Főoldal » Receptek » Befőttek, lekvárok receptjei » Szőlődzsem recept

Szőlődzsem recept

A Szőlődzsem hozzávalói:
kb 1,5 kg leszemezett kék szőlő
30 dkg cukor
1 citrom leve
1 cs 2 : 1 dzsemfix


A Szőlődzsem elkészítési módja:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy nagy lábosban feltesszük főni. 50-60 perc lassú tűzön való forralás után levesszük és egy szűrőn keresztül lepaszírozzuk. Így a magok eltávolíthatóak, a rostokból pedig egy kisebb mennyiséget vissza lehet nyerni. Ezt követően kimérjük a cukrot, elkeverjük benne a dzsemfixet és hozzáadagoljuk a kinyert gyümölcsléhez. Ekkor visszatesszük a tűzhelyre, kevergetés mellett felforrósítjuk és kb. 5 percre forrni hagyjuk. Közben az elmosott befőttes üvegeket tepsire tesszük és a forró sütőben kisütjük, hogy teljesen sterilek legyenek. A dzsemet üvegekbe töltjük, fejre állítjuk 10 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nagyon finom, zamatos. A cukrot lehet helyettesíteni eritrittel, vagy tetszés szerinti édesítővel.


Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei


A szőlődzsem elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook