Szőlődzsem recept
A Szőlődzsem hozzávalói:kb 1,5 kg leszemezett kék szőlő
30 dkg cukor
1 citrom leve
1 cs 2 : 1 dzsemfix
A Szőlődzsem elkészítési módja:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy nagy lábosban feltesszük főni. 50-60 perc lassú tűzön való forralás után levesszük és egy szűrőn keresztül lepaszírozzuk. Így a magok eltávolíthatóak, a rostokból pedig egy kisebb mennyiséget vissza lehet nyerni. Ezt követően kimérjük a cukrot, elkeverjük benne a dzsemfixet és hozzáadagoljuk a kinyert gyümölcsléhez. Ekkor visszatesszük a tűzhelyre, kevergetés mellett felforrósítjuk és kb. 5 percre forrni hagyjuk. Közben az elmosott befőttes üvegeket tepsire tesszük és a forró sütőben kisütjük, hogy teljesen sterilek legyenek. A dzsemet üvegekbe töltjük, fejre állítjuk 10 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom, zamatos. A cukrot lehet helyettesíteni eritrittel, vagy tetszés szerinti édesítővel.
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: cicaaa65, 2016. szept. 17. 20:00
A szőlődzsem elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.