Sajtos rakottas recept
90 perc
A Sajtos rakottas hozzávalói:
Kb. 1 kg pulykamell
35 dkg reszelt trappista sajt
2 dl főzőtejszín
4 tojás
1 kis csg. szeletelt bacon
liszt
tej
fokhagyma
húspuhító fűszersó
só
bors
szerecsendió
néhány szem aszalt szilva vagy más gyümölcs
szeletelt mandula vagy szezámmag
A Sajtos rakottas elkészítési módja:
A pulykamellből szép szeleteket vágunk, fólia alatt kicsit kiklopfoljuk, meghintjük húspuhító sóval, esetleg borssal, majd fokhagymás tejbe tesszük legalább egy éjszakára pácolódni. A pácléből másnap kivéve, lecsepegtetve a szeleteket megforgatjuk először lisztben, majd felvert tojásban, s végül reszelt sajtban. Az így "panírozott" húst egy bacon-nel kibélelt sütőedénybe (tepsibe) lerakjuk egymás mellé. Kívánság szerint teszünk néhány szem aszalt szilvát (előzőleg rumos vízbe áztatva még jobb!) a szeletekre, majd még egy réteg lisztben, tojásban és reszelt sajtban megforgatott húsréteg következik. Végül én a tetejére rá szoktam önteni, ha marad, a felvert tojást. A tejszínnel meglocsoljuk, megszórjuk lapjára vágott mandulával vagy szezámmaggal és fólia alatt a sütő középső rácsán, kb. 180 C fokon 40-45 perc alatt átsütjük. Ha az egész szépen összesült, eltávolítjuk az alufóliát és a sütőbe visszatéve a rakottas tetejét is pirosra sütjük.
Burgonyapürével, nyáron pedig vegyes salátával kiváló vendégváró étel!
Frissen, de felmelegítve, sőt lefagyasztás után is kitűnő!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Alexx, 2007. máj. 22. 08:46
A sajtos rakottas elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.