Novella/elbeszélés címe (tudásbázis)
A 2. történet egy Maugham novella. Egy gyöngy szakértő egy asztaltársaságban azzal dicsekszik, hogy méteres távolságból meg tudja mondani egy gyöngysor értékét és
észre veszi, hogy az asztalnál vele szemben ülő nő nyakán egy nagyon drága gyöngysor van.
Nagyon jó a novella mint ahogy Maugham legtöbb novellája. Sajnos nem tudom a címet és én is keresem. Biztosan nem a Gyöngysor és nem is a Gyöngyszem. De ezek is jók.
Nekem is ez ugrott be elsőre, de így sem találtam rá. Lehet, csak nem volt elég türelmem. Mindenesetre, akkor folytatom ezen a vonalon a kutatást.
Köszönöm a tippet.
Általam nagyon régen olvasott műveknek a címét szeretném kideríteni. A tartalmakra emlékszem, hátha valaki tud segíteni a címben/szerzőben!
1. helyszín: vonat,
szereplők: szerelmespár
A nő, aki éppen elhagyni készül a férjét, amikor megtudja (újságcikkből?), hogy anyagilag tönkrement a férj, akkor erkölcsileg lehetetlennek tartja, hogy elhagyja.
2. helyszín: luxus óceánjáró
szereplők: egymásnak idegen emberek, akik között van egy házaspár és egy ékszerekhez értő utas
Vita alakul a feleség nyakában lévő ékszer (úgy emlékszem, gyöngysor) valódiságát illetően.
Előre is köszönöm a segítségeteket.