Rest asszony galuskája recept
40 perc
A Rest asszony galuskája hozzávalói:
Azért "REST"az a szegín' tót asszo', mert evőkanállal szaggatni a vízbe, hogy gyorsan végezzen (na azért nem túl nagyokra)
60 dkg liszt
4 tojás,
1 kk só
1/2 l író vagy kefir
1/2 kg tehéntúró
15 dkg szalonna
10 dkg sajt
1 ek olaj vagy vaj
A Rest asszony galuskája elkészítési módja:
A lisztből, tojásból, a sóból és az íróból/kefirből nokedliszerű lágy tésztát készítünk, amit egy kevés olajjal-én vajjal - még puhábbá teszünk (könnyítünk). Forrásban levő sós vízbe evőkanállal beleszaggatjuk - 'amúgy rest asszony módjára'. Ha megfőttek a galuskák (kb. 8 perc), kiszedjük őket a vízből, de nem öblítjük le hideg vízzel, hanem rögtön a sütőedénybe tesszük. A felkockázott szalonnát egyenletesen elterítjük a tetején, hogy a zsírja mindenhová lefolyhasson. Erre terítjük rá a tehéntúrót, majd a reszelt sajtot. Én előbb a túrót és tetejére tettem a szalonnát. Rövid időre, amíg a sajt kissé megpirul, betesszük a sütőbe. (30 perc takarékon, kb. 200 fokon). A szalonna nem égett meg. (én sajtot nem teszek rá, anélkül is tömény.)
Megjegyzés:
-A galuska tésztájába is tegyünk túrót, jobb ízű lesz (a fél kilóból kb. 15 dekát)
-A szalonnakockát előbb gyengén megpirítom, inkább csak 'üvegesítem' nagyon világosra. A zsírját is mind rálocsolom. (felveszi)
-Aki szereti, tálaláskor meg lehet tejfölözni kicsit.
Sőt, aki szereti a kapor ízét, az vagy a túróba, vagy a tálaláskor locsoló tejfölbe tehet egy kevés apróra vágott kaprot. Nagyon finom volt úgy is.
Önálló étel fejessalátával, vagy valamilyen savanyúsággal, de körítésként is ehetjük.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: andland, 2009. ápr. 9. 19:14
A rest asszony galuskája elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.