Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kinek milyen tapasztalata van az otthoni kürtőskalács sütésben? fórum

Kinek milyen tapasztalata van az otthoni kürtőskalács sütésben? (beszélgetés)


1 2
31. 7adb785833 (válaszként erre: 29. - Timycat)
2013. febr. 4. 23:24
na..nem volt begyújtós?.))kellett egy kis gerjesztő a tüzifa alá?.)))
30. timycat (válaszként erre: 29. - Timycat)
2013. febr. 4. 23:22
mézes=kürtős... késő van na
2013. febr. 4. 23:21
felgyújtottam barátnőm mézeskalács sütő "formáját" :DD azóta nem próbáltam újra
2013. febr. 4. 23:20
szerdán sütök kürtőskalácsot..valaki még esetleg?.))
2012. okt. 16. 22:57

na..az a harcihelyzet,hogy ma is megsütöttem a kalácsot a lerben..csak most annyit módosítottam rajta,hogy miután megsültek egyenként a gázon ,láng fölött megperzseltem..megkaramellizáltam a cukrot,hogy olyan legyen,amilyennek lennie kell..

szóval..megcsináltam mind a 9-et,mert nekem 1 kiló lisztből 9 db lett és hát mit mondjak..eget rengető élményt nem jelentett a karamella a tetején..ugyan olyan ,mintha meg se lett volna pörkölve..úgyhogy ha legközelebb sütök úgy csinálom ,ahogy elsőnek..úgy is nagyon igazi!!!


egyébként én a tésztába reszeltem egy citrom héját.


a tészta.1 kiló liszt,

6dl tej

5dkg élesztő

5 tojás sárgája

12,5 dkg olvasztott vaj

10dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 valília.


a sörösdobozokat betekertem alufóliával ,megkentem olajjal,feltekertem rá a tésztát azt is lekentem olajjal megforgattam kristálycukorban és ment a 180c-os lerbe.azt az oldalát amelyik hamarabb sült átforgattam és miután kivettem meghempergettem fahéjas cukorban és lehúztam a dobozról..


mire nem jó egy sörös doboz.)))

26. 23fb4c6db7 (válaszként erre: 24. - Guruljka)
2012. okt. 16. 22:48

..))


összekuncsorogtam a sörösdobozokat.)

2012. okt. 11. 03:12
Ja! Nálunk Anyu öblítette a haját sörrel, pár percig rajta hagyta, majd alaposan leöblítette. Bocs, ez azért fontos, senki sem szereti a hajában a sörszagot. :D
24. Guruljka (válaszként erre: 23. - 23fb4c6db7)
2012. okt. 11. 03:10

A sörrel ha letörölgeted a szobanövényeid leveleit, nagyon szép sötétzöldek lesznek egy időre (kb.fél év)!!!

Hajat pedig mosás után, öblíteni kell vele.


És vannak sörtésztában sült dolgok, amiken nem is érződik a sör íze, próbáld ki!


Remélem, hozzájárultam a project sikeréhez, és fájna a szívem, ha csak a lefolyóban végezné s sör.

23. 23fb4c6db7 (válaszként erre: 22. - Hmv.)
2012. okt. 11. 00:09

megnézegettem az este a naplóba..ha isten is megsegít és lesz időm a holnapi napon én is megcsinálom..


olyan régóta csinálnék,de nem mertem még a lerben..de összetájékozódtam magamat és most már elméleti tapasztalat bírtokában vagyok..úgyhogy mehet a sütés.))


egyébként a múltkoriban egy búcsúban szépen megnéztem ,hogy hogyan csinálják..várni kellett,mert sült a kalács és szépen láttam ahogy elnyújtotta a nő a tésztát..és úgy vágta föl,hogy csiga alakban..megindult a tészta egyik végéról és körkörösen vágta el,majd feltekerte,kicsit elnyújtotta a fával,elsodorta ,olajozás ,cukorba meghempergette és ment a sütőbe..


az este megnéztem egy pár receptet is még és csak nagyon hangyányi eltérés van a Tied meg azok között..


ha megyek legközelebb a kgst piacra ott árulnak sütőfát és abban van recept is..majd veszek fát..addig sörösdobozra fogom föltekerni..veszek egy pár sört és kiöntöm..vagy majd hajat mosok vele.))))


majd megmondom hogy sikeredett a kalácsom.)

szeretem..meg szereti az egész családom.)

22. Hmv. (válaszként erre: 21. - 23fb4c6db7)
2012. okt. 10. 12:35
De igen, sütök!
2012. okt. 9. 22:37

sziasztok..

de kihűlt a fórum..nem süt senki kürtőskalácsot?.)

20. Hmv.
2011. júl. 3. 09:14
A naplóm 187-191. bejegyzéseiben részletesen írtam a kürtőskalács elkészítéséről és fotókat is láthattok!
2011. jan. 26. 06:22
Én pl. sörös dobozra tekerve sütöttem. De olvastam már papírtörlő-gurigáról is, amit fóliával tekertek be...
2008. dec. 8. 17:28
És ha porcukorral készítenéd? Vagy főzd fel előtte a kristálycukrot egy kis vízzel és ecsettel kend rá a cukormázat. (ez csak öttlet, nem próbáltam). Van egy honlap: kürtöskalács.lap.hu hátha itt van több recept...
17. bucli
2008. dec. 8. 11:17

Sziasztok!


