ettől nagyon csalódott vagyok
természetesen nem mindegy ,hogy havi 15 vagy 25 amit gyógyszerre kell költeni
Nem értem miért vagy ilyen lekezelő.
nekem a közgyógy nem azért kell,hogy végtelenül váltsam ki a cuccokat.nekem azért kell,hogy az állandó gyógyszere meg legyen a gyerekemnek!!!!!!
Apja cukorbeteg,közgyógy nélkül váltjuk az inzulint,fruktózt,tesztcsíkot...pedig elvileg neki is járna a közgyógy,hisz közmunkán van,de nem kérjük!
ja és hát persze már nem úgy van ,min régen,hogy van közgyógy kiskönyv és "korlátlan fogyasztás"
van egy keret,amit 3 havonta utalnak a kártyádra
ha elég elég,ha nem nem
akkor vagy írhat alá az a doki,vagy továbbítja a kék papírt(sajnos ismerem:-)
van ami megy persze,de továbbra is azt mondom,hogy ne lepődj meg ha emellett is fizetsz,mint a katonatiszt
asztma szerekből hál isten a pumpák mennek
köptető egyik normális se
antibiotikumot a házidoki írhat
az ügyelet egyáltalán nem ír semmit rá
érdekes,mert mindenki a kék papírt(tudod?) a pulmonológusnak viszi:)
hozzátenném,van sok olyan gyerek,aki negyed annyira nem beteg mint az enyém,és mindent megkapnak.Közeli ismerősi körömben 5 ilyen gyerek van.
Amit én pénzért váltok ki most drágán,az mind megy közgyógyra,nekem a körzeti doki mondta,mert megnézte!csak hát míg nincs papírom,fizetek érte.hétfőn csak a szemcseppért és orrsprayért 4000ft-ot fizettem.
a házidoki és sima pulmonológus nem adhatja meg,
csak a megyei főorvos
régebben a mi dokink úgy csinálta,hogy vitte a papírt a fődokinak és hozta vissza
azóta már ő a fődoki szerencsére
a közgyógy nem a világ
általában ami jó és drága az nem megy rá
2 hónapot meghaladó tartós gyógyszerszedés után(ha többfélét szed egymás után ,arra nem,csak ha be van állítva állandóra)akkor elvileg tartós beteg
12 éve a lányomnál még kórházi kivizsgálás és bizonyítható panaszok(azaz szűkület is) kellett az aszthma elfogadásához,
hogy megadják
kisfiam 4 éves
sajna részleteket most csak ennyit tudok,mert ő annyira beteg és olyan sok gyógyszert szed,hogy eddig fel sem merült,hogy nem kapja meg
jövő héten megyünk felülvizsgálatra
most picit berezzentettetek
havi átlag 20-30 a gyógyszere
az én lányom is kancsal volt.takargattuk a szemét,na meg az akkori gyes és csp ami 19ezer volt,abból 16ot fizettem ki a szemüvegért.megműtötték a szemét utána.semmi nem járt rá akkor sem.ez nem tartós betegség.
asztma az,bár itt nálunk a doki nem ismerte el,hogy a kicsikém beteg,elvittem másik orvoshoz és láss csodát...kapom a javaslatot.
Én most viszem majd vissza a szemészetre a gyereket(26-án-)de ráfogok kérdezni,hogy ilyen esetben jár e közgyógyellátás,nem fogom annyiba hagyni,utána fogok járni mindenképpen.Érdekes módón a ,tudjátok kik,(nem akarom kiírni)mindent megkapnak,én fehéren meg nem.
Tapasztalatból írom,mert amikor szállnak fel a buszra mindegyiknek ingyenes utazásra való igazolványa van.
Sziasztok.
Döbbenet, amiket írtok. Nem elég a családnak az, hogy gond van a gyerkőccel, a gyerkőcnek meg önmagával? De még a támogatásért is fizetni kell? Az én fiammal is baj van, de addig nem jutottunk, hogy egy nyomorult diagnózist adjanak 3 éve. Folyton küldenek jobbra-balra, néha kiadnak egy olyan papírt, amivel természetesen nem vagyunk jogosultak emelt csp-re. Ha pedig azok lennénk, akkor nem szólnának. Tényleg a boríték a nyitja a dolognak? Erre kell készülni? Milyen országban élünk, hogy már ez a természetes? Ezek az orvosok belegondoltak egyszer is, hogy mi mit élünk át minden nap? Nekik csak egy akta vagyunk mindannyian...:(((((
Hát ez az ami elszomorító!
Tavaly november óta 3-szor voltam a kicsivel Pesten,és most megint viszem majd.
Olvastam,hogy a kancsalság meggyógyítása hosszú folyamat és rendszeres kontrollra kell járni.És ahogy hallottam,szinte minden évben új szemüveg kell,és most takargatni is kell a szemét,igaz csak 600 ft havonta,de a pestre utazgatás sem olcsó.És persze a szemüveget nem támogatja a tb.Igazán lehetne erre is egy megoldást kitalálni,mert én se szarom a pénzt.
Azt szeretném megkérdezni,hogy a kicsi fiam szemüveges lett és nagyon drága,most lehet megint le kell cserélni,jobb szemére kencsal és most plusz 3,5-es szemüvege van,de lehet nagyobb lesz.Ez tartós betegségnek számít?
Azért kérdem,mert néztem egy oldalt,pontosan ezt írja:"1. Vakok és gyengénlátók
Akiknek látóélességét távolra mindkét oldalon 0,3-nál rosszabbnak
minősítette szemészeti vizsgálat."
Most novemberben fizettem a szemüvegért 20 ezer ft.ot,mellé a Pestre járkálás sem olcsó,és most ha kell neki megint szemüveg az újabb 20 ezer.
Az én lányom augusztusban kezdte az ovit,összesen mostanáig kb50 napot volt.most is 1 hete itthon van megint.alig jár,állandóan beteg.
Kell a szigorítás,de miért mindenhol a becsületes embert szivatják?
Hány éves korig jár az emelt családi pótlék? A fiam idén tölti be a 18. életévét, de 20 éves koráig nappali tagozatos középiskolába jár, mert évvesztes, és 5 osztályos a suli.
Köszönöm ha valaki válaszol:-)
Én lányom (igaz, már 22 éves) is asztmás. Annak idején azért nem kaptam emelt családit, mert nem töltött az év 365 napjából x napot kórházban. Ha kapott volna, akkor most automatikusan járna neki valami kis pénz élete végéig. Annak ellenére nem jár, hogy most 1 éve colitises lett. Doki le is írta, hogy súlyos fogyatékosság. Élete végéig gyógyszer, 3 havonta kontroll, vérvételek, stb.
És közgyógy sem jár mert a gyógyszerei nem érik el a 7000.-/hó kiadást.
Szóval semmi jóra nem számíthatunk, csak elvesznek, aki beteg az meg csak pénzbe kerül az államnak, még adjanak is neki?
További ajánlott fórumok:
- Hisztek abban, hogy a betegségnek lelki oka van? Biologika.
- Leiden-mutáció következtében kialakult tüdőembólia milyen betegségnek számít?
- A feledékenység mikortól számít betegségnek?
- Miért nem számít a lányom tartósan betegnek? Valaki aki ért hozzá segítsen légyszives hova fordulhatnék!
- Tartós betegnek számít?
- Mi számít krónikus betegségnek?