Nagggyon finom teljes kiőrlésű zsemle recept

1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag élesztő
1 dkg só
3-4 dl víz
A Nagggyon finom teljes kiőrlésű zsemle elkészítési módja:
A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos vízzel és egy kis liszttel elkeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Ízlés szerint fűszerezzük. Jól meggyúrjuk (kenyérsütőgéppel is lehet). A tésztának nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie. Gombócokat formálunk és kivajazott tepsire helyezzük őket. Egyenletesen langyos helyen, letakarva megkelesztjük. Sütés előtt vízzel megkenjük. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk és előmelegítjük. 10 percig 240 ºC-on, további 10 percig 220 ºC-on sütjük. A zsömle akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel és egy rácsra tesszük hűlni.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Dizzz, 2008. jún. 6. 12:08
A nagggyon finom teljes kiőrlésű zsemle elkészítési módja és hozzávalói.