Szalagos fánk receptet tud valaki ami bevált? (tudásbázis)
Így ismerem, némi kiegészítéssel, ez is fontos. A helyiség ne legyen huzatos.
Nem kell sodrófával nyújtani ? Elég a kezünnkel is ? ( az jó mert a lányom elvitte a sodrófát :-)))
Én is így ismerem és nagyon finom!!!!
(Az már más tészta, hogy az én villanytűzhelyem nem tud olyan hőmérsékleten működni, hogy normálisan süljön...vagy éget vagy nem sül rendesen...:-(((
Az alábbiakban leírt recept nekem bevált. Évek óta csak e szerint sütöm és mindíg finom és szalagos lesz.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, csipet só, kb 1/2 liter tej, 1 liter olaj a sütéshez.
Elkészítés:
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkevere hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyesn jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval (én pohárral szoktam) kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 1/2 órát kelesztjük. Vigyázni kell, hogy túl ne kelljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsíradékban, egyenletes tűzön sütjük. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal itatós papírra szedjük, porcukorral meghintjük, lekvárral kínáljuk. Legjobb a baracklekvár. De ez már ízlés dolga.
Sok sikert az elkészítéséhez.
További ajánlott fórumok:
- Bevált cukkinis receptet keresek!
- Gofrit szeretnék sütni! Bevált receptet kérnék! :)
- Csemege uborka télire - bevált receptet keresek
- Hogy ne csak rántott hal legyen az asztalon...Van jól bevált hal receptetek?
- Bevált májgombóc receptet keresek
- Kipróbált szalagos fánk receptet keresek! Sima vagy réteslisztből készül?