Szerintetek a keresztgyereknek meddig illik ajándékot adni ? (tudásbázis kérdés)
Ez rendben, de ilyen logika mentén ha a keresztgyerek már huszonéves és dolgozik, pénzt keres, szerintem úgy helyes, ha kölcsönös ez a keresztszülővel.
Szerintem ez nem "illik" kérdése, hanem kapcsolatfüggő. Ha nekem lenne keresztgyerekem, nem csak gyerekként tekintenék úgy rá, hanem "felnőttként" is, mikor már ő is szülő. Hisz igazából olyannak kéne lenni, mint egy fogadott gyereknek, az meg nem korfüggő...
gyerekkorában. Utána csak ha viszonylag szoros kapcsolatzban álltok, quasi mintha közeli rokon lenne, csak akkor. Szerintem.
Én k.anya vagyok, a k.fiamnak kisiskolás korában vettem apróbb ajándékokat, legalább már lo éves nem is láttam ( 25 éves )
A fiam ( 25 é. ) utoljára azt hiszem 8 éves korában kapott valamit névnapjára a komámasszonytól. ( nem vártuk el, ma sem ) bár
korábban barátnők voltunk, de időhiány stb miatt meglazult a kapcsolat.
Én a keresztszülőséget nem trtom komoly rokonságnak, én is, a fiam keresztanyja is azért
vállaltuk el a k. anyasásot, hogy egyik családban sem volt alkalmas rokon ill . városunkban ismeretségi körükben kevés, aki a református egyház követelményeinek megfelel.
Kolleganőm a 22 és 24 éves keresztgyerek esetében leállt a karácsonyi ajándékozással, ezt persze finoman a szülőknek is mondta. Mármint hogy a karácsonyival szeretne már leállni, felnőttek, dolgoznak, nehèz már évről évre ötletelni, stb.
A szülők mosolyogva tudomásul vették, de onnantól mégis megsértődtek. (Persze mindig méregdrága a jándékok voltak előtte, minden évben.)
Én amíg a gyerek nem dolgozik, addig ajándékoznám (karácsony, szülinap). Utána már csak a jelesebh eseményeken, diplomaosztó, esküvő.
(Nem vagyok keresztanya amúgy szerencsére.)
Ha illik,akkor mar reg baj van... Nekem pl rosszul esik h keresztszuleim kb. Ket hettel a szulinapom utan koszontenek fel altalaban, akkor is annyit mondanak h tudjuk hogy most lesz vmikor...
Ajandekot nem is varok, de jol esne egy csoki vagy barmi es anyagilag ok se halnanak bele.
Anyukam a felnott keresztlanyat szulinapon, nevnapon mindig felhivja es ha anyagi lehetosegei engedi akkor a mai napig ad csokit, vasarlasiutalvanyt neki, pedig lassan 40 eves.
Ballagásig, de akkor sokat! :)
Nálunk a keresztszülők a nősüléséig név-szülinapon mindig felköszöntötték, úgy értve, hogy nem csak szóban; kapott is valamit. Ballagásokra különösen nagy értékű ajándékok voltak.
Szerintem a nősülés ezen változtatni fog, mert akkor a feleséget is illene, nem?
De szoros a kapcsolat, mindenki mindenki eseményén részt vesz.:)
Keresztszülőnek lenni egy életen át tartó "megtiszteltetés". Nem az a lényeg, hogy milyen ajándékkal kerülsz elő. Persze lehet valami képletes, aranyos, hasznos, jópofa stb. meglepit vinni neki, de a lelki kapcsolat a fontos! És az, hogy jó és szép emlékek maradjanak meg rólad benne. Én 56. éves vagyok, még él a keresztmamám és csak pozitív emlékeim vannak róla, bár messze vagyunk egymástól! Még a mai napig őrzöm azt a mesekönyvet - gyönyörűen illusztrál Andersen könyv ez -, amit akkor kaptam tőle, amikor elsőbe jártam, hogy tanuljak meg szépen olvasni -. Sikerült! Az a lényeg, hogy Te jót teszel! Aztán majd kialakulnak a körülmények, hogy tudjátok a kapcsolatot tartani. Persze az anyukával sem ártana elbeszélgetni majd egyszer finoman, hogy mi jogon tiltja a gyermeket. Mert a gyermeknek igen is joga van a keresztmamájához!! Maszatolni lehet egy ideig, de nem sokáig, főleg ha már elmúlt 10 éves! Szóval fel a fejjel és sok sikert!
Szerintetek mit lehet tenni,ha a keresztfiamat(testvérem kisfia,10 éves,elváltak a szülők)tiltják tőlem az édesanya és családja,ellenünk nevelik a gyereket?
Én kimaradtam a válási hercehurcából,sosem tettem megjegyzést a másik családra,de amíg az anyja tudja,hogy otthon vagyok,nem engedi el a gyereket.
Pedig anyagilag rengeteget segítettem őket,és nagyon szeretem a gyereket.Hanna
Szerintem ez egy életen át tartó kapcsolat!
