Pacal recept
A Pacal hozzávalói:2,5 kg pacal
50 dkg sertésvelõ
30 dkg sertészsír
40 dkg vöröshagyma
20 dkg lecsó
2 dkg fokhagyma
4 dkg pirospaprika
5 dkg finomliszt
4 dkg só
2 g bors
A fõzõ vízbe: 3 szegfûszeg, 1 vöröshagyma, 3 babérlevél,3 cikk fokhagyma, fél citrom, 5-6 szemes bors
Köret:
sós, fõtt burgonya
A Pacal elkészítési módja:
A gondosan megtisztított pacalt felteszem fõni a felsorolt fûszerekkel. 2-3 órát abálom. A sertésvelõt megmosom, majd tiszta hidegvízbe teszem és ezt is megfõzöm. Amikor megfõtt a velõ, kihûtöm és lehártyázom. Amíg a pacal fõ, elkészítem a lecsós pörköltalapot. Nyáron friss paradicsomból és paprikából, télen konzervlecsóból. A megpuhult pacalt kiveszem és 1 cm-es csíkokra vágom. Beleteszem a pörköltalapba, felengedem csontlével, hozzáadom a fõtt velõt, még fûszerezem és összeforralom. Így fõzöm fél óráig, majd megszórom liszttel és besûrítem.
Sósvízben fõtt burgonyával, vegyes savanyúsággal tálalom.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Mókica, 2008. jan. 23. 22:32
A pacal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.