Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásának mellékhatásai.Hozzá tudsz valamit tenni? (beszélgetés)
Tudtok élni!
Én nem tudok hozzá tenni semmit mert csak tejet iszom.
Szeretem az alkoholt.
Néha jó inni.
Néha kell egy-egy nagyobb dózis.
Nem vagyok alkoholista és soha nem is leszek az.
A májam egy kicsit zsíros. Az UH mutatta ki.
Azóta visszafogtam.
Kíváncsian várom a szeptemberi UH-mat.
1. Aki alkoholos italt iszik, csak mértékkel tegye, aki nem, az ne építse ki ezt a szokást!
2. Alkoholt tartalmazó italokat kizárólag kis mennyiségben, étkezéshez fogyasszunk, így lassabb az alkohol felszívódása. A tisztázatlan eredetű, ellenőrizetlen minőségű, mennyiségi alkoholfogyasztás helyett kívánatosabb a minőségi borok mérsékelt mennyiségben való, kulturált fogyasztása.
3. A mértékletesség férfiak számára naponta legfeljebb 20 ml tiszta alkoholnak megfelelő mennyiséget jelent (4 dl sört vagy 2 dl l bort vagy 4 cl égetett szeszesitalt.)
4. Nők esetében a mértékletesség naponta maximum 10 ml tiszta alkoholnak megfelelő mennyiség (a fenti példák fele engedhető meg: 2 dl sör vagy 1 dl bor vagy 2 cl égetett szeszesital). Fontos azonban megemlíteni, hogy nők egy részénél már a mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is megnőhet a mellrák kockázata.
Valószínűsíthető, hogy a heti 1-3 alkalommal történő mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár ilyen veszéllyel. A gyermekre vágyó, várandós és szoptató nőknek viszont legjobb, ha kerülik az alkoholos italt, hogy ne tegyék ki gyermeküket különböző kockázatoknak!
5. A mérsékeltnél nagyobb mértékű alkoholivás mindkét nemben növeli a közlekedési-, és munkahelyi balesetek előfordulási gyakoriságát. A krónikus alkoholfogyasztóknál a hozzászokás veszélye miatt szervi- (máj, hasnyálmirigy, szívizom) és idegrendszeri károsodások, pszichés zavarok kialakulásával is számolni kell.
A hosszú időn át tartó nagy mennyiségű alkohol fogyasztása fokozza az agyvérzés, az idült májbetegség, az erőszakos cselekedetek, öngyilkosság, valamint néhány daganatos megbetegedés (szájüreg-, garat-, nyelőcső-, vastagbélrák) kialakulásának veszélyét.
6. Fiatalok számára még a mérsékelt alkoholfogyasztás sem ajánlott, mivel az esetleges kockázatcsökkentő hatásnál jóval erőteljesebb a rendszeres iváshoz való hozzászokás veszélye. Gyermekek számára az alkoholfogyasztás tilos!
7. Teljes alkoholtilalom javasolt még azoknak, akiknek a családjában már előfordult alkoholprobléma, vagy bizonyos gyógyszerekkel való kezelés alatt állnak, valamint a nagy koncentrációt igénylő tevékenységet folytatók (pl. autóvezetők) részére. Az elmondottakból kitűnik tehát, hogy az alkoholfogyasztás nem tekinthető ugyan az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen, egészségvédő elemének, de – megfelelő feltételek mellett, kellő önmérséklettel – része lehet annak.
Leszokóban lévő alkoholista dilemmája:
"Kedves eszem, csak egy kupicával iszom, az ugye még nem árt?
Ész:
-egyet nyugodtan megihatsz, nem lesz baj.
Piás:
-kedves eszem,
-innék még egyet...
Ész:
-hm...
Piás már tántorogva:
-kedves eszem, három a magyar igazság, iszom még egyet.
Ész:
-azt csinálsz, amit akarsz, én már elmentem itthonról.
:-)
16 évig türtem hogy apósom "terrorizálja" a családunkat,nemrég berugtam és felhívott,jól beolvastam neki. Azóta marha nyugodt vagyok!!!
Szóval szerintem az alkohol nagyon egészséges is tud lenni.....DD
5. és sokba is kerül!
6. meg a jogsidba!
1. Az alkohol fogyasztása után csodálkozol, hova a pokolba tűnt a melltartód.
2. Az alkohol hatására reggel az ágyban másik oldalra fordulva valami nagyon ijesztőt láthatsz.
3. Az alkohol terhességet okozhat.
További ajánlott fórumok:
- Miért nem tanácsos este 6 óra után gyümölcsöt fogyasztani, zöldséget viszont akár korlátlan mennyiségben is megengedett?
- Ha buliba megyek és közben még szoptatok, lehet-e bizonyos mennyiségű alkoholt fogyasztani?
- Szeretnék nagyobb mennyiségű szaloncukrot vásárolni. Segítenétek, hol érdemes?
- Tüdőbetegségnél, vizes tüdőnél elfordul, hogy a szájon át nagyobb mennyiségű víz távozik?
- Nagy mennyiségű folyadék fogyasztása során mikor kell bevenni a vitamint?
- Az nyers alma fogyasztása milyen mennyiségben okozhat hízást?