Naspolyalekvár recept
A Naspolyalekvár hozzávalói:2 kg jó érett naspolya
50 dkg nádcukor
4 dl víz
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
A Naspolyalekvár elkészítési módja:
A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy nagyob lábasba tesszük, kézzel jól összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá. Csumástul, héjastul együtt addig főzzük, míg szét nem válik a héjától a húsa. Ekkor szitán átnyomkodjuk és levével együtt egy másik edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Amikor elég sűrű, belekavarjuk a kávéskanálnyi fahéjat. A tűzról levéve, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (legalább 24 óráig).
Felhasználhatjuk bármilyen süteményhez, palacsintához. Kellemesen fanyarkás, különleges ízvilága van. Nagyon jó lehetőség az otthon termett naspolya hasznosítására. A téli időszakban kitűnő vitaminforrás.
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: Marcsietta, 2008. dec. 7. 17:53
A naspolyalekvár elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.