Nem jövök ki a pénzéből. 😞Közfogis vagyok, családi,... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Pedig nincs más választásod, mint megtanulni a beosztást. Nem lehetetlen, hidd el!
Jó, én könnyen beszélek, mert nem a múlt hónapban, hanem kb. 8 éves koromban kezdtem. Mindig csak arra költöttem, amire FELTÉTLENÜL muszáj volt. Ha lett valami kevés zsebpénzem (ami úgy gyűlt össze, hogy a bevásárlásra kapott pénzből a maradékot nem kellett visszaadnom), abból tartalékot képeztem. Csak akkor költöttem „luxusra”, ha a tartalék szerintem elég izmos volt. Nem mondhatom, hogy könnyű volt akkor sem, amikor lett saját keresetem. Az nem érdekelt, hogy nincs pénzem új ruhára, alkatomnál fogva akkor is csinos és vonzó voltam, ha az ólajtót húztam magamra, de hogy később a fiaim szegényes ruhákban jártak, az nagyon fájt. Pedig olyan osztálytársaik voltak, akik nem bántották őket ezért. De tanultak, felnőttek, lett jó szakmájuk.
Legtöbbet az ételen lehet spórolni; az se könnyű, de oda kell figyelned, nem tehetsz mást. Nem tudom, milyen korú gyereke(i)d van(nak), de szerintem vonjad be ő(ke)t is a „gazdálkodás”ba, amit nem lehet elég korán kezdeni.
Sok erőt a kilábaláshoz!
Hát rohadt drága minden.
Én április közepén mindig szoktam venni gyönyörű egynyári virágokat. Tavaly már nem vettem és idén se. Erkélyládákba a muskátlit magam szaporítom, a többi egy nyárit magról vetem. Így sokkal később gyönyörködhetek a virágokban, de legalább ingyen vannak.
Idén nyártól már a kis kerti tavamban is gyönyörködhetek, minden hozzávalót fórumtársaktól kaptam. Még az ásást is.😀
Rálátok a szobaablakból is, cica meg a partján szokott mozizni, nézi az aranyhalakat. Spórolunk.
Fórumtársakkal régen bevett szokás hogy adunk egymásnak ezt-azt, vagy csereberélünk. Így mindenkin ek van mindene ami kell.
Kb. 6-8 év óta ahogyan elkezdenek a kertekben érni a zöldségek (május vége, június eleje) borsó, majd a zöldbab, karalábé.... stb. a zöldséges piacon kistermelőtől vásárolom be a téli 5 hónapra szükséges, (szűken-szépen elegendő) zöldségeket, és rakom a fagyasztóba. Mert igaz, hogy a legtöbb zöldséget itt termelik, de a szépeket, a javát viszik Pestre, és az üdülő-övezetekbe. Amit itt az üzletekben adnak, azok már osztályos termékek, de aranyáron.
Hát a termelőtől, amikor a szedésnek zöme van, mindenki egyszerre akarja eladni, ... ami gázszámlát télen fűtés miatt fizetek, nyáron annyival kevesebb a számla. Kb. havonta annyit költök a zöldségek beszerzésére. Úgy megyek neki a télnek, hogy a legszükségesebb zöldségekből van télire is. Igaz, hogy kicsi a fagyóm, kevesebb húsfélét tudok tartalékolni, de ami kell, így akciósból azt is meg tudom venni.
Ez is a spórolás egy fajtája.
Na és hogy kijöjjek a pénzemből, az is hozzátartozik hogy most elmenjek a napi gyalogtúrámra, mert ezzel támogatom a gyógyszer mentes életemet.😀
Hajrá nektek is! Próbálják aláásni az egészségünket, de mi ne hagyjuk!!!🙂
Délre megsütöttem, de nem zöldségesen.
A videóban szerintem főzőkolbászt reszelt le.
Nekem volt házi főtt császárszalonnám, snidling helyett fejes hagyma apróra vágva, és petrezselyem zöldje jó sok. Az a 2 kanálnyi olaj nem kell bele. Finom lett, kelkáposzta főzelék mellé ettük. Maradt egy csomó, jó lesz reggelinek, vacsorának sok salátával.
Én is így szoktam csinálni.
A levesbe nem teszem bele a bőrt és a vastag zsírt, de külön megsütöm, így lesz töpörtyű és zsír is.
Már nagyon sok.
A fiamra 14 éve nem kapom és azóta sem emelkedett. 12.700 egy gyerekre. És ugye előtte is már évekig ennyit kaptunk.
Van a családi adókedvezmény, a mi időnkben kb. 10 ezer volt egy gyerekre és most is annyi.
Nyami! :) A kolbászt lehet valamivel helyettesíteni ? Ez nem is tűnik annak, inkább párizsifélének.
Kell vennem kefírt és zöldhagymát, mert csak snidling van itthon.
Elkezdtem a csíráztatást, mától ehető a brokkolicsíra és a lilaretek csíra. :)
További ajánlott fórumok:
- Ha május elején ballagtam, akkor meddig jár a családi ill. meddig vagyok tanulói jogviszonyban?
- Az anyakkönyvi kivonaton van 1 olyan kérdés, hogy az anya családi állapota. Nem vagyok házas párkapcsolatban élek. Mit írjak...?
- Milyen büntire számíthatok, ha egy év után jelentem be, hogy már nem vagyok jogosult az emelt családi pótlékra, mivel férjhez mentem?
- Államkincstár nyomtatvány keresek, hogy nem vagyok egyedülálló mostantól a családipótlék járulék miatt. Tud valaki segíteni, hol találom?
- Havonta igénylem a családi adókedvezményt, így jogosult vagyok a személyi jövedelemadó visszatérítésre?
- Németországból meg lehet igényelni a családi pótlékot úgy, ha én a gyerekkel egyelőre még Magyarországon vagyok?