A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje? (tudásbázis)
Sziasztok!
A palacsintasütő az ha nehéz az jó, mert nem ég le benne, a vékony lemezben minél hamarabb oda ég. A régi tipusok nem jók, a közepe be mélyül, és vastag ott. Nem kell félni az alacsonyszélütől az jó. Minél nagyobb legyen, a mostaniaknak van olyan kis körök az láng elosztó. A tészta széle kemény, repedezett ha a massza túl sűrű! Én csak tejet használok, jó hígasra vékonyra, kislángon lapos forgatóval rendezem. Receptem: 1L tej,2 tojás, 12 púpos kanál liszt, lehet belőle 2 kanál rétesliszt, 1 csapott ev kanál cukor, 1 cs vanillia cukor, egy csipet só, egy deci étolaj, ezt össze keverem. A tojás 3-4 is lehet akkor laktatós, sárga nem szakad. A cukorral vigyázni mert ragad tőle. Az elsőnél kenem utána ami benne van beosztom, az olajat. Kezdés: először, bele a hozzá valók pici tej ezt össze mint a nokedlit utána apránként higitom, míg elnem fogy a tej!
Nekem ez bevált.
Sziasztok! Én ott nőttem fel a Balcsi partján, ettem sok-sok helyen palacsintát, de sosem volt olyan finom, mint amit Anyukám otthon sütött...
Többnyire sótlan volt vagy túl édes volt a lekvár, vizezték is, hogy csatlakozzam az előttem szólóhoz.
Talán nem volt akkora varázsa, hogy húúú ezt most a Balaton-parton esszük, hiszen ott éltünk, ott laktunk, minden napos volt és természetes, hogy ott vagyunk.
"a wokot használat után elmosva, szárítva, olajjal vékonyan bekenve tegyük el"
Az étolaj ún száradó olaj ami azt jelenti hogy ha vékonyan bekenünk vele bármit az két hét alatt szépen rászárad oszt lehet súrolni.
Nekem lángos, palacsintázó üzletem van a balcsi parton. Talán tőlem elég hiteles lesz a recept :)
-1kg finomliszt
-1liter 1,5% tej
-4tojás
-só
-1,3liter szódavíz (nem ásványvíz!!)
Nálunk a következő recept jőtt be igazán:
4 tojás,20 dkg liszt,4 dl tej,1/2 dl olaj
Én csak max 2 db tudok belölle megenni,de a párom imádja pusztitani.Viszont ezt gombásan,húsosan,édesen fogyasztjuk
Ha jársz olyan piacon,ahol a " kereskedők" árulnak fonott kosarakat,meg lábasokat tepsiket meg hasonlókat,náluk szokott lenni.De inkább vidéki piacokon,és vásárokon próbáld meg.
Ági
Nagy palacsintafogyasztó családom van.
A játék lényege: ki a gyorsabb? aki süti, vagy aki eszi?
A tészta lényege:
Csak a finom liszt a jó.
Kell bele sütőpor, olaj, tojás, víz, szóda, s tej, vagy tejtermék: Próbáltam már kefírrel is, de annyira puha lett, h alig tudtam kisütni.
Menete:
I. Először a lé:
1 egész tojás + 1 sárgája + csipetnyi só.
+ tej, vagy aludt tej, vagy joghurt, vagy tejföl
+ víz, meg szódavíz
+ olaj, kb fél deciliter
sütőpor ---> ha sok lesz, akkor 1 csomag
Finomliszt, amíg folyós, de vastagon folyós nem lesz.
A palacsintasütőmet CSAK PALACSINTASÜTÉSRE használom. Sosem mosom el, esetleg átöblítem.
Az első 2 palacsintát aláolajozom, a többit nem kell.
Sok sikert!
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy hol tudok hozzájutni egy 'eredeti' palisütőhöz? Tudjátok, arra a nagyi-félére gondolok! A tesco és egyéb helyeken már csak a teflonosakat lehet kapni... Ha valaki vett mostanában, az megmondaná,h kb mennyibe került?
Köszi!!
Sziasztok!
Bocsi, h nem igazán a kérdére válaszolok, de ha már palacsinta a téma,akkor én azt szeretném tudni, h miért lesz mindíg kemény a széle?
Mármint az enyémnek:D
Rendesen hagyományos módon csinálom, és akár teflon,akár a jó öreg nagyanyáink féle sütőben csinálom, mindíg olyan lesz mint a kemény papír...de mondom, csak a széle.
Az anyukám a mai napig, ha teheti zsírral készíti. Tényleg kicsit nehezebb, de házi baracklekvárral, vagy éppen kisülve forrón, nagyon finom.
Én kicsit egészségesebben próbálok élni, ezért a normál liszt helyett egyharmadát graham vagy rozsliszttel helyettesítem.
Szerintem ugyanolyan finom, csak kicsit egészségesebb. Persze így csak frissen sütve izlik. (érdekes finnyás lányaim még a mirelitt kiolvasztott változatát is megeszik)
A receptek azért írják az állási időt, hogy a liszt megduzzadjon (mint a túrógombócnál).
Vajjal szerintem sokkal különlegesebb az íze, én ehhez csak egy narancslikőrben flambírozott tejszínhabos csodát tudok elképzelni (egyébként a francia crepes is azzal készül).
Én szeretem az amerikai palacsintát is:
1 tojást,
2 ek. olajjal és
3 dl tejjel felverünk, belekeverjük a
145g finomlisztbe szitált
1 kk. sütőporba (a recept 2kk-val ír hozzá).
Először olajozott serpenyőbe kb. két kanál tésztát teszek, 1-1 percig sütjük mindkét oldalát.
Cuki kis palacsinták lesznek, juharsziruppal nagyon finomak.
Hogy ne tapadjon le biztos tényleg a serpenyőn múlik, és annak a forróságán is. Pl. kedvesemnél, soha nem sikerült egész palacsintát sütnöm, mind szétszakadt. Ma sem tudjuk miért.
Ezt a wokról találtam, de szerintem ugyanúgy kell kezelni:
A wok olyan, mint nálunk a palacsintasütő, vasból az igazi, ami lehet kovácsolt vas is, öntött vas is. Ha egyszer megkapta fekete patináját, nem ragad többé, nem rozsdásodik. Nem szabad súrolóporral felkarcolni, csak mosogatószeres vízzel leöblíteni.
A wokot használat után elmosva, szárítva, olajjal vékonyan bekenve tegyük el.
Minden új wokot be kell avatni az első használat előtt. Először maradéktalanul távolítsuk el a gyárilag felvitt, rozsdásodást gátló szert. Ezt a legkönnyebben szappanos fémszivaccsal végezhetjük el. Ezután a megtisztított, szárazra törölt edény belsejét kenjük ki növényi olajjal, majd tegyük alacsony hőfokra melegedni 10-15 percig. Ekkor vegyük le az edényt a tűzhelyről és papírral töröljük ki az olajat. Ezt az eljárást (olajozás, melegítés, törlés) ismételjük meg ötször-hatszor, addig, amíg a papír tiszta nem lesz.
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Nekem egyszerűen nem megy a palacsinta sütése. Bármilyen ételt megcsinálok de a palacsintával nem boldogulok.
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Ki tudja olyan palacsintatésztaszerűségnek a receptjét, amiben husit mártunk es rántunk ki?
- Tudja valaki az amerikai palacsinta receptjét?
- Mi a Norbi 1-es kódú palacsinta receptje?