Próbaidő alatt pozitív teszt (beszélgetés)
Kedves Kerdezo! Hogy vagy? Mi tortent veled azota?
Nekem is 6 hónap volt a próbaidőm anno. :)
Ja... Amúgy sajnos sok ember sincs, de ahol én dolgozom, a jelen helyzet miatt rengeteg a munka, így is kevesen vagyunk rá. Szóval sajnálom is a munkáltatót ha én kiesnek, de nyilván nekünk még most a várandósság az elsődleges.
Ezen is agyalunk, de lehet, hogy többe kerül, mint amennyit ér az egész. Minden esetre úgy gondolom, hogy a csaladvedelmi terv egyik része lehetne a varnadosok mindenkori védelme.
Nincs esetleg valaki aki pl vállalkozó és bejelentene magához egy kis időre és onnan táppénz? Vagy magad csinálsz egy vállalkozást és úgy megoldható. Igaz hogy fizetned kell magad után de ez még megoldás lehet. Vagy ha van aki bejelent. De ez csak abban az esetben ha bejelented és elküldenek. De lehet nem is csinálnak ügyet belőle. Főleg állami cégnél elég sok ember van nem szokott ez gond lenni. Szóval lehet semmi sem lesz ha elmondod persze kiskönyvedet vidd magaddal. Azzal írásban is bizonyítod.
Nem kaptál ra pozitiv tapasztalatot, de amúgy mi a terved? Kerlek majd irj, mi van veled.
Ja, így oké. Eszemben nem lenne oereskedni,es varandosan nem is hiszem, hogy túl jót tenne... Így is elég rossz, hogy ezen aggódom, hogy mi lesz így. Igazából alapvetően nem értem, hogy ha valaki veszélyeztetett terhes, márpedig a koromnal fogva az vagyok, és bármikor kiirnak, akkor miért nem védett a próbaidő alatt is!? Továbbra is arra lennék kíváncsi, hogy valakinek esetleg van e pozotiv tapasztalata pereskedés nélkül.
Igen, mert a cikkben szereplő esetben semmi haszna nem volt (nem is várhatott) a munkavállalónak.
Te tényleg időt, energiát, pénzt ölnél olyan dologba amiből neked semmi hasznod nincs? Itt az állam járt jól, meg az ügyvéd.
Az más ha valakinek jogellenesen mondanak fel és elmegy munkaügyi bíróságra és talán valami pénzecskét megítélnek neki. Talán még be is tudja hajtani.
Bár sajnos tapasztalat, hogy egy pernek nincs nyertese. Annyira lassú, nehézkes a rendszer, hogy a pernyertes ha meg is kapja a pénzét, fizetik is az eljárási és ügyvédi díjat (amit van hogy nem teliben térítenek) ha összeszámolja a tárgyaláson, ügyvédnél, végrehajtónál stb töltött idejét, úti költséget, idegeskedést. Jó esetben nullára jön ki.
De ez? Teljesen értelmetlen húzás volt.
Aranyos vagy, de ez szerintem - érthető módon -, pont nem érdekli a munkaadót, hiszen ő elveszít egy embert.
Állami.. Itt pár éve ez van, 6 hónap.
6 hónapos próbaidő? Milyen cég ez?
90 napnál több nem lehet.
Próbaidő alatt indoklás nélkül fel lehet mondani.
Nincs védettség, se betegség, se terhesség esetén-
Hát nem tudom... Szerintem védett sehogy nem leszek. 😑 Terveztük, próbálkoztunk, kivizsgálásokra sora, majd közölték, hogy ezért még azért, de szinte kizart, hogy össze jöjjön spontán, lombikot javasolták. Erre ahogy végre 2 hónap otthon lét után el tudtam helyezkedni, azon a héten nem jött meg az amúgy percre pontos menszeszem. 🙂Aminek most baromira és önfeledten kellene örüljek, de ez a dolog azért elég vacakul jön ki.