Egy fontos technikai kérdésem lenne a kürtőskalács sütéssel kapcsolatban.


Otthon megpróbáltuk, gyúrófára tekerve, légkeveréses sütőben, és minden oké lenne, egyet kivéve: a cukor nem olvad meg, nem karamellizálódik, 200 fokon sütés után is ott virít rajta a kristálycukor-"gyöngysor"...


Valami fontos bibi lehet, kérlek, segítsetek, mi az. Köszi!

16. Panka-8 (válaszként erre: 15. - Pék)
2008. szept. 4. 13:23
Vettem Erdélyben. Elég sok helyen lehet kapni.
15. pék (válaszként erre: 9. - Panka-8)
2008. márc. 2. 13:13
AZ EXPRESSZ HIRDETÉSI OLDALON TALÁLSZ ILYEN JELLEGŰ TERMÉKET.
14. LoLiNa
2008. jan. 12. 06:11
feltettem a képeket is az adatlapomra
13. LoLiNa
2008. jan. 12. 05:24

nahh, ha a bluetooth megadja végre magát, a képeket is felteszem a könyvből.

én ezt szoktam csinálni:) fini:)

12. LoLiNa
2008. jan. 12. 05:23

Ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk, amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerübben ,a régi sodrófát elfűrészelve.


Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot belszórva fölfuttatjuk.

Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal neg a tojássárgákkal, csipet sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk.

Akkor jó, ha elválik az edény falától.

az olvasztott vajat ekkor csorgatjuk bele. Langyos helyen , letakarva 50 percen át kelesztjük.

utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk , és kb. 3 centi széles szalagokra vágjuk.


A fadorongot alufóliába burkoljuk (fémet nem kell), és vajjal megkenjük.

A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük.


Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorban meghempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat. Kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C ; légkeveréses sütőben 165°C) 20-25 percig sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk, és olvasztott vajjal megkenjük.

a kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött is megsüthetjük. amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk róla a tésztát.

11. LoLiNa
2008. jan. 12. 05:06

tésztához:

3 dkg élesztő,

kb. 3 dl tej,

2 evőkanál cukor,

50 dkg finomliszt,

2 tojás,

2 tojássárgája,

csipet só,

8dkg vaj.


nyújtáshoz liszt.


fólia megkenéséhez: vaj vagy margarin.


Szóráshoz: 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval elkevert is)


a tepsi kikenéséhez vaj.

10. LoLiNa
2008. jan. 12. 05:01

igen, nem sütőben készül az igazi.. :) de jó megoldás, ha nincs más :))

nekem a szakácskönyv úgy írta, hogy a kicsi gyújtófát borítsam be alufóliával és azon süssem :)) szótfogadtam neki:)

2008. jan. 11. 23:15

Sziasztok!

Hol lehet beszerezni azt a fát amire rátekerik a tésztát? Vagy ki csinál ilyet?

8. M_Marcsa (válaszként erre: 7. - Ba80)
2008. jan. 11. 07:22

Mi csináltunk, az udvaron, nyáron.

Tényleg, meg is kívántam.



Ha valaki tud jó receptet, szívesen fogadom.

7. ba80 (válaszként erre: 5. - LoLiNa)
2008. jan. 11. 07:07
Hát igen melegen nagyon fini,de azt gondolom mégis a szénensütött az igazi.
6. ba80 (válaszként erre: 4. - Angel83)
2008. jan. 11. 07:04
Pontos receptet most nem tudok,nálunk úgymond benne van a vérünkbe,de utána kérdezek,mert a hozzávalókat tudom csak a mennyiséggel van gond:)),bár a minőség leirhatatlan
2008. jan. 11. 05:52

húú én mennyit gyártottam :)) imádom, nagyon jó barátok voltak az akkori szomszédaim, gyakran összejártunk.. épp nálunk voltak mikor kitaláltam, hogy ennék..:) na elő a szakácskönyvet :)

éjjel 11-kor körbeálltak, hogy megsült már?? :D

olyan jót "zabáltak" (amit művelt a banda azt nem lehet sem evésnek ,sem étkezésnek mondani), hogy el se tudom mesélni:)) nagyon fini:) igaz, hogy alakra nem olyan, mert egy dorongon sütöttem, sütőben, de ez legyen a legnagyobb baja:)

2008. jan. 10. 22:07
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, esetleg leírnád, hogy milyen recept alapján készíted? :)
3. ba80
2008. jan. 10. 19:36
Jaj és még annyi nem szabad túlkeleszteni,egyelőre ennyi,de ha még van kérdésed szivesen segítek,ha tudok:)
2. ba80
2008. jan. 10. 19:34

Mi minden jelentősebb ünnepre vagy családi eseményre sütünk otthon.Igaz van sütőfánk is,de néha bár az nem az eredeti olajba is sütünk.


Nagyon szerettem...mmmmmmmm

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook