Munkajoggal kapcsolatban tudtok segíteni? (tudásbázis)
Szia,
köteles visszavenni és annyi órában, ahány órás a szerződésed. Érvényes munkaszerződésed van, amit egyoldalúan nem lehet módosítani.
Többesélyes a dolog:
- visszavesz 8 órában, mert ragaszkodsz a szerződésedhez, aztán kirúg valamilyen indokkal
- aláírod a munkaszerződés módosítást és reménykedsz, hogy nem rúg ki
Az első esetben simán perelheted, ha kamu indokkal mond fel, viszont ebben az esetben a 8 órás béred után kapod a felmondási béredet és s nem kevés végkielégítésedet.
Ha 4 órásként mond fel, akkor a 4 órás béred alapján jár minden - szerintem itt van a kutya elásva.
Sok sikert!
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni.December 31.-én lejár az iker-gyesem.Jelentkeztem a munkáltatómnál.Dolgoztam mosodavezetőként,majd amikor visszajött a Főnök felesége,csak mosodai dolgozóként.Gyesre is így mentem el.A munkaviszonyom 2000.01.17-től van a cégnél.Eddig azt mondta,hogy nem vesz vissza,mert nagyon sok pályázó van.Most felajánlott egy 4 órás helyettesítő takarítói állást.Januárban akarja az eredeti 8 órás munkaszerződésemet 4 órásra módosítani.Ez jogilag rendben van?Válaszotokat előre is köszönöm!
Eljárás a munkaviszony megszűnése, illetve megszüntetése esetén
97. § (1)231 A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.
(2)232 A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony
a) a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
b) rendkívüli felmondással,
c) azonnali hatályú közös megegyezéssel,
d)233 a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával,
e)234 a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint vagy
f)235 a 10. § (1) bekezdésében foglaltak alapján
szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.
(3)236
98. § (1) A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú igazolást állít ki.
(2) Az igazolás tartalmazza:
a)237 munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap);
b)238 a munkavállaló TAJ számát;
c)239 a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát;
d)240 a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultját;
e)241 a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát;
f)242 a munkavállaló 95. § (5) bekezdésében meghatározott, emelt összegű végkielégítésben való részesülését.
(3)243 A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott tartozás nem terheli.
(4)244 Az igazolásnak tartalmaznia kell a munkavállaló pénztártag által választott magánnyugdíjpénztár megnevezését, címét, pénzforgalmi számlaszámát. Ha a tagságra kötelezett pályakezdő munkavállaló nem választott pénztárat, ezt a tényt jelezni kell, és meg kell jelölni az illetékes területi pénztár megnevezését, címét.
99. § (1) A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.
(2) A működési bizonyítvány tartalmazza:
a) a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört,
b) a munkavállaló munkájának értékelését.
(3) A munkáltató a (2) bekezdés b) pontjában foglalt körülményről csak a munkavállaló kifejezett kérésére adhat tájékoztatást.
1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről1
pontosabban a munkaviszony megszűnésétől számított 3 (szerintem) munkanapon belül
de bárki részére ott a munka törvénykönye
Bemész a munkaügyi központba és panaszt teszel.A felmondástól számítva 3 napon belül kötelesek odaadni a papírjaidat.Még lehet jól meg is büntetik őket.Ezt ne hagyd ennyibe.Én lépnék a helyedbe.
(egy volt üzletvezető) :)
Bizonyos értelemben nem mindegy, hogy neked mondanak fel (mert nem felelsz meg),
te mondasz fel (mert neked nem tetszik),
nincs szükségük rád (elbocsájtanak).
Teljesen mindegy, kapsz egy darabig munkanélkülis, és ennyi.
Mit szeretnél konkrétan tudni?
További ajánlott fórumok:
- Kutya tüzelésével kapcsolatban tudtok segíteni?
- Lakásfenntartási támogatással kapcsolatban tudtok segíteni?
- Magyar-Szlovák állampolgársággal kapcsolatban tudtok segíteni?
- Rontáslevétellel kapcsolatban keresek hozzáértő embereket. Tudtok benne segíteni?
- Bosh WFD 1160-as mosógép használati utasításával kapcsolatban tudtok segíteni?
- OEP kiskönyv kitöltésével kapcsolatban tudtok segíteni?