Mit rontok el? Soha nem sikerül rendesen a csokimázam sütikre, a boltiból is mindet kipróbáltam már! (tudásbázis)
Találtam egy ősrégi receptet:
140g kevés feketekávéval megpuhított csokit addig keverünk,diónyi vajjal,amíg teljesen sima lesz,125g cukrot 3-as sűrűségi fokig főzünk,majd állandó keverés mellett beleöntjük a csokipépbe.Gyorsan ráöntjük a tortára,hogy egyenletesen befedje.
A 3-as sűrűség az azt jelenti,,hogy hosszú szálkás a cukorszirup,az akkor jó ha a főzőkanál nyelével kivett mintát vízbe mártjuk,hozzáérintjük a hüvelyk és a mutatóujjunkat,összegyúrjuk,és megint széthúzzuk,a két ujj között hosszú szál képződik...Ez a sűrűség való csokimáznak.
Na jó ....most nézem,hogy ez ősrégi topik:D
Boldog Karácsonyt!:)
Keress rá Salabakter-re, Ő cukrász, még naplója is van: Mesterségem címere címmel...
Nekem is adott már cukrász tanácsokat...
Az mit jelent, hogy "beugrik"?
Valahol receptben olvastam ezt, eddig még nem volt vele bajom.
De a mindmegettén olvastam olyat is hogy amikor már pill és kész a süti akkor kiveszi a sütőből széttördeli rá a csokidarabokat és visszateszi.Kiveszi ha megolvadt és egyenletesen elkeni:)
háát nem tudom h működik e.:)
de elég 1szerű
Én anyával úgy szoktam csinálni hogy egy edénybe olajat öntünk egy keveset és beletördeljük a csokit.Ezt gőz felett avargatás mellett megolvasztjuk és egyszerűen a sütire kenjük.
Nem fontos hogy minden márkás legyen,de nyílván azért minél jobb minőségű a csoki annál jobb.
Nálunk van egy olyan üzlet,ahol az élelmiszeriparban használt anyagokat lehet kapni. Én ott vásárolok a sütéshez.A csokit is itt veszem,jó minőségűt,hiszen másoknak is sütök.És ugye nem mindegy milyen az alapanyag!
Dolgoztam cukrászatban,pékségben,de csakis kizárólag étolajjal hígítottuk a csokit.
Ha vizet raksz bele összeugrik.A cukrászok használnak ilyet,úgy is hívják,hogy "ugrasztott csoki". cseppenként teszik a csokiba a hideg vizet,és ezzel lehet díszíteni,felírni tortákra.
10 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj
4 evő kanál tej
Az étcsokoládét és a tejet megolvasztjuk vajjal kikavarjuk és a tetejére tesszük. Vissza tesszük a hütőbe és csak másnap szeleteljük.
gevi1931 " Habosdiós szeletkék " receptjéből másoltam.
December óta ezt a csokimázt használom,finom és mindig sikerül.
Ne!!!
Csak tortabevonót ne!
A legrosszab minőségű és a Katicának meg a Marka bevonónak is minősíthetetlen az íze. Tulajdonképpen inkább csak mellékíze van!
SZERECSEN étcsoki a megfejtés, nagyon pici olajjal kikeverve , gőz felett felolvasztva.
Na akkor leírom ezredjére...
egy 10 dekás csokiba 4 evőkanál étolaj vízgőzön felolvasztva.....
Egyetértek!
Attól függően, mennyire puha, olvadékony, vagy keményebb mázat szeretnél kell bele étolaj. Egy tábla étcsokihoz ettől függően kell kb. 3-4 evőkanál étolaj, esetleg 1-2 kanál víz is, ha még puhábbat szeretnél.
Helló lányok!
A csokit vízgőz fölött kell felolvasztani és étolajjal hígítani. Nem kell bele túl sok,azt úgy is látod milyen sűrűségű.
Én mindig így használom és tökéletes!
a recept nagyon egyszerű!! soha nem lehet elrontani!:
forralj vizet, kakaót keverj össze porcukorral és annyi forró vízzel keverd lassan össze, hogy folyós legyen egy mogyorónyi tökmindegy milyen vaj, vagy margarin és gyorsan kend a süti tetejére:)
Például egyszer ezért nem sikerült a zserbóm.
Az egész tiszta hepehupás darabos volt.
hát 1 biztos:
boltit soha nem csinálnék, nem tudom mi van benne...
További ajánlott fórumok:
- Nem hízik rendesen a kisbabám! Átlagban 120-140 ml eszik egy kajáláskor! Most 3 hónapos, és 3 hetes. Mit csináljak?
- Szerintetek ha reggel és délben rendesen eszem, de este 6 óra után semmit, heti 3 mozgás beiktatásával lehet fogyni? Valaki csinálta estleg?
- Hogyan van mindenkinek ideje a munka mellett a családra és a háztart.-ra is rendesen?Vagy csak nekem nem megy?
- Miért olyan magas (duplája) a jelzáloghitelnek a kamata. Miért nem csökkentik, hogy rendesen tudjunk fizetni?
- Normális az, hogy nem eszek rendesen, akkor naponta majdnem 1 kg-ot is vesztek a súlyomból?
- Csokis perecre szeretnék házilag csokimázat csinálni, de cukor nélkül. Hogy csináljam?