Szoptatós kismama vagyok, mit tudnék főzni ami hamar elkészül & nem kell sokat ott állni? (beszélgetés)
Hát az hagyjám,de igazából még a mennyiségre is oda kellene figyelni...Kb. 500 kcal energia többlet szükséges, mint a várandósság előtt,azaz kb. 200 kcal többlet a várandósság alattihoz képest.És akkor még vitaminokból is kell a többlet.Hát hogy a pocakban bírta ezt vagy azt...Tény,hogy ott nem tud sírni...
Én is marha egyedül voltam az újszülöttel mindig,de odafigyeltem,hogy egyek.(az elsőnél nem sajnos,úgyhogy hamar tápszerre került emiatt)Volt,hogy az akkori bunkó szomszéd átkiabált a sok eszével,hogy adjak már enni a gyereknek,mert bőgött és őt zavarta.Épp az ebédemet lapátoltam befele ezerrel(ami szintén nem túl jó,de jobb,mint a semmi)ugyanakkor senkim nem volt,csak még másik két gyerek mellé(2 és 4 évesek...),aki felvegye addig a babát.Hát visszaszóltam neki,hogy ha nem eszek,akkor majd egyszercsak nem lesz mit ennie anak a gyereknek...Szóval ez nem vicc.Meg lehet oldani azt az étkezést is,meg mindent.
Amúgy én még terhesen megtanultam ülve dolgoni:vasalás,főzés, minden ment ülve.Meg lehet oldani...
Igen, sajna én is így vagyok... de közbe egyél táplálót, vitamint, egészségeset... de hogy????
:-)
Néztem,hogy időhiány miatt sokszor nincs lehetőség rendesen enni.Ez baj,főleg ha csak a kalciumot nézzük,amiből szoptatósan egy 1200mg kell naponta.Persze fontos lenne a rendszeres kiegyensúlyozott étkezés,de ha más nem(pedig hajjaj),erre azért tényleg jó odafigyelni.Hoztam egy táblázatot,hogy mi mennyit tartalmaz belőle.Hát egy jó pofa sajtban már benne van a napi adag...:)
Nekem a paradicsommal nincs baj, mint kiderült, az uborkától fáj a lányom hasa... Pedig azt jobban szeretem. :S
Azt olvastam valahol, hogy amit tehesség alatt ettél, azt lehet szopi alatt is, mert a gyerek ismeri - azt hiszem, marha gyorsan meg kéne tanítanom az egyhónaposomat olvasni :D , mert ő nem így gondolja az uborkával kapcsolatban :( . Pedig edzésképp utolsó trimeszterben volt, hogy egy fél kígyóubit megettem a szendvics mellé. :P
Keszits be egy szeket a konyhaba, barszek a legjobb, ha alldogalos tevekenysegben vagy. gyorsasagra pedig irtak otleteket.
Sok etelt el lehet kesziteni (suto)zacskoban is, zoldseget, hust, barmit beledobalni, izesiteni es mehet a sutobe.
hogy a voknál maradjunk:
sütögethetsz wok-ban is :) ...
finom, egészséges és gyors.
mondjuk a zöldségeket meg kell hozzá tisztítani, de nagyon finomak maradnak. én halat is szoktam abban sütni. mindenféle zöldségekkel, haldarabokat. finoman, szószokkal összesütöm.
Kedves Anka8270
Én nagyon nagy híve vagyok a mikrohullámú sütő használatának. Gyors és főleg nem kell mellette állni, és nem kozmál le az étel.
Példaként álljon itt a menü-javaslat:
-sajtleves , 6 perc alatt;
-tonhal szelet, 12 perc alatt;
-lencsefőzelék virslivel , 12 perc alatt;
- desszertnek meg a fent "receptek" között szereplő "csokoládés rizs, lusta nyugdíjas módra";
- szintén desszertnek gyors almás süti, 16 perc alatt.
És akkor még nem beszéltem a gyümölcstortáról (18 perc alatt).
Közben, is nyugodtan lehet tenni-venni, babát szoptatni, tisztába tenni, a kaják magukat készítik. Kívánságra a konkrét recepteket leírom.
Üdvözlettel!
Naftalin358
Ráccsirke:
4db csirkecombot besózol, és félreteszed, míg megpucolsz 1 kg krumplit, szeletekre vágod. Egy jénaiba teszed a krumplit, erre menne sor vöröshagyma és paradicsom, de ha nem eheted, nyugodtan hagyd ki, locsold meg tejföllel, és tedd rá a csirkecombokat, tetejére alufólia és hagyod a sütőben közepes lángon 1 órát kb. Utána leveszed az alufóliát, és reszelt sajtot teszel rá, még 5 perc sütés és kész.
Tudom, ez nem olyan gyorsan készül, de keveset kell vele foglalkozni, amíg a sütőben elvan, egy csomó mást el tudsz intézni és a picivel lehetsz:)
Gyümölcsként almakompót, megpucolod az almát, és vízbe teszed főni, amit ízesítesz egy pici citromlével, cukorral. 5 perc alatt megfő.
esetleg a receptjeim között találsz egy lasagne-receptet, bár az már kicsit macerásabb. De nem vészes. :)
Jah, abban le van írva, hogyan csinálom a milánói-szószt: a tej beleöntéséig tart, az ugye már nem kell. ;) Csak ezesetben kicsit tovább főzöm.
Sült hús:
sütős tálba teszed a húst, fűszer rá, fokhagymagranulátum, kicsi bors, só, lefeded, vagy alufóliát teszel rá. A lényeg, hogy teljesen le legyen fedve. Betolod a sütőbe.
200 fokon kb. 1 óra, mire megsül, bár ha egész csirkecombból csinálod, inkább másfél.
Zsiradék nem kell alá, a saját levében elkészül. Csak akkor tegyél alá vizet, ha leszeded a szárnyas bőrét. De én rajta szoktam hagyni, arra szórom a fűszert. Így ha azt nem eszed meg, csak egy pici fűszer kerül a tejbe, az tutira nem zavarja be a picid gyomrát.
További ajánlott fórumok:
- Szoptatós kismamák! Isztok tejszaporító teát? Ha igen milyet? Melyik a jobb szerintetek?
- Mit egyen, igyon és mit ne egy szoptatós kismama?
- Jó tanácsok szoptatós kismamáknak
- Szoptatós kismamák! Nálatok is jelentkezik az állandó éhség, szomjúság? Normális állapot ez?
- Szoptatós kismamák, hogy fogyizzanak, vagy mozogjanak?
- Szoptatós kismamákról....elmegy a tej vagy sem?