Somlói galuska - tud valaki egyszerűbbet? (beszélgetés)
He-he, ez a recept annyira egyszerű, hogy nálunk a férjem csinálja - imádja ugyanis a somlóit, viszont utálja a mazsolát, így meg elkerülheti a meglepetéseket. :-)
Tészta:
Összekeverünk 3 egész tojást, 3 evőkanál cukrot és 3 evőkanál vizet. Összekeverünk 6 kanál lisztet, 1 csomag sütőport és kb. 0,75 dl olajat. A két anyagot jól összekeverjük és fedő nélkül betesszük a mikróba. 600 W-on 8 percig, 750 W-on 5 percig mikrózzuk. Amikor az idő lejárt kivesszük és a tálból azonnal kiborítjuk, hogy ne ragadjon bele.
Krém:
Főzés nélküli vanília krémpor (Aranka).
Desszert öntet por (csoki – Oetker).
Tejszínhab.
A tésztát apró darabokra vágjuk, majd egy nagy edénybe elkezdjük rétegesen rakni a tésztadarabkákat, majd a csokiöntetet, majd a vaníliakrémet és ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak (általában 3 réteg jön össze). Hűtőben tároljuk és fogyasztáskor tejszínhabbal díszítjük.
Az igazi somlói galuska nem egyszerű, sőt, de annál finomabb, össze sem lehet hasonlítani az ízét az utánzatokéval.
1 kakaós piskótalap, 1 diós piskótalap, egy sima piskótalap, rumos csokoládéöntet, főzött vaníliakrém, mazsola, cukrozatlan kakaópor, baracklekvár, igazi felvert tejszín...utánozhatatlan és pótdolgokkal elrontani vétek.
Én simán igy csinálom: a családom imádja.
Sütök egy nagy adag piskótát. Felkockázom ha kihült.
Beleteszem egy nagy tálba. Rumaromát és kihült, felforralt tejjel leöntöm. Kb. 8 tojásos piskóta + kb 3/4 liter tej. Beleteszek beáztatott mazsolát és darabolt diót izlés szerint. összekeverem, hagyom kicsit érni.
Csinálok csokikrémet. Tej+vaj+cukor+kakaópor hagyományos. (5 dkg kakaó+20 dkg cukor + 1 liter tej + 10 dkg vaj) összerakom, felforralom. Vigyázat, kifut. Ha felforrt, akkor hagyom kb. 1/2-3/4 óráig gyöngyözni és kész a csokikrém.
Minnél tovább hagyom, annál sürübb lesz.
Ha kihült, akkor a somlói alapból ( pudinggal még bővithető vagy kétféle piskótából is lehet ) tálba teszek egy adagot. Leöntöm egy kis krémmel. utána tejszinhab és még egy kicsit megdiszitem csokikrémmel. Vagy lehet reszelt csokival is....
Higgyétek el, addig tart csak, mig az asztalra rakom.
Azért szoktam felforralni a tejet, mert ha véletlenül marad, akkor nem savanyodik meg...
Én így csinálom:
Sütök egy 6 tojásos sárga piskótát(de ha jobban szeretitek, barna is lehet).Ezt felvágom kis kockákra. Főzök 2 csomag porból csokipugingot, több tejjel, mint a zacskón előírt. Egy tálba teszem a piskótát, meglocsolom rummal, rakok rá pudingot, megszórom dióval, mazsolával, ha van meggy, szoktam bele tenni. Ezeket rétegzem, fogyasztáskor tejszínhabot nyomok rá. Ez nagyon finom így, talán kicsit soknak tűnik, de hamar meg lehet csinálni :-)
Ez egy egyszerű, de isteni somlói recept:
6 tojásból a szokott módon piskótát sütünk, ha kihűlt apró kockákra vágjuk.
Krém: 6 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 3 evőkanál liszttel, 2 evőkanál kakaóval,6 dl tejjel sűrűre főzzük.
A tojásfehérjét felverjük habnak és óvatosan a krémhez keverjük.
Rétegezés:
1 sor piskótakocka
krém
rumba áztatott mazsola
kevés tejszínhab
piskótakocka
krém romos mazsola
tejszínhab
durvára vágott dió
csokimázzal leönteni az egészet
csokimáz: 25 dkg kristálycukrot,2,5 evőkanál kakaóport összekeverünk 1,5-2 dl tejjel.Felfőzzük, 5-8 dkg étcsokit rakunk bele,és 5 dkg margarint.
Ha langyosra hűlt, mehet a süti tetejére.
Ez többszörösen kipróbált recept, a család nálunk imádja.
Én így szoktam:
10 tojásból sütök piskótát (sima sárgát).
Ha langyos, kockákra vágom (kézzel is lehet szaggatni).
Készítek 3 féle főzős pudingot: egy vaníliásat, egy csokisat (ezeket előírás szerint). A harmadik egy Dr Oetker étcsokis pudingpor, ezt úgy főzöm meg, hogy teszek még hozzá +2evőkanál holland kakaóport, és 5 dl tej + 2 dl víz, így főzöm meg, hígabb lesz kicsit.
A piskóta daraboktól egy sort leterítek egy mélyebb üvegtál aljára, meglocsolom pár evőkanál rummal. Felváltva rákanalazom a csokis és a vaníliás puding felét. Ezután megszórom rumos mazsolával, és durvára vágott dióval. Megint piskóta jön, majd a kétféle puding másik fele, rumos mazsi, durvára vágott dió.
A végén ráteszem a harmadik sor piskótát, és leöntöm a hígabbra főzött étcsokis pudinggal.
Jól behűtöm.
Úgy tálalom, hogy vízszintesen vágom a tálaló nagykanállal, így minden tányérra jut minden rétegből. A kistányérokon tejszínhab sprayvel jól megnyomatom.
Nálunk nagyobb családi rendezvényeken mindig sikere volt.
Sütök nyolc tojásból sima piskótát, nyolcból csokisat. Mindkettőt meglocsolom rumos vízzel, az egyikre teszek vaníliapudingot, a másikat erre ráfordítom. Kanállal szaggatható.
Tálaláskor olvasztott csokival/csokiöntettel/kakaóval leöntjük.
hozzávalók: babapiskóta, gála hidegen elkészíthető csokipuding, tejszínhab, rumaroma.
egy sor piskóta - amit megforgattam rumos tejben-, egy sor puding amibe szintén tettem egy kis rumot, egy sor tejszínhab míg el nem fogynak a dolgok. :) estetleg mehet bele rumba áztatott mazsola. nálunk ez a somlói de máris. :)
További ajánlott fórumok:
- Miért fontos, hogy foglalkozzunk a babánkkal, nem egyszerűbb csak hagyni?
- Somlói galuskát mennyivel hamarabb lehet elkészíteni úgy, hogy ne ázzon szét?
- Hogyan kell somlói galuskát készíteni?
- Tesco-ban kapható, Norbi somlói galuska?
- Somlói galuska receptet keresek
- Tud valaki varrni tudó lányt/asszonyt Szigetszentmiklós környékén? Csak egyszerűbb munkákhoz kellene hosszabb távon.