Omlós kacsasült portóis meggyzselével recept
Az Omlós kacsasült portóis meggyzselével hozzávalói:4 db kacsacomb
1 evőkanál baracklekvár
6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 mokásknál durvára darált színes bors keverék
3-4 ágacska friss rozmaring
1 kiskanál durva szemcséjű só
1 kiskanál őrölt kömény
1 dl olaj
1,5 kg kacsaháj vagy kacsazsír
A körethez:
25 dkg rizs
15 dkg magozott meggy
2 dkg vaj
1 db babérlevél
1 dl Portói
2 db zselatinlap
1-2 csipetnyi szerecsendió
Az Omlós kacsasült portóis meggyzselével elkészítési módja:
A kacsacombokat előző nap jól megtisztítjuk, beirdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal: a vöröshagymát megtisztítva cikkekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összetörjük vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, 1 evőkanál lekvárt, 1 kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat, és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig. Másnap kiolvasztjuk a kacsahájat egy magasabb falú edényben. A combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagymadarabkákat, és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket, és lassú tüzön vagy a sütőben, puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen. A meggyzseléhez a meggyet a portóival felfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük el a levét, csak annyira forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ízesítjük 1-2 csipetnyi szerecsendióval. A zselatinlapokat a sokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk. Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni. A rizst hagyományos módon, sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt, lecsepegtetjük, és 2 dkg vajjal elkeverjük. Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. márc. 30. 08:44
Az omlós kacsasült portóis meggyzselével elkészítési módja és hozzávalói.