Segítsetek! Nekem egyszerűen nem megy a palacsinta sütése. Bármilyen ételt megcsinálok de a palacsintával nem boldogulok. (tudásbázis)
Itt egy recept. Türelmesen meg kell várni, amíg az egyik oldala megpirult, alatta van egy kis olaj, és csak utána szabad megfordítani.
1 tojás 3 bögre liszt picisó és annyi víz,hogy sürü masszalegyen a merőkanálon megmaradjon ha megforditod simára elkevered, cukrot soha ne tegyél bele mert le ragad, és végül 2 evőkanál
olajat megkevered és tefonba sütheted is.
/Nem kell olajozni a serpenyőt igy/
Így tökéletes :)
Ja, és a dobozos tartós tej e célra használhatatlan.
sőt,a palacsintasütőben az előzőleg megmaradt forró olajat visszakevertem a tésztába :-)
sőt,volt,hogy levertem a tányért,kb 200db ot leejtettem a földre--ez is lett adva :)
Ahogy csinálni szoktam: 12 db palacsintához;
12 evőkanál rétesliszt, 1-2 késhegynyi sütőpor, 2 db tojás, 1-2 evőkanálnyi cukor, csipetnyi só. Kicsi vízzel vagy tejjel símára keverem, ezután kb. 1 dl olajjal átkeverem és hagyom pihenni 10-20 percet. Közben előveszem a palacsintasütőt, amit először átkenek olajjal (de többször már nem).
remélem valaki jár még néha ezen a fórumon, mert teljesen kétségbe estem. :(
általánosságban véve jól főzök, sütök, de a pöalacsintám tegnap nem akart sehogy összejönni. nem tudom mi lehetett a baj, de olyan nyers színű maradt és lapos, kemény, cipőtalpszerű lett az egész, ja és 12 palacsintát egy órán keresztül sütögettem. se feljönni nem akart, pedig tettem bele szódabikarbónát meg szénsavas ásványvizet, se pirulni...
szerintetek mi volt a baj?
Ez az, szerintem is kell bele cukor, persze nem sok, mert akkor tényleg könnyebben leragad. Én 2 tojáshoz teszek egy evőkanállal.
Igaza van a Budaynak! A hagyományos palacsintasütőt tényleg csak kívülről szabad elmosni, a belsejét csak kitörölni. Anyukám is így csinálta. Igaz, neki volt hatalmas kamrája, ahol megvolt a helye a serpenyőnek. Ja, és még egy! Az ilyen serpenyőben nem szabad semmi mást sütni, főzni, pl. tojásrántottát!
Még két dolgot tapasztaltam.
Ha áll a tészta, nincs rögtön kisütve nekem akkor szokott szakadni. (Nem értem, mert néhányan írták, hogy sütés előtt állni hagyják, van, aki még a hűtőbe is beteszi. Én csak egyszer próbálkoztam, hogy a maradékot a hűtőbe tettem másnap akartam kisütni, na az volt a katasztrófa.)
A másik: ahogy valaki írta, valóban, a mai lisztek egészen mások, mint a régiek. Azoknak valahogy állandó volt a minőségük, a maiak meg...
Én a liszt rovására írom, hogy az első 1-2 palacsintám mindig "romos" lesz.
Nekem hagyományos palacsinta sütöm van 2 db. Mind a kettőt használom a sütéshez, mert mindig sokat sütök. Mindig kimosom a palacsintasütőt, és cukrot is teszek a tésztába.
Szép lenne, ha mosogatás nélkül tárolnám a szekrénybe:)
A cukor pedig azért kell bele, hogy jó íze legyen. Nem tapad le, ha jó a tészta!
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak, ha tesiórán egyszerűen nem merek megcsinálni valamit?
- A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje?
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Miért ragad oda a palacsintatészta a serpenyőhöz?
- Tudtok olyan régi magyar tévéjátékot, mint pl: Tündérlala, Palacsintáskirály Stb.?
- Mit rontottam el, hogy szétszakad a palacsinta?