Padlófűtésed van? Mennyibe került a kiépítése? (tudásbázis)
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását!
Padlófűtés lesz mindenképpen, esetleg még a nappaliba gondoltunk egy cserépkályhát, mert elég nagy területű nyitottabb tér. A héten jön több szakember is felmérni, ha kaptunk árajánlatot szívesen megosztom itt is - mekkora területre mennyibe lesz így.
Van mindenféle egyéb fűtési módszer is. Kandalló, cserépkályha, faelgázosító kazán, meg egyebek. Csak ezeket etetni kell, hamuzni kell, stb. A tüzifát meg kell rendelni, kihozzák, esetleg jó vizes, stb. Én biztos nem csinálnék ilyet.
Ami még nagyon jó, az a hőszivattyús megoldás, padlófűtéshez abszolút illeszkedik. De ez nagyon nagyon drága.
Jajaj, akkor ez nem fog működni, remélem megértik. Amúgy van lent kandalló, az egész földszintet jól bemelegíti. Jó, hogy mondod.:)))
2006-os építésű a ház, csak a lakók nem voltak fázósak, kész szerencse, hogy a kandalló bekerült.
A kérdezőnél még eszembe jut a cserépkályha. Csak az is nagy nyitott térnél jó, ajtók meg vannak a szobákon, azokat meg zárni szoktuk. D
Természetesen padlófűtés legyen. Ez szerintem egy új építésű háznál olcsóbb, mint a radiátoros. És az üzeme is olcsóbb vagy 30 %-kal, ugyanis nem a mennyezetet fűti, mint a radiátor. ( Ugye, a meleg felfelé száll... )
A konvektor sem annyira rossz, csak kéményes legyen, ezeknek jobb a hatásfoka. De azok is a plafont fűtik. A konvektor csak egy kényszermegoldás, de legalább olcsóbb.
Igen, van olyan hogy valami előregyártott, hálószerűt tesznek le és a villany fűti. Ezzel csak két probléma van. Az egyik, hogy villannyal fűteni legalább 2-szer drágább mint gázzal. A másik, hogy az ilyen utólagos padlófűtést úgy csinálják, hogy ahogy mondod, leterítik ezt a villanyizét, beágyazzák valamibe, aztán rácsempéznek. Ez megint csak egy utólagos, kényszermegoldás, ugyanis a régi csempe alatt vagy egyáltalán nincs, vagy valami minimális hőszigetelés van. Ezért lefelé a földet is fűteni fogják. Úgyhogy iszonyat villanyszámla érkezik...Ez a legrosszabb megoldás, persze ezt a tervezők már nem nagyon akarják elmondani.
Gondolom, egy régi ház felújításáról van szó, hát itt a helyiségekből mindent fel kel szedni, lemélyíteni őket, mert a padlófűtés szerkezetileg legalább 12...14 cm. Különben nem lehet becsukni az ajtókat... Szóval jó nagy munka, de ha van segítség, akkor szakit csak a gázbekötéshez, meg a betonozáshoz kell hívni.
De milyen fűtése legyen, ha mindkettőt drágállod? Nehogy konvektort tegyen családi házba.
Én most azt hallottam, hogy van olyan, ami villanyról megy, nem kell felszedni a meglévő járólapot, hanem arra teszik a csöveket és új járólap beborít. Létezik ez?
Árakat nem tudok, de biztos, hogy irreálisan drága lesz. Ha radiátoros fűtés lenne az is.
Mi 1988 óta lakunk padlófűtéses házban, magam terveztem, az anyagbeszerzéstől kezdve a csőfektetésig mindent egyedül csináltam, kivéve a betonozást, meg a kazán gázbekötését. Azóta még négyben volt részem.
A nagyobb munkákat, mint csőfektetés, betonozás ti is meg tudjátok csinálni, nehéz egy ilyet elrontani. A kivitelezőt kell nagyon körültekintően megválasztani, mert nagyon sok a kókler. Ez a lutri benne.
Sziasztok!
Padlófűtés kiépítését tervezzük és szeretnék minél több információt gyűjteni. Akinek van, mekkora területre mennyibe került a teljes kivitelezése, munkadíj, alapanyagköltség stb.
Segítségeteket előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Most építkezem. Nappaliba konvektor vagy padlófűtés a megfelelőbb?
- Mennyibe kerül a hőszivattyú kiépítése?
- Elektromos padlófűtésre milyen módszerrel ajánlatos lerakni tölgyfa hajópadlót?
- A béka járda kiépítése mennyibe kerül?
- Van valakinek tapasztalata a csigalépcső utólagos kiépítésével kapcsolatban?
- Ismeri és használja valaki az infravörös padlófűtést? Tapasztalatok érdekelnének..