Mit tanított neked a Szulejmán című sorozat? (beszélgetés)
Én nem láttam az egészet, de amit igen, azt is azért, mert érdekelt, hogy ők hogyan tálalják a saját hódításaikat, és kegyetlenkedéseiket a saját népük felé. Alkalmasint utánanéztem egy két szereplő valódi történetének, mert - 1. Tanulság - ez a sorozat történelmi fikció, tehát nem teljesen igaz.
2.Tanulság: a katonai sikereik mögött gyakran frissen áttért keresztények álltak (ld. Ibrahím pasa v. Hajredin kapudan pasa), szóval nem is annyira maguknak köszönhetik a sikereiket.
3. Tanulság: a törökök teljes mértékben megbízhatatlan társaság. ld. Ibrahím pasa újfen
4,Tanulság: bár nem ettek disznót, disznókhoz hasonlóan ők is hajlamosak voltak, hogy kinyírják a saját utódaikat. ld. milyen véget ért Musztafa és Bayezid
5. Tanulság: hazudnak sokat. ld. minket orgyilkosnak állítottak be, pedig csak a hazánkat védtük.
Összességében ettől a sorozattól sem lettek szimpatikusabbak számomra.
Én végignéztem a lányommal, szerettük. A tv-ben lehetetlen volt, mert vagy nagyon késn adták, vagy összevissza-újrakezdve, így végül on-line éztük, a vége már csak törökül volt fenn, angol felirattal, ezért pl. tanultunk egy csomó szót, kifejezést törökól. :-) Azután kutakodtam a török-magyar nyelvrokonság irányában, mert sok érdekes egyezést találtam, pl. ugyanúgy használják a birtokos személyjelt és birtokos többesítő jelt, mint miés a felszólító mód használata is hasonló.
Nekem nagyon érdekes volt a másik nézőpontjából látni egy jól ismert történelmi korszakot, más szemmel láttam sok mindent, pl. kiderült, hogy a más vallásúakkal szemben milyen toleráns volt a szultánság, ezért pl. oda menekültek az üldözött zsidók. (A befogadó jellget egyébként mi is tapasztalhattuk, pl. Mikes Kelemen). Keveset tudtam annak idején a hárem világáról, hogy ott milyen visznyok uralkodtak, hogyan éltek ott a nők, érdekes volt.
A Hüremet játszó színésznő szerintem nagyszerű volt, imádtam a grimaszait, arckifejezéseit. A mási véglet Szulejmán, aki nagyon egysíkú volt hozzá képest, csak bosszúsan nézett mindig a szakálla alól. :-)
Elég sokáig, az " uj Hürremig" birtam nézni, aztán már nem. Kedvencem természetesen Bali bég és Nigar voltak, Szulejmánt - mivel ellenségünk volt - utáltam.
Nekem nem tanitott semmit sem a sorozat.
Nem tanitott semmit, nem is néztem csak pár hónapot mert mindig változtatták az adót és az időpontot.
Kedvencem természetesen Hürrem volt. Egyszer megnézném egybe az egész filmet.