Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg) recept
A Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg) hozzávalói:(6 személyre):
1,2 kg csontozott bőrös karaj
1-1,5 evőkanálnyi durva só
5 dl víz vagy vörösbor
2-3 babérlevél
(ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe)
A Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg) elkészítési módja:
Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.) Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit). A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200 °C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250 °C-on.) Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld. (Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni. A ropogós pörc három titka: 1. vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig, 2. minden közbe szórj sót, 3. vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt.)
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: 53a220fca3, 2008. okt. 8. 11:37
A sertéskaraj ropogós pörccel (flaeskesteg) elkészítési módja és hozzávalói.