Szalagos fánk sütésben segítség! (beszélgetős fórum)
a tésztát NE gyúrd át!!!
csak borítsd a deszkára, lapogasd el megfelelő vastagra és szaggasd ki
pihentesd még egy kicsit (10-15 p) és utána indul a sütés! bő olajban, először fedővel, majd megfordítod és nélküöle
vigyzz, mert gyorsan sül!
akkor nem is kell tovább várnod, nem szentírás , hogy X percig kell keleszteni
hidd el, én sokat sütök kelt tésztákat, ez a kedvencem!
Még azért megvárom azt a 10-15 percet, már csak a nyújtástól félek.
Közepes lángon kell majd kisütni?
ne aggódj!!!
még lehet belőle pl. fonott kalács, ha keményebb lett a tésztája
a fánk tésztáját nem is gyúrni kell, hanem verni, míg elválik az edény oldaláról és szép hólyagos
lehet, hogy kicsit sűrű lesz a textúrája
de majd belejössz!!
Ha kiszaggattad hagyd még vagy 10-15 percet kelni,
utánna sütheted.Először fedő alatt,majd megfordítod akkor már nem kell fedő.Sütéskor nő meg szép nagyra.
Ha szép egynemű a tésztád, akkor nem hiszem, hogy gond lesz.
A szaggató, arra számíts, hogy 2-3 cm-el lesz nagyobb a kész fánk, mint a jelenlegi forma.
A méret a te döntésed, szaggatás után takard le konyharuhával 10-15 percre, közepes lángon süsd, ami felfelé van pihenéskor, az a fele kerül lefelé sütéskor.
Fedőt rá 2-3 percig, fordítás, sütés tovább.
Én így csinálom.
Ó igen!
Sütés előtt kicsit becsípem a közepét.
Most készítem életem első szalagos fánkját és már az elején buktatókba ütköztem. Már az élesztő felfuttatásánál gondok voltak, de azért sikerült!:-) Aztán jött a tésztagyúrás...Most pihen a tészta.
A kérdésem az lenne, hogy elrontottam-e a tésztát ha még utólag tettem bele egy kis tejet és utána lisztet is hintettem rá, hogy tudjam gyúrni, formázni?
A másik kérdésem, hogy amikor majd kinyújtom a tésztát és neki akarok állni szaggatni, akkor pogácsaszaggatóval kell kiszaggatni (van kisebb és nagyobb is, de én a nagyobbat is picinek látom egy fánk szaggatásához)? Az nem túl pici? Nagymamám fánkja mindig olyan szép magas és széles.
A segítséget előre is köszi annak, aki válaszol!:-)
További ajánlott fórumok:
- Kinek milyen tapasztalata van az otthoni kürtőskalács sütésben?
- A szalagos fánkba jó a rumaroma vagy mindenképpen alkohol kell bele?
- Szalagos fánk receptet tud valaki ami bevált?
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Kipróbált szalagos fánk receptet keresek! Sima vagy réteslisztből készül?
- A szalagos fánkra túrókrémet tettem, nem lekvárt.