Mivel ez nem valódi keresztszülő-keresztgyerek kapcsolat, én nem ajándékoznám meg, csak a ballagás, esküvő alkalmával. Szerintem a szülinapot, névnapot elintézheted egy sms-el, vagy képeslappal. Főleg így, hogy bármit viszel úgyis keveselli.
Szerintem a keresztszülőség egy életen át tart.Amíg csak élek,mindig megajándékozom a keresztfiamat.
Az enyém 40 éves. Karácsonykor és szülinapon megajándékozzuk egymást.
Az ajándékozás nem korfüggő.Én jobban szeretek adni,mint kapni.Szeretem ha örömet okozhatok,legyen az a kereszfiam,vagy más!
Ez egy tökéletes válasz. Nekem.
Amíg a keresztgyereked. örökké.
Apróságnak mindig örül mindenki és adni jobb érzés mint kapni.
Az előttem hozzászólókkal egyetértve, nekem is az a véleményem, hogy a keresztgyereknek te vagy a pótmamája. Ha gyerekednek még 50-60 évesen is adsz ajándékot, akkor miért ne kaphatna a keresztgyereked is. Valamint ez függ attól is, hogy milyen a kapcsolatod vele.
Hát!Én nem sokra mentem a keresztszüleimmel.ezért én megpróbálok jó keresztanya lenni,nem ajándék szempontjából,hanem több odafigyeléssel.szerintem nem sokan emlékeznek mit is mondott a pap a keresztszülőségről,de ajándékot nem emlitett az biztos.
a "kell"-nek es "szoktaknak" nincs semmi koze a keresztszuloseghez. Ha igy gondolod, nem is lett volna szabad elvallalni a keresztszuloseget. Keresztszulokent az ember a gyermek szuleinek elsoszamu bizalmasa, akire a legnagyobb kincsuket bizzak. Ha valaki egy felkeresnek igent mond, arra mond igent, hogy tragedia eseten o az a szemely, aki atveszi a szuloi szerepet. A potmama,akirol feltetelezik, hogy sajatjakent tudja majd szeretni. Minden unnep, minden alkalom, ami a csaladi osszetartozasra hivja fel a figyelmet, az a kozos unnepetek. Minden tortenes, ami a gyerek eleteben merfoldko, a ti kozos tortenestek. Az unnep a ti unnepetek. S neked kutya kotelesseged elhalmozni szereteteddel, ajandekaiddal (nem penzzel! ha nem engedheted meg magadnak, jelkepes sajatmagad altal kreallt ajandekkal.) te vagy a kivalasztott. S ahogy egy eskuvovel a szuloi szerepek is modosulnak, a te szereped is eltorpul. Es ennek is meglesz a varazsa!
Nekem úgy tanította az édesanyám,hogy a keresztszüleim,azok a pótszüleim,akik,ha az édesanyámékkal történik valami,keresztanyám anyám "helyett anyám" lesz és keresztapám apám "helyett apám" lesz.
Én a kislányomnak úgy választok keresztszülőt,hogy ha én meghalnék,ki az akire rá merném bízni,hogy felnevelje és nem úgy,hogy ki tud neki nagyobb ajándékot venni.Lilinek a testvérem lesz a keresztapja.
Csak azt nem tudom,hogy megkereszteltethetem e úgy,hogy csak keresztapja lesz.huha:) elkanyarodtam:)
ajándékot szerintem addig illik adni,ameddig szeretitek egymást:) Szerintem ez nincs korhoz kötve.De ez csak az én véleményem.Bocsi,hogy sokat beszéltem:)
csak az a baj hogy manapság vallás ide vagy oda sokan az értékre mennek,én sajnos ismerek ilyen embereket ,,nem egyet
a keresztszülőség a vallás szerint sem az ajándékozásról szól ez butaság inkább látogasd sűrűbben!!
Elolvastam! Lehet,hogy én már nem ajándékoznék.Aki az ajándék nagyságát nézi annak nem tudnék "szívből" adni.Ha mégis rászánnám magam a gyerek és nem a szülei miatt,akkor egyszerűbb ajándékkal lepném meg.Persze az is kérdés kinek mi az egyszerű.Nálam könyv,CD,ill. az érdeklődési körének megfelelően bármi nem eltúlozva.
Hát a Te esetedben én gyorsan felcsapnék kerítőnőnek. ;)
Mi van akkor ha 30-35 éves koráig nem nősül meg ?
Ameddig te jónak látod,de az esküvőéig ha lesz eggyáltalán,illik.
Igazad van a keresztszűlőnek nem az elsősorban a feledata hogy ajándékot vigyen ,de sajnos az én esetemben igen.Tudom hogy bármit vittünk mindig keveselték/ez úgy látszott rajtuk /olvasd el a többi hozzászólásomat és talán máshogy fogod látni az én helyzetemet.Kíváncsi vagyok hogy tae mit csináltál volna.
További ajánlott fórumok: