Pulykasült barnamártással, paleo gombóccal recept
A Pulykasült barnamártással, paleo gombóccal hozzávalói:2 pulyka felsőcomb
só, bors
1 evőkanál kókuszzsír
A mártáshoz:
1, 5 kg feldarabolt borjú vagy marha lábszárcsont
5 dkg kacsazsír
2 nagyobb aprított lilahagyma
2 sárgarépa
1 kisebb zeller
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
2 evőkanál paradicsompüré
só, egész fekete bors
5 dl víz
5 dl száraz vörösbor
A gombóchoz:
2 tojás
4 dkg tökmag liszt
4 dkg napraforgómag liszt
1 csokor aprított petrezselyem
A Pulykasült barnamártással, paleo gombóccal elkészítési módja:
A pulykacombokat sózzuk, borsozzuk, és kizsírozott tepsibe tesszük. Kevés vizet öntünk alá, és alufóliával szorosan befedjük. 180 fokos sütőben egy órát sütjük, majd a fóliát levesszük, és piros ropogósra sütjük. A mártás előkészítése: A darabolt csontot kizsírozott tepsire fektetjük és 180 fokos sütőben alaposan megpirítjuk. Sütés közben ajánlott megforgatni, hogy minden oldala egyenletesen piruljon. A művelet kb. másfél-két órát vesz igénybe. A hagymát forró zsírban megpároljuk, rátesszük a sárgarépát, zellert, fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot, paradicsompürét. Felengedjük 5 dl vízzel, 5 dl borral, hozzáadjuk a pirított csontokat, és kb. 2-3 órát főzzük. A csontokat eltávolítjuk, és a mártást sűrű szitán átpasszírozzuk. A gombócokhoz a tojást kikeverjük a kétféle magliszttel, sóval, borssal, petrezselyemmel, apró gombócokat formálunk belőle, és forró, sós vízben pár perc alatt megfőzzük. (Hasznos a kezünk ügyébe tenni egy langyos vízzel teli tálat, hogy ne ragadjon rá a massza.) A kész gombócokat a pulykasülttel és a mártással tálaljuk.
Ez az étel téli hétvégére ajánlott, mert sokáig kell sütni-főzni.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2015. okt. 12. 08:16
A pulykasült barnamártással, paleo gombóccal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.