Névviselés a 2-ik házasságkötés után (beszélgetős fórum)
itt a törvény:
A házassági név101
27/B. §102 (1) A házassági név az a név, amely az érintettet a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házasságot kötő személy a Csjt.-ben felsorolt házassági névviselési formák közül választhat házassági nevet.
(2) A házassági név családi nevekből képzett része egy vagy legfeljebb kéttagú lehet.
(3) Amennyiben az egyik vagy mindkét házastárs születési családi neve vagy előző házassági nevének a családi nevekből képzett része kéttagú, a házastársaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a Csjt.-ben ennek megfelelően meghatározott névviselési forma keretében melyik két családi nevet kívánják összekapcsolt házassági névként viselni.
(4) A házassági névviselési forma - a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után - a Csjt. szabályainak megfelelően az érintett kérelmére módosítható.
(5)103 A házassági név módosítására irányuló eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető rendelkezik hatáskörrel, a kérelem azonban bármely anyakönyvvezetőnél, külföldön élő magyar állampolgár esetében bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél előterjeszthető.
(5a)104 Ha a kérelmet nem a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezetőnél terjesztették elő, az anyakönyvvezető haladéktalanul, de legkésőbb 5 napon belül, a hivatásos konzuli tisztviselő az első diplomáciai futárral köteles megküldeni a kérelmet a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezetőnek.
(6)105 A házastársa nevét viselő személy házassági neve kérelemre megváltoztatható, ha
a) a házasság megszűnt, és
b) személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal vagy a személyiadat- és lakcímnyilvántartás alapiratával igazolható, hogy volt házastársa nevét a kért formában használta.
(7)106 Amennyiben a magyar állampolgár neve külföldön történt házasságkötés következtében a magyar névviselési szabályoktól eltérően megváltozik, a hazai anyakönyvezéskor a név bejegyzése során úgy kell eljárni, mintha a névváltoztatást az anyakönyvi ügykért felelős miniszter engedélyezte volna, azzal a különbséggel, hogy a névváltozásról az anyakönyvi ügykért felelős minisztert és a születést nyilvántartó anyakönyvvezetőt értesíteni kell.
(8)107 A (6) bekezdés szerinti névváltoztatásra a születési név megváltoztatására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, kivéve a 28. § (2) bekezdését, a 28. § (4)-(6) bekezdését és a 28/A. § (2) bekezdés c) pontját, valamint a 28/A. § (4) bekezdését.
a házassági nevet családnévből, és nem születési névből képzik. Ezért nem viselheted a 2. házasságnál a lánykori neved, ha előtte az exed nevét -né toldalék nélkül vetted fel.
De visszaveheted. Válás után lehet kérvényezni, hogy a lánykori neved (születési neved viselhesd)
Viszont házasságkor a családi nevedből képzik a házassági neved, és ha az exférjed nevét (-né) toldalék nélkül használod, akkor az a családi neved, csak abból képezhető házassági név.
Nehogymaaa nem vehetem vissza a szul.nevem??? :-D
vicces volna....
Maskulonben penzzel penzert mindent el lehet intezni,meg lehet venni.....
igen
nem
igen
nem
:DDDDDDDDD
Jaaa,vegig olvastam.
Bar nem ertek egyet azzal hogy az ex neve maradhat, hat ne maradjon.
Maskulonben nem vennem fel senki nevet, vagy vegye fel mindegyik a masiket, igy ket vezeteknevvel menne tovabb.
De exnevet el kell felejteni.
Ezek szerint maradhat, de milyen furi, hogy Kiss Éva maradhatok, de Varga Éva nem.
És a lehetőségek Szuperek, egyiknek sincs semmi köze a férjhez és feleséghez és mégis ezeket lehet. Szuper ez a Magyar jog, ugye?
Saját név, illetve a férj saját neve nem mehet, de egy olyané, akitől már elváltunk....
Azt hittem, hogy csak én nem értem:)
Köszi, hogy megkérdezted.