Nem vagyok tb szakértő, de szerintem a 12.het utan, ha irasban bejelented, hogy babát vársz, es veszelyeztetett terhes koddal tappenzre irnak, védett kellene hogy légy... Ha addig nem marasztalnak el es nincs panasz a munkadra.
Gondolom nem terveztetek a babat, illetve nem igy. Elso baba?
Javasolnám, hogy keress fel egy munkajogászt. Tudom, fizetni kell, nem keveset, de legalább tisztában leszel a te jogaiddal, és a munkáltatód lehetséges lépéseivel. Amit ő mond, mint szakember, arra lehet támaszkodnod, adott esetben érvelhetsz is az infókkal.
Igazából ebben szerintem nincsen semmi bosszú. Képzeld el, hogy közel 20 éve dolgozom, tisztességesen, bejelentve, nem sokat kellett rám költenie az államnak, mert szerencsére nem vagyok beteges, de ha most kirugnak, januárig semmi pénz nem jár,a TB-t is fizethetnem a semmiből, és utána is csak kB. 35.000 Ft családi pótlék és gyes. Tényleg úgy véled, hogy aki ilyen szituban kapaszkodik bármibe is, azt a bosszú vezérli?
Köszi a hozzaszolasokat. Szerintem a neten fellelhető cikkek nagy részét elolvassam. Nagyon jó lenne, ha valaki saját tapasztalatot, vagy közelében megrörtént esetet tudna leírni.
Ahh akkor a főcim alapjan figyelmetlenul linkeltem🤔
Nem védett. A terhesség alatt felmondani nem lehet, próbaidő alatt pedig nem felmondásról beszélünk.
A volt munkavállaló nem is munkaügyi bíróságra ment, mert ott elbukott volna, hanem az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.
Ami egyértelmű bosszú, egy kanyi vasat nem kapott a volt munkavállaló, a munkáltató az államnak csengethetett be bírságot.
Az ilyenektől jobb is megszabadulni terhesség ide vagy oda.
Próbálj a legjobb tudásod szerint dolgozni, hogy ne legyen kedvük elbocsájtani. Lássák rajtad, hogy jó munkaerő vagy/lennél.
En ugy tudom irasba kell bejelentened es hiaba probaido, vedett vagy es nem mondhat fel. De talaltam is egy cikket hozza
[link]
Ne szóban jelents be, hogy maradjon bizonyítékod, hogy te szóltál.
Köszi,ez hasznos cikk. 🙂Valójában itt is az van, hogy elvileg a próbaidő alatt nem kell indokolni, de azért elég könnyen pert nyerhet a kismama, ha bejelenti a terhességet, és utána kirugták. Nagyon jó lenne konkrét példákkal találkozni itt, talán nem az első ember vagyok, akit ez érint.
[link]
Nem tudom változott-e a törvény, kb. 6 éve még azt tanultam, ha a kismama a próbaidő alatt bejelenti, hogy várandós, nem mondhatnak fel neki.
Köszönöm:)) neked meg sok sikert, remélem megoldódik!
Köszi azért. 🙂 Jó babázást! 🍼
Várd ki a 12. hetet. 7. hónapig nem tudsz várni. Esetleg nézz utána, táppénz alatt kirúghatnak-e, ha próbaidő alatt vagy. Ha nem, akkor csak azért, mert stresszes a munka, ne menj táppénzre. Próbálj korrekt lenni, hátha Veled is azok lesznek. És szerezz tb szakértőt, hogy ha minden kötél szakad, hogy tudsz magad után vállalkozóként fizetni, hogy kapj cserét, gyedet.
Hát így én sem tudom sajnos mit tennék.:S
Nekem jól jött ez a home office mert nincs semmi stressz, 35. hétig tudok dolgozni ha addig minden jól megy. Már csak 2 hét.
További ajánlott fórumok: