Nem akarok adósságot örökölni. (tudásbázis kérdés)
hivatalosan megtagadod apádat"
Nincs ilyen trv.hely! Az örökségröl a hagyatékin le kell mondani és annyi.
Találtam neked egy oldalt, ahol olvasgathatsz örökléssel kapcsolatos esetekről és te magad is írhatsz kérdést az ügyvédnek. Jobban képben van mint mi itt a fórumon.:)
Majd ha meghal, akkor kell intézkedni. Semmit nem örökölsz csak úgy. Minden bekerül a hagyatéki leltárba, és ha úgy látod, hogy a tartozás több, mint amit örököltél, akkor mindenről lemondasz és kész.
Pont most vagyunk egy ilyenben. Közeli ismerős.
Kevés tartozása van az elhunytnak (folyószámlahitel 400 ezer), kiderült, hogy van egy vidéki ingatlanban egy 2/8 rész tulajdona, ami kicsit kevesebbet ér, mint a hitel, így mindkettőről lemondott.
Sajnos ez nem ilyen akarom-nem akarom forma! Szegény Apukámnak semmi nem volt a nevén,mindent Anyámra íratott holtig tartó haszonélvezeti joggal,de mikor meghalt az meg is szűnt nyilván. Viszont volt egy hitelkártyája amin 2.5 millió forint szabadon mozgatható összege volt,mikor meghalt a bank rajtam akarta behajtani a fennmaradt tartozást és kamatokat! Igen csak sok pénzembe került és egy jó ügyvédbe,mire töröltek mindent!
Most Anyu nevén van az a ház amit Apukám épített ( úgy 80 Milla az értéke ) mivel nem jó a kapcsolatom Anyámmal fogalmam sincs hogy az Öcsémmel ketten örököljük,vagy mi lesz majd vele....
Holnap lesz 74 éves virág és bonbon kész,viszem neki,mert szeretem. Nem az örökség miatt hozzá teszem....
"A ház közös néven van"
Pontosítsd légyszíves, apukád és a te neveden vagy apokád és a felesége nevén?
Úgy tudom ilyen esetben a köteles rész sem jár.
Lemondasz és nullán vagy.
Semmi rosszindulatot nem látok benne. Fél. Én is, te is mindenki félne ha ez felmerülne. Ki a fene akar adósságot örökölni? Ki akar más helyett fizetni?
Kedves FI!
Én is úgy tudom, hogy le kell mondani mindenről és akkor nem örökölsz semmit. Se pluszt, se mínuszt.
Nem látom bajnak és rosszindulatnak ha előre gondolkodsz. Sőt, okos ember igenis elébe megy a sz.rnak ha tud.
Örökségről akkor tudsz lemondani, ha az illető meghalt.
Egyelőre viszont él, és csak a rosszindulat és az utálat beszél belőled. Simán lehet, hogy te örökölsz, és semmi adósság nem lesz, gondolom akkor majd átgondolod, és mégis kell...
Először is várd meg, ameddig bármit is örökölsz.
Erről csak akkor lehet szó, ha apukád meghalt.
Ha az "adósság" nagyobb, mint amit örökölnél, lemondhatsz az öröklésről.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan hajtanál be adósságot?
- Házasság után ha az egyik fél adósságot halmoz fel, az a másikra is vonatkozik? Válás után ezt hogy intézik?
- Meddig követelhetek vissza adósságot jogi úton?
- Élettárs esetén örökölni és használati jogot szerezni.Bővebben lent
- Örökölhet-e gyermek adósságot?
- Áruhiteltartozást lehet örökölni?