Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Segítsetek! Epres főételeket keresek! fórum

Segítsetek! Epres főételeket keresek! (beszélgetés)


12. lacza9
2010. nov. 7. 17:54

Epres lasagne


Hozzávalók:

• 12 db lasagne tészta,

• 1 kg tehéntúró,

• 4 db tojás fehérje,

• 2 db zöldcitrom,

• 15 dkg porcukor,

• 1 csomag vaníliás cukor,

• 1 kg eper,

• 2 evőkanál vaj.


Keverjük ki simára a túrót a porcukorral. Adjuk hozzá a zöldcitrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot. A tojások fehérjét verjük fel keményre, majd óvatosan dolgozzuk a túrókrémhez.

Kenjünk ki vajjal egy tűzálló sütőedényt, kanalazzunk rá a túróhabból. Egyengessük el simára, majd fedjük be a tésztával. A tésztát kenjük meg bőven túróhabbal, rétegezzük felszeletelt eperszemekkel, majd ismét fedjük be tésztával. Addig rétegezzük, míg az edény megtelik. A tetejére túróhab kerüljön, és szeletelt eperszemek.


Tegyük forró sütőbe, és süssük 150 fokon körülbelül 30-35 percig.

Az elkészült epres lazagne-t szeleteljük fel nagyobb kockákra, tálaljuk tányérokra. Tetejét bőven szórjuk meg összevágott eperszemekkel.

11. Polli
2010. jún. 15. 16:19

Epres - túrós papucs


1 cs mirelit leveles tészta

50 dkg túró

4 dl vaníliás joghurt

2 dl tejszín

2 db vaníliás cukor

4-6 ek. cukor /ízlés szerint/

2 cs étkezési zselatin


40 dkg eper


A mirelit tésztát lisztezett deszkán négyzet alakúra kinyújtjuk, majd megfelezzük.

A téglalap alakú tészták hosszanti oldalaiból két-két ujjnyi széles csíkot levágunk.

A tenyérnyi széles tésztacsíkok szélét megkenjük olvasztott vajjal, majd hosszanti irányban a szélére tesszük a levágott kis tésztacsíkokat.

A két peremes tésztacsíkot sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük. 180 fok 20 perc.

Közben elkészítjük a túrós krémet.

A túróhoz hozzáadjuk a joghurtot, cukrot, vaníliás cukrot és a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint a langyos tejben elkeverjük és forrás pontig hevítjük.

Egy kicsit hűlni hagyjuk, csak úgy öntjük a masszához.

Az eperből pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit negyedeljük, és hozzáadjuk a túros masszához.

Óvatosan összekeverjük, és betesszük a hűtőbe, míg el nem kezd szilárdulni.

Mikor már annyira szilárd, hogy azért még tudunk vele bánni, a két peremes leveles tészta közepét kitöltjük a túrós krémmel.

Közepére tejszínhabot teszünk, és ráültetjük a félretett eperszemeket.

Citromfűvel díszíthetjük!

Pár óráig hőtőben tartsuk, utána a papucsokat keresztben felszelve tálaljuk.

10. Polli
2010. jún. 15. 16:16
Natúr joghurttal és mézzel keverve természetes gyümölcsjoghurtot kapunk, más gyümölcsökkel társítva torta, vagy másformába helyezhetjük, s zselével leöntve a hűtőben állni hagyjuk. Így egy könnyű, hideg édességet kapunk.
2010. jún. 15. 16:16

Nyári eperleves



40 dkg érett földieper

4 ek cukor

1,25 dl fehérbor

2 ek tejszín

5 szem eper (kockákra vágva vagy szeletelve)

citromfű

Az epret megmossuk és a leveleit eltávolítjuk. Kockákra vágjuk, majd botmixerrel, vagy turmix gépben pépesítjük. Átpréseljük egy szűrőn, majd hozzáadjuk a cukrot, tejszínt, és a bort. Ha különlegesebb ízhatást szeretnénk elérni, a levesbe reszelhetünk citrom héjat. A levest lehűtjük, majd citromfűvel és kockázott, vagy szeletelt eperrel díszítjük. Kínálhatunk hozzá fagylaltot, vagy tejszínhabot.

2010. jún. 15. 16:15

Epres palacsinta



Palacsinta tészta

1 rúd vanília

2 ek mandulalikőr (Amaretto)

½ kg friss földieper

2 ek porcukor

4 gombóc vaníliafagylalt


A palacsinta tésztához keverjük a mandula likőrt, és a vanília rúd kikapart magjait. A tésztából vékony palacsintákat sütünk. Az epret turmix gép, vagy botmixer segítségével pürésítjük, s hozzáadjuk a porcukrot. (Ízlés szerint helyettesíthetjük megfelelő mennyiségű édesítőszerrel, vagy mézzel is.) Az elészült palacsintát vékonyan megkenjük a pürével, majd negyedbe (háromszög alakúra) hajtjuk. A tetejét is pürével leöntjük, s szeletelt eperrel, esetleg csokoládé forgáccsal díszítjük. Mellé helyezzük a vanília fagylaltot.

2010. jún. 15. 16:14

Eper fagylalt


50 dkg földieper

10 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1 ek citromlé

50 dkg mascarpone sajt

125 ml tejszín


Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk. Botmixerrel, vagy turmix géppel pürésítjük. A tejszínből habot készítünk, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az elkevert tejszínhabhoz hozzáadjuk a pürésített epret, vaníliás cukrot, cukrot, és a citromlevet. Fagylaltgépbe öntjük, majd hűtőbe tesszük. Ha nincsen fagylaltgépünk, keverjük el alaposan, s úgy helyezzük a mélyhűtőbe. Eperkockákkal- vagy szeletekkel díszítjük, tejszínhabbal tálaljuk.

2010. jún. 15. 16:10
epres rétes
5. k.tünde78 (válaszként erre: 4. - Marjann)
2010. jún. 15. 16:02
Az eperesgombóc tényleg jó és finom is!!!:-)
2010. jún. 15. 15:44
Valami eperrel töltött kelt tészta? Epres-túrós rétes valami tartalmasabb levessel? Epres gombóc szilvás gombóc módra?
2010. jún. 13. 15:13
Nekem inkább epres sütik jutnak az eszembe. (Gyümölcstorta, epres túrókocka, epres rolád, stb..)
2010. jún. 13. 15:10

Kaptunk egy nagy doboznyi epret, és párom kérte, abból főzzek neki másnapra ebédet.

Eperkrémleves jutott csak eszembe, de szeretnék neki valami laktatóbbat is készíteni.

Van valakinek ötlete?

2010. jún. 13. 15:09
Segítsetek! Epres főételeket keresek!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook