Petevezeték átjárhatóság, Hsg, Hycosy (beszélgetés)
Sziasztok!
Kb egy hónapja voltam hycosy-n, én is szeretném megosztani a tapasztalataimat (és a doki is kimondottan kérte :)
Nem is értem, de egyáltalán nem paráztam rá, pedig máskor egy vérvétel előtt sem tudok aludni. Lehet, hogy azért, mert már napokkal előtte agykontollal elképzeltem, hogy szépen megy át mindkettőn a folyadék. :)
Lehet, hogy külön jó volt, hogy nem izgultam, így ellazultan mentem a vizsgálatra, és mondhatom, hogy semmivel sem volt kellemetlenebb, mint egy rákszűrés, vagy bármi más nőgyógyászati vizsgálat.
Előtte 3 napig betadinos kúpot kellett használni (14 darabos dobozból maradt egy pár... írj privibe, ha kell)
Érdemes a vizsgálat előtt elmenni pisilni, de talán szólnak is.
7. ciklusnapon mentem. Először ultrahanggal megnézték, hogy mi a helyzet, ez olyan volt, mint máskor. Aztán a csövet vezették át a méhszájon, de ebből nem sokat éreztem. Aztán valami ballont fújtak fel, ami minimálisan feszített, de lejjebb is engedték, úgyhogy ez is elmúlt. Aztán elkezdte a doki nyomni, nem is folyadék, hanem valami hab. Egy tévén nézhettem én is, hogy merre megy. Együtt drukkoltunk, az orvos a nővér meg én, hogy folyjon át a vezetéken. Nem akart először, még vissza is fordult, de aztán csak átment. Hurrá. Mindeközben semmi kellemetlent nem éreztem, pedig nem volt tiszta a vezeték, kellett neki vagy fél perc, mire átvergődött a cucc. Mire az egyiken átment, már a másikra elég volt ránézni, az is átment, úgyhogy hurrá, mindkettő átjárható!
Felírt még egy antibiotikumot, 3 napig kellett szedni, hogy biztosan ne legyen semmi fertőzés odabenn. Beszedtem szépen, nem is volt semmi gubanc utána sem.
Higgyétek el, lazán, nem kell ráparázni, mert egy megfeszült rendszer szerintem előbb fog fájni. Pedig tényleg rá tudok parázni én is az ilyesmire, de ehhez most úgy álltam hozzá, hogy minden simán fog menni, és úgy is lett. Lazulj rá Te is, és nem fog fájni! :) Annyira semmi nem volt, hogy kb. 3 évente elmennék rá, hogy kitakarítsa, ha lenne valami zselés lerakódás. :)
Sziasztok!
Endometriozisom van, babát szeretnénk, a progeszteron szintem picit magas volt, meg az AMH volt közel az alacsony értékhatárhoz, de még benne van! Plusz van sajna 1 miómám is! A férjem eredményei jók! Február utolsó hetében csinálják a laparoszkópos petevezeték átfújást, hogy egyből tudjanak is korrigálni amit kell! Meg lássák, hogy mi van odabent!
Akinek volt, ébredés után milyen volt, és az utána lévő napok!
Válaszokat előre köszönöm!
Kedves Mancer! Meg tudnád írni nekem kérlek, hogy hol csináltattad a vizsgálatot? Megbízható és kedves orvost keresek.
Köszönöm szépen! Anita
Sziasztok! Nekem ma volt ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálatom (HyCoSy). Nagyon tartottam tőle, hála a riogatós kommenteknek, amiket mindenféle fórumokon lehet olvasni. (Nem kellett volna olvasgatni, de ki bírja ki ilyen helyzetben, hogy nem nézelődik?) Elhatároztam, hogy ha túl leszek rajta, leírom őszintén, hogy mire lehet számítani. A vizsgálat majdnem olyan, mint egy sima nőgyógyászati rákszűrés, annyi különbséggel, hogy pár perccel tovább tart. Egyáltalán nem fáj!! A katéter felhelyezését észre se vettem. A kontrasztanyag befecskendezését minimálisan éreztem, enyhe feszítő érzés volt. Összességében tehát a vizsgálat valóban fájdalommentes, ahogy ígérik.
Magánrendelésen voltam (azt hiszem, ezt a módszert csak privát helyeken csinálják), az orvos végig mondta, hogy mikor mi következik, az asszisztens többször kérdezte, hogy jól vagyok-e.
Szóval, hölgyeim, nincs mitől félni, akinek szükséges ez a vizsgálat, csináltassa meg, ne halogassa, nem kell tartani tőle, nem fáj!
Én Hycosyn voltam, de nekem is nagyon fájt, közbe is feszített végig, pedig nem volt elzáródás. Nem igazi fájdalom volt, hanem nagyon kellemetlen érzés, amit soha nem akarok megint átélni...
Utána pecsételtem 4 napig mára talán abbamaradt.
Sziasztok!
