Pajzsmirigygyógyszer és terhesség (beszélgetős fórum)
Köszi nektek is!
Úgy látom, erről eléggé eltérő vélemények vannak, más orvosi gyakorlatok. Mindenesetre legközelebb én fogom kérni a vizsgálatot, ha az orvos nem.
Sajnálom az elvesztett babát.
Nekem, ahogy pozitív lett a teszt, rögtön emelték az adagot-azóta, a terhesség alatt is folyamatos kontroll, TSH értéktől függően emelés van.
nekem alulműködik. Még hivatalosan nem voltam terhes, elmentem endokrinológushoz, mondtam neki, hogy valszeg terhes vagyok, kellene beutaló. Szerencsére az értékeim jók voltak, utána 7 héttel néztek , akkor is jók voltak, aztán 8 hétre rá, akkor megszaladt (3,6 volt a tsh-m) és ott emeltek a gyógyszer adagomon.
Áprilisban nézték utoljára és akkor lement szépen 0,93-ra, azóta jó.
Most vagyok a 36. hétben.
Egyébként a háziorvos is ad beutalót, vagy a nőgyógyász pm. vérvételre terhesség gyanúja esetén.
Úgy tudom, a lombikosoknál protokollból nézi azonnal az intézmény, ahol a beültetés volt.
Viszont ezek szerint akkor tényleg lehetséges változás a pmértékben...
Köszönöm a válaszokat!
Igen, a nőgyógyászom tudott erről, a háziorvosom is, mert időnként ő írja fel a gyógyszert.
Korán elvesztettem a babát (8. hét), addig nem volt erre irányuló vizgálat.
Szia! Lombikos vagyok, és alulműködésem van, az első vérvételkor nézték rögtön (4 hetes terhesen), mert akkor normális, hogy megszalad a TSH, emelni kellett az adagot, a 4-5. hónapig havonta-kéthavonta nézték és sokat kellett variálni, azóta kb. beállt.
Én valahogy úgy tudom, hogy az alulműködéssel nehezebb teherbe esni, a túlműködéssel könnyebb elvetélni, és a TSH-t 1-2 körül kellene tartani ideálisan, bár a lényeg a T3 és T4, amíg azzal nincs nagy gond, addig talán OK a dolog.
Szia!
Nekem hirtelen két ismerősöm is van, aki gyógyszert szed a pajzsmirigyére és babát vár. Mindkettő túl van a 20. héten, jól vannak.
Nem akarok hülyeséget írni, így nem tudom, milyen sűrűn, de az biztos, hogy folyamatosan figyeli a doki a hormonszintet.
Egyiküknek a háziorvosa, másiknak a nőgyógyásza fektet különös hangsúlyt erre. A terhesgondozó orvosod és/vagy háziorvosod teljes körűen tájékoztattad? Mert ha igen, akkor sajnos orvost kellene váltani. Mert - szvsz - ha valakinek pajzsmirigybetegsége van, akkor nagyon figyelni kell a terhesség esetén az értékeket, ugyanis változtathat rajta a terhesség.
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy pajzsmirigyprobléma esetén volt-e közületek olyan, akinek teherbe eséskor abba kellett hagynia a pmgyógyszert, vagy módosítani az adagolást.
És egyáltalán, mikor néztek pmértékeket a terhesség alatt?
Nekem nem néztek, gondolom, nem rutineljárás, a gyógyszeremet szedtem, de a babát elvesztettem. Nem biztos, hogy emiatt... csak keresem az okokat. Bár tudom, biztos válasz nem lesz.