Táppénz? Mennyi után fizet a TB? Hány napot fizet a munkáltattó? (tudásbázis)
Ezek az adatok ismeretében, a munkáltatónál április 03 - 23 -ig betegszabadságon kellett legyen, ezt követően 24-től tp. Még május 10 -én kifizetett bért minden esetben kellett kapjon, igaz kevesebbet, Ha a cég nem kifizetőhely és a TB-hez kell a papírokat beküldeni. Az orvos 2 hetente adja ki az igazolást, tehát a 2-ik adagot leghamarabb május elején kaptátok meg. Ezeket ha azonnal leadtad a vállalathoz, ők ha 2-3 napon belűl kitöltötték a szükséges nyomtatványokat és elküldték a TB-hez, akkor is min. május közepe, jobb esetben. Ha jól tudom akkor, a minden hónap 20-ig beérkező igazolásokat a következő hónap első napjaiban postázzák, vagy utalják.
Magyarul leghamarabb június első napjaiban kaphattok táppénzt, de azt is csak max. 2 hetit. A többit csak a következő ciklusban.
A betegszabadság
A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel
ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló.
A munkavállalót – betegsége miatti – keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap
betegszabadság illeti meg, amely csak az adott naptári évben vehető igénybe.
Betegszabadságra azok az alkalmazottak jogosultak, akik munkaviszonya a Munka Törvénykönyve
hatálya alá tartozik (pl. bt., kft, rt. alkalmazottai, stb), továbbá jogosultak a betegszabadságra a
kormánytisztviselői, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek is.
A betegszabadság kizárólag a munkavállaló saját betegsége esetén jár.
Nem jogosult betegszabadságra a bedolgozó, egyéni vállalkozó, segítő családtag, társas vállalkozás
tagja (kivéve, ha munkaviszony keretében munkát végez), megbízás alapján munkát végző személy,
szakmunkástanuló, munkaviszony megszűnése után keresőképtelenné vált személy.
A betegszabadság alatt folyósított juttatás nem az egészségbiztosítás ellátása, hanem azt a munkáltató
fizeti. A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 %-a jár, oly módon, hogy ez az összeg adó- és
járulékköteles is.
Betegszabadság igénybevételéhez a keresőképtelenséget – a keresőképtelenség orvosi elbírálása
általános szabályainak megfelelően – a kezelőorvos igazolja, kórházi ápolás esetén pedig kórházi
igazolás szükséges. A keresőképtelenség orvosi elbírálása azonos módon történik, függetlenül attól,
hogy a keresőképtelenség idejére táppénz, vagy betegszabadság illeti-e meg a beteget.
A betegszabadságra jogosult személy részére a táppénz a betegszabadság lejártát követő naptól jár.
Bővebben:
Az első 15 napot a munkáltató fizeti, a többit a TB.
Ha a munkáltató kifizetőhely, akkor megelőlegezi a táppénzt, majd ő megigényli magának.
Az előző évi átlag keresetnek a 70%-a ha minden igaz.
Mennyi napot fizet a munkáltató,hány nap után fizet a TB azt hallottam hogy,3 hónapot fizet a munkáltató?Fizetés hány %-a a táppénz?
köszönöm a választ előre is!!
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki mi a helyzet abban az esetben ha a munkáltató nem fizet táppénzt?
- Dec. közepétől táppénzen vagyok. Az első 2 hetet a munkáltató fizeti, vagy megelőlegezi a TB?
- A munkáltató nem akar bérlettámogatást fizetni, mert a hónap nagy részében táppénzen voltam a kisfiammal. Joga van ehhez?
- Mit lehet tenni, ha a munkáltató nem akarja terhesen tovább fizetni a táppénzemet, de már nem tudok visszamenni dolgozni?
- A munkáltató nem jogosult táppénz fizetésére
- Ha gyerekkel megyek táppénzre, kell a munkáltatómnak utánam fizetnie v.mit?