Én 1 hete voltam hsg-n, de nekem nagyon fájt. kb.15 perc volt az egész vizsgálat, és hála istennek átjárható mindkettő.:-) Nekem nem kellet bent maradnom a kórházban, egyből haza engedtek.Egy napig volt barna pecsételésem. Az orvosom azt mondta h ilyenkor nagyobb az esély a teherbeesésre, mert volt egy kis letapadás de átment rajta a kontrasztanyag.Most várom a fejleményeket.
En a hycosy-t office hiszteroszkopiaval egyutt csinaltattam. Nem volt kellemes erzes, de kibirhato.
A mehedet mar megvizsgaltak korabban? Mert ha nem, akkor en megcsinaltatnam a helyedben a hycosyval egyulesben a virtualis mehtukrozest is. Az, hogy egy hycosyert kifizetsz 50-55 ezret vagy egy hycosyert virtualis mehtukrozessel egyutt 60-at, szerintem nem nagy kulonbseg es akkor egyszerre megvan minden vizsgalat.
Nekem elvileg a méhemmel minden rendben van, a petevezeték most a kérdés, azért válaszottam a hycosy-t.
Neked milyen volt a hycosy? Nagyon durva?
A hagyomanyos hiszteroszkopia ( mehtukrozes) utan mondta az orvosom, aki mutott, hogy egyik petevezetom sincs elzarodva. Ezt mondjuk mar korabban is tudtam, mert csinaltattam elotte hycosyt is egy masik helyen, amire igy utolag nezve nem is lett volna szukseg.
Nem tudom mire van szukseged.
Ha a mehed rendben van es csak a petevezetoket kell lecsekkolni, akkor hycosy.
Ha mindkettore, akkor vagy a hiszteroszkopiat vagy a hycosy-t virtualis mehtukrozessel egyutt erdemes megcsinaltatni.
A sima hiszteroszkopia elonye, hogy azt szerintem tb-re is megcsinaljak, megfelelo indokkal persze.
Ha meg sajat zsebbol fizeted a vizsgalatot, akkor meg Ez mindenkinek a sajat dontese.
Én ezt akkor Hycosy helyett is elvégzik? Ezen is látni h van e elzáródás?
Te voltál már ilyenen?
Itt minden reszletesen le van irva.
Szerintem olyan helyre erdemes menni hycosy-ra ahol egyben (virtualis) mehtukrozest is csinalnak. Tobbnyire ugyanis meddoseg miatt van szukseg a hycosy vizsgalatra, de a meddosegnek igen sok oka lehet, nem csak az elzart petevezeto.
Egy tovabbi vizsgalat megsporolhato a virtualis megtukrozessel, ha meg nem volt korabban mehtukrozes (hiszteroszkopia).
Mehtukrozeskor is meg tudja mondani amugy a doki, a folyadek aramlasa alapjan, hogy a petevezetek atjarhato-e.
Szoval ha mar hycosy, akkor erdemes azt virtualis mehtukrozessel egyutt csinaltatni.
Vagy a klasszikus mehtukrozest valasztani, ami sokkal tobb informacioval szolgal es nem dragabb, mint egy hycosy.
Köszi!
Volt aki azt mondta, h van rizikó h vkinek átszakadhat a méhe? Ez igaz lehet?
Az a kis gumi katéter ilyet tudna okozni?
A HYCOSY a legkíméletesebb és legrövidebb idő alatt kivitelezhető eljárás. Elvégzéséhez ultrahang berendezés és megfelelő kontrasztanyag szükséges, melyek láthatóvá teszik a méhüreget és a petevezetőket is. A vizsgálatot leginkább magánintézmények végzik, mivel a kórházak számára a speciális kontrasztanyag – relatíve magas ára miatt – nehezen hozzáférhető. A páciens szervezetét a három eljárás közül a legkevésbé a HYCOSY terheli.
Szerintem jobb mint a HSG.
Sziasztok lányok!
szerintetek a hycosy vizsgálatnak van vmi veszélye?
én biztos nem mennék olyan helyre vizsgálatra ahova nekem kell vinni a "hozzávalókat"
nekem is lesz Hycosy vizsgálatom, ha addig nem alakul másként, de miért nem a doki intézi ezeket?
Sziasztok!
10.09-én Hycosy vizsgálatom lenne, de a hozzá szükséges anyagot ( ECHOVIST) sehol sem tudom beszerezni.
Ti hol vettétek?
További ajánlott fórumok:
- Milyen a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?
- Átjárható petevezeték, van pé csak épp kevés a sárgatest és nem jön meg. Duphastont kaptam. Ez segit, hogy rendbe jöjjek?
- Holnap megyek petevezeték átjárhatósági vizsgálatra, mire számítsak?
- A mensi 4. napján megcsinálják a laparoszkópos méh-has tükrözést és petevezető átjárhatósági vizsgálatot?
- Nehezen átjárható petevezetővel, babára mennyi az esély?
- A nőgyógyászati műtéteknél minden esetben csinálnak petevezeték átjárhatósági vizsgálatot?