Kinek milyen tapasztalata van az otthoni kürtőskalács sütésben? (beszélgetés)
na..az a harcihelyzet,hogy ma is megsütöttem a kalácsot a lerben..csak most annyit módosítottam rajta,hogy miután megsültek egyenként a gázon ,láng fölött megperzseltem..megkaramellizáltam a cukrot,hogy olyan legyen,amilyennek lennie kell..
szóval..megcsináltam mind a 9-et,mert nekem 1 kiló lisztből 9 db lett és hát mit mondjak..eget rengető élményt nem jelentett a karamella a tetején..ugyan olyan ,mintha meg se lett volna pörkölve..úgyhogy ha legközelebb sütök úgy csinálom ,ahogy elsőnek..úgy is nagyon igazi!!!
egyébként én a tésztába reszeltem egy citrom héját.
a tészta.1 kiló liszt,
6dl tej
5dkg élesztő
5 tojás sárgája
12,5 dkg olvasztott vaj
10dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 valília.
a sörösdobozokat betekertem alufóliával ,megkentem olajjal,feltekertem rá a tésztát azt is lekentem olajjal megforgattam kristálycukorban és ment a 180c-os lerbe.azt az oldalát amelyik hamarabb sült átforgattam és miután kivettem meghempergettem fahéjas cukorban és lehúztam a dobozról..
mire nem jó egy sörös doboz.)))
..))
összekuncsorogtam a sörösdobozokat.)
A sörrel ha letörölgeted a szobanövényeid leveleit, nagyon szép sötétzöldek lesznek egy időre (kb.fél év)!!!
Hajat pedig mosás után, öblíteni kell vele.
És vannak sörtésztában sült dolgok, amiken nem is érződik a sör íze, próbáld ki!
Remélem, hozzájárultam a project sikeréhez, és fájna a szívem, ha csak a lefolyóban végezné s sör.
megnézegettem az este a naplóba..ha isten is megsegít és lesz időm a holnapi napon én is megcsinálom..
olyan régóta csinálnék,de nem mertem még a lerben..de összetájékozódtam magamat és most már elméleti tapasztalat bírtokában vagyok..úgyhogy mehet a sütés.))
egyébként a múltkoriban egy búcsúban szépen megnéztem ,hogy hogyan csinálják..várni kellett,mert sült a kalács és szépen láttam ahogy elnyújtotta a nő a tésztát..és úgy vágta föl,hogy csiga alakban..megindult a tészta egyik végéról és körkörösen vágta el,majd feltekerte,kicsit elnyújtotta a fával,elsodorta ,olajozás ,cukorba meghempergette és ment a sütőbe..
az este megnéztem egy pár receptet is még és csak nagyon hangyányi eltérés van a Tied meg azok között..
ha megyek legközelebb a kgst piacra ott árulnak sütőfát és abban van recept is..majd veszek fát..addig sörösdobozra fogom föltekerni..veszek egy pár sört és kiöntöm..vagy majd hajat mosok vele.))))
majd megmondom hogy sikeredett a kalácsom.)
szeretem..meg szereti az egész családom.)
sziasztok..
de kihűlt a fórum..nem süt senki kürtőskalácsot?.)
Sziasztok!
Egy fontos technikai kérdésem lenne a kürtőskalács sütéssel kapcsolatban.
Otthon megpróbáltuk, gyúrófára tekerve, légkeveréses sütőben, és minden oké lenne, egyet kivéve: a cukor nem olvad meg, nem karamellizálódik, 200 fokon sütés után is ott virít rajta a kristálycukor-"gyöngysor"...
Valami fontos bibi lehet, kérlek, segítsetek, mi az. Köszi!
nahh, ha a bluetooth megadja végre magát, a képeket is felteszem a könyvből.
én ezt szoktam csinálni:) fini:)
Ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk, amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerübben ,a régi sodrófát elfűrészelve.
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot belszórva fölfuttatjuk.
Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal neg a tojássárgákkal, csipet sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk.
Akkor jó, ha elválik az edény falától.
az olvasztott vajat ekkor csorgatjuk bele. Langyos helyen , letakarva 50 percen át kelesztjük.
utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk , és kb. 3 centi széles szalagokra vágjuk.
A fadorongot alufóliába burkoljuk (fémet nem kell), és vajjal megkenjük.
A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük.
Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorban meghempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat. Kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C ; légkeveréses sütőben 165°C) 20-25 percig sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk, és olvasztott vajjal megkenjük.
a kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött is megsüthetjük. amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk róla a tésztát.
tésztához:
3 dkg élesztő,
kb. 3 dl tej,
2 evőkanál cukor,
50 dkg finomliszt,
2 tojás,
2 tojássárgája,
csipet só,
8dkg vaj.
nyújtáshoz liszt.
fólia megkenéséhez: vaj vagy margarin.
Szóráshoz: 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval elkevert is)
a tepsi kikenéséhez vaj.
igen, nem sütőben készül az igazi.. :) de jó megoldás, ha nincs más :))
nekem a szakácskönyv úgy írta, hogy a kicsi gyújtófát borítsam be alufóliával és azon süssem :)) szótfogadtam neki:)
Sziasztok!
Hol lehet beszerezni azt a fát amire rátekerik a tésztát? Vagy ki csinál ilyet?
Mi csináltunk, az udvaron, nyáron.
Tényleg, meg is kívántam.
Ha valaki tud jó receptet, szívesen fogadom.
húú én mennyit gyártottam :)) imádom, nagyon jó barátok voltak az akkori szomszédaim, gyakran összejártunk.. épp nálunk voltak mikor kitaláltam, hogy ennék..:) na elő a szakácskönyvet :)
éjjel 11-kor körbeálltak, hogy megsült már?? :D
olyan jót "zabáltak" (amit művelt a banda azt nem lehet sem evésnek ,sem étkezésnek mondani), hogy el se tudom mesélni:)) nagyon fini:) igaz, hogy alakra nem olyan, mert egy dorongon sütöttem, sütőben, de ez legyen a legnagyobb baja:)
Mi minden jelentősebb ünnepre vagy családi eseményre sütünk otthon.Igaz van sütőfánk is,de néha bár az nem az eredeti olajba is sütünk.
Nagyon szerettem...mmmmmmmm