Palacsintatészta (beszélgetés)
Igen. Meg a gyümölcsös, meg a kakaós, meg a túrós, stb.
tényleg régen volt valami tekerős.
kivéve a vizes piskótát.de az más káposzta
Az nem jó, spuri az orvoshoz.
Nem, csak képzeletben, mint az "ecceri", ahogy Forrest mondaná :D
Valami gond van a hasamban, nem ettem 2 napja.
... na az a fizikus biztos elmesélné h mifityi az a golyó ott a közepén :) de kétségtelen h rengeteg klassz és használható dolgot kitaláltak az emberek az elmúlt évek során :)
Az biztos!! :D Egy konyhafalra kiakasztott serpenyő se sütött még húst! :D
Láttam egyébként olyan habverőt is, amin még tovább fokozták a keverő szálakat
[link]
Csak egy fizikus a megmondhatója, milyen elven működik, de ez egy háziasszonynak ugye nem is számít. :)) Csak legyen a tészta sima, könnyű, csomómentes, sok pici légbuborékkal, kevés fáradtsággal :)
.... volt már néhány féle habverőm / de magától 1 se akart nekem sütit sütni :)))) / 1x vettem 1 olyat amin volt 2 kétágú villa :) és oldalt volt 1 tekerője :) ez még az őskorból származhatott :) :) na azt tényleg lehetett tekerni :) mint a motollát :) végülis tökmindegy melyik ? de mindegyikkel dolgozni kell :) ha valami kis incsifincsit akar az ember az asztalra tenni a családnak :)
... igazad van ! de... amibe sót raksz és igényli v se abba 1 mokkányi cukor éppúgy kiemeli az ízeket :) mint az édesbe rakott pici só ! ... valamikor Kudlik Julinak volt kis háztartási füzete ... és hiába h ő nem 1 mesterszakács volt de volt sok okos gondolata :) akárhonnét is szedte össze :)
... én csak a hajtogatott tésztájába tettem pici ecetet , igaz h az se igazi hajtogatott volt , mert ahogy néztem a szakácskönyvbe , abba nem volt élesztő ! viszont a pékségbe raktak bele élesztőt is + pici ecetet is , persze nem érzik ki rajta ! de a sima kelthez sose raktam ecetet , mégis könnyű volt a tésztája , pl kakaós kalács , briós ... viszont ennél a keltnél még hajdanán azt mondta Anyum / ő pék volt végig :) / h mikor megkelt a tálba a tészta még 1 pici zsiradékot tettek hozzá és átkeverték , mielőtt kiborították a tálból ... h foszlósabb legyen a tésztája :)
... szomszédnénim kalácsa kicsit sűrűbb volt régen , szerintem azért lehetett neki mert eleve keményebb tésztát csinált hozzá , talán elbírt volna még 1 kis folyadékot :) ha formába , foszlósformába v őzgerincbe sütöttem a kalácsot , akkor pláne elbírt több folyadékot , mert a forma úgyse engedte szétfolyni :)
Anyumnak még van olyanja, ha jól tudom használja is.:) De nem szerettem vele habot verni...xD
... na olyan volt Anyósomnak , nem is tudtam vele :( :( nekem könnyebb volt villával is :) :)
... nincsen neki !!! spájza ! :( :(
Szerintem fölösleges a cukor a palacsintatésztába. Ugyan minek? A töltelék édes, a kutya nem fogja érezni a tészta édes ízét! A sósat viszont igen! Én ezért rakok a legtöbb édesbe SÓT is! Mert az nagyon jó ízeket ad és kihangsúlyozza az édeset! Sokan elfeledkeznek róla! Eszükbe se jut! Csak egy kicsi só! Az élet sója! A mese! Ennyi!
[link]
Igen, alapjaiban mindent a maga állagával kell összekeverni, aztán a végén vegyíted a különböző állagokat fokozatosan.
De mivel tapasztalt háziasszony vagy, magad is kikövetkeztetheted, hogy mi lesz a továbbiakban.
A cinizmusodat meg jó, ha elrakod a spájzba!
Ez is balatoni. Sok balatoni recept van, ha csak abba belegondolunk, hogy hány bódé van arrafele! Ez nem univerzális recept, csak 1 a sok közül. Igazából úgy készül, mint a házi! Na de, mik az arányok? Ez a nem mindegy!
Nagyanyám ecetet rakott mindig a kelt tésztához, de nem lehetett kiérezni belőle. Én semmit se szoktam, mert felesben csinálom réteslisztből meg a hagyományos búzalisztből, aztán így eléggé könnyű a tésztája.
Nem a dagasztó fejre gondolsz? Az lassan forog körbe a tálban.
Azt tudom, hogy anyám régi habverőjével, ami ilyen spirál féle alak volt fémből egy fa nyélen, és lefelé kellett gyorsan nyomkodni, hogy záruljon-nyíljon a spirál, azzal úgy kellett, mint a motolla, és leizzadtam a végére 😀 de kőkemény hab lett 😀
... valamikor hajdanán pékségbe dolgoztam az első időbe és el nem tudtam képzelni h mi a manóra kell ott aszkorbinsav ?! de rendes volt a kollégám felvilágosított h : a savak könnyítik a tésztát :) a hajtogatott tésztába használtak belőle picit / v ecetet :) / én ecetet használtam amikor még sokszor sütöttem hajtogatottból :)
Nem, a két villa egy kézben egybefogva, kicsit egymáson elcsúsztatva. Akkor még megtanultam így habot verni, ma már nem tudom, menne-e.
... hát nemtom , mert ha meggondolom h a habverő ami alá oda lehet állítani a tálat az is lassan veri fel a habot ! nem olyan gyors fordulatokkal mint a kézi !!! és a végeredmény ugyanaz :)
... Anyósom , ha kevesebb tojása volt szaporította 1 kis hideg vízzel / vizes piskóta :) / 1x valamelyik filmben láttam h a tojásrántottába tett 1 kis vizet a szakács , mikor felverte a tojást , sokkal lágyabb/puhább volt a rántotta , akárcsak Anyóskám piskótája :) :)
Akkor járt a kezed, mint a motolla!!! 😳😀
... nekem csak 1 villa kellett hozzá :) Anyósomnak másfajta volt a habverője mint Anyumnak , na azzal csak bénáztam , és inkább felvertem a habot villával :) 1 villával :)
Az tuti hogy nem mindig egyforma, néha az ideg öl meg hogy forrjon már fel a viz.
Igen gázos, a régit szerettem az ott maradt ahová állitottam, de ezt nem szeretem, pedig a szülinapomra kaptam.
Gázos? Mert állítólag a gáz sem mindig egyformán hatékony, vagy mi ..
Különben én meg a két villán törtem azóta a fejem, hogy hooogy? Egy kézben fogva a kettőt? Vagy egyet egyet jobba és balba? :D
az istennek se találom el a beállitást hozzá. vagy megég, vagy a közepe nem sül meg.
További ajánlott fórumok: