Örökölhet-e gyermek adósságot? (tudásbázis)
Akkor nem kell előre "gondolkodni".
Köszönöm a válaszokat!
julcsi0409
#
2013.02.23. 15:36
Azt szeretném kérdezni,hogy ebben a hónapban meghalt édesapám.Mivel szüleim régen elváltak így nem is nagyon tartottuk a kapcsolatot.Most viszont nekünk kell eltemetni.Nyugdijas volt és mint kiderült volt személyi kölcsön és még valamilyen kölcsön a nevén.Mivel semmilyen ingósága illetve vagyona nincsen örökölhetem-e a hiteleinek a visszavizetését?
julcsi0409
Az örökösök csak a hagyaték tárgyaival felenek a tartozásokért, illetve ha a hagyaték tárgyait felélik, akkor azok értékéig. A többletért nem. E mellett a hagyaték visszautasításának is helye van.
Én nem értek ehhez,de ezt találtam hirtelen.
Van lehetőség arra, hogy az örökös lemondjon az örökségről.Ebben az esetben sem az adósságot, sem az esetleges vagyont nem örökli. Ezt a végrendelet felolvasásakor, illetve a hagyatéki eljáráson lehet megtenni,miután felsorolták az elhunyt értékeit és adósságait. A nyilatkozat nem visszavonható.
Ha új életet kezdett és már van új családja, akkor ha jól tudom minden gyermek érintett.
Férjemmel évvekkel ezelőtt elvltunk, van egy közös gyermekünk. Válás után ő külföldre költözött, új életet kezdett. A válás után derült ki, hogy a tudtom nélkül több helyen is hiteleket vett fel,(bankok, takarékszövetkezetek, magánszemélyek) fűnek fának tartozott, több milliós tételről van szó. A mai napig nem tudom, hogy pontosan kinek,és mennyivel tartozott, fizetett e valakinek.
Az lenne a kérdésem, hogy ha vele történne valami, a fiam megörökölheti e ezeket.
Köszönöm a válaszokat.