Csokis perecre szeretnék házilag csokimázat csinálni, de cukor nélkül. Hogy csináljam? (tudásbázis kérdés)
Vajat megolvasztasz, teszel hozza edesitöt (en ugyan xylitet hasznalok, de te tehetsz bele mast is), egy vaniliarud kikapart belsejet es annyi holland kakaoport, hogy meg kenhetö legyen a massza. Kihütöd felig-meddig, es ebbe martod a pereceket. Tutira megdermed, föleg hütöben szep kemeny a maz, de szobahömersekleten is szilard.
Kiprobatam, ugyhogy biztosan müxik.
Nagynéném úgy készít csokimázat (igaz nem szép fényes, de megszilárdul, és esetedben ez a cél) hogy a kakaó és cukor (esetedben édesítő)keverékhez felfőtt vizet tesz, azzal kavarja ki, úgy érzéssel :) és a végén egy nagyon minimális vajat tesz hozzá, az ő máza nem fényes de nagyon jól megszárad, szerintem perecre tökéletes lