A feledékenység mikortól számít betegségnek? (tudásbázis kérdés)
Nehéz eldönteni hol a határ...
Mi az ami még természetes életkori és mi az ami már kezdődő demencia. Ráadásul az érintettek nagyon jól tudják kompenzálni így a családtagok sokszor már későn ismerik fel. Nem is mindig feledékenységgel kezdődik.
Én a tesoba vettem kenyeret is. Laza mozdulattal a kenyeret a nyol szatyorral együt, betettem a helyére... persze a buxtárca ott volt a kenyér mellett.
Kerestem sok helyen, hol van?
Itt nem lett vége, mert visszamentem, hátha ott maradt a pénztárnál, és elpakolta az utánam pakoló vásárló... :(
mögöttem lévő....
hamar kiderült nem maradt ott, elraktam.... én...
Az időskori elbutulás, más néven demencia igen gyakori probléma a 65 év felettiek körében, de tulajdonképpen bármely életkorban előfordulhat. Szellemi leépülést jelent, melynek során a beteg ítéletalkotási, tanulási képessége, memóriája folyamatosan romlik, figyelemzavarokkal küzd, súlyosabb esetben önellátó képessége is korlátozódik. – A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór – mondja Karen SantaCruz, a Minnesotai Egyetem Neurológiai Tanszékének professzornője. – Ezenkívül okozhatja agyvérzés, de balesetek miatti fejsérülések, illetve degeneratív elváltozások következménye is lehet. Sokszor nehéz megkülönböztetni a normálisnak tekinthető memóriagondokat és az elbutulást. Az alábbi nyolc jel azonban egyértelmű választ ad.
Hogy is volt?
Ahogy korban előrehaladsz, a nevek, dátumok, arcok sokszor összefolynak. Gyakori probléma, hogy hirtelen valami nem jut eszedbe, nem emlékszel megszokott, hétköznapi cselekvések elvégzésére (például elzártad-e a gázt, bezártad-e az ajtót). Az ilyen jellegű memóriagondok frusztrálóak, azonban nem jeleznek komolyabb problémát – ezt nevezik korral járó emlékezetromlásnak. A demenciában szenvedő beteg nem emlékszik arra, hogy egy órával korábban mit evett reggelire, vagy egymás után többször megkérdezi ugyanazt, noha már először is megkapta a választ.
Hogyan kell?
Az időskori elbutulás sokszor kezdődik azzal a jelenséggel, hogy a beteg nehezen tanulja meg új feladatok elvégzését. Például kap egy új gyümölcscentrifugát, és valami miatt képtelen megtanulni a be- és kikapcsolását. Ekkor még emlékezhet a korábban gyakran elvégzett tevékenységekre, mint például a cipőkötés, de később akár ez is problémát jelenhet.
Mi is az a szó?
Figyelmeztető jel az is, ha valaki elfelejt gyakran használt szavakat, vagy a társértelműeket összetéveszti (például összekeveri a lábat a papuccsal). Előfordulhat, hogy kezdi leegyszerűsíteni a nyelvet: mosdó helyett például azt mondja: kéz-kád. Mivel a kommunikációja sok esetben egy alapfokú nyelvtudással bíróéhoz hasonlít, nehezen kapcsolódik be beszélgetésekbe, sőt később akár már meg se próbálja.
Meg tudom csinálni?
A demencia könnyen tesztelhető: betűzz szavakat visszafelé, emlékezetből ismételj el 3 tagból álló felsorolásokat, szósorokból válaszd ki a kakukktojást, vagy utánozz valakit egy bizonyos tevékenységben.
Hová is tettem?
Ha néha nem találod a szemüveged, nem emlékszel, hol tetted le az autó forgalmiját, teljesen természetes. A demenicában szenvedő beteg viszont nemcsak nem tudja, mit hová tett, de a tárgyak elhelyezése egyértelműen téves ítélőképességről tesz tanúbizonyságot – a cipőt teheti a hűtőbe, a kulcsot pedig a ruhásszekrénybe. Mivel a tárgyak téves elhelyezése veszélyes is lehet, erősen megnehezíti – ellehetetleníti – az önálló életvitelt.
Hányadika van?
Ugye milyen sokszor megesik, hogy hirtelen azt sem tudod, milyen nap van? Vagy éppen hányadika? Ilyenkor az ember gyors asszociációk, összehasonlítások, viszonyítások segítségével kitalálja a dátumot, a napot. A demenciában szenvedő azonban nem tudja logikusan végiggondolva kitalálni. Sokszor még az évszak, illetve az év eltalálása is komoly gondot jelent.
Mit akarsz tőlem?
A demencia első szakaszában a személyiség nem változik meg, a súlyosabb stádiumok azonban alapvetően átformálhatják a beteget. A hangulat erősen ingadozhat, a beteg magába fordulhat, és ok nélkül agresszívvá, ellenségessé válhat.
Miért csináljam?
Az elbutulás következtében a beteg könnyen elveszítheti az olyan dolgok, aktivitások iránti érdeklődését, kedvét, melyeket korábban mindennél szívesebben csinált. Enne hátterében állhat a képesség, de a hajlandóság elveszítése is – sokszor emberek közé sincs kedve menni.
Nem vagyok beteg!
Igaz,hogy néha háromszor is bemegyek a spájzba mire kihozom azt amiért mentem:)))
Hát kicsit megnyugodtam,hogy nem csak én vagyok ilyen.
A párom is sokszor kiakad,hogy elfelejtem,amiket mond,hogy vegyek.Mondom neki írja fel,vagy legalább akkor szóljon,ha megyek vásárolni,de akkor ő sem szól,így hát nem veszek,Legalább addig is spórolunk:-))
Csak szórakozottság.
Ezeregy dologgal foglalkozunk, nem szem előtt tartva az "itt és most"-ot.
Amióta kb. egy kilóméterről kellett visszajönnöm, hogy eloltottam-e a gyertyákat, azóta figyelek.
Csak ennyi kell, arra figyelni csak, amit éppen csinálunk.
Szóval szerintem ez nem betegség, hanem szétszórtság.
És az lenne furcsa, ha nem lenne ilyen :)
Mindenkivel előfordul :D
Én minden mosogatás után elfelejtem visszavenni a gyűrűmet. Hónapok óta mondogatom, hogy na, most nem fogom elfelejteni, oda teszem magam mellé, és lám, most is kint hagytam a konyhában.
Elfelejtem elmondani az óvónőknek, hogy ma meg ma délre megyek a gyerekért. Még azt is el tudom felejteni, mit ettem előző nap reggel, délben, este.
De az tuti, hogy ez normális.
Ha mondanál példákat...
én is 35 vagyok ugyanezek nálam is előfordulnak,de talán nem betegek vagyunk "csak" tulhajszoltak.
Édesanyám 63 nála meszesedés okozza.
Szerintem ehhez azért még fiatalok vagyunk!NEM?!
Sokszor kétségbe esem magamtól,hogy mire kiérek a szobából,elfelejtem,hogy mit akartam csinálni.Sok mást is elfelejtek,de vannak dolgok,szerintem,ami nekem fontos,azt soha.
Ez 35 évesen már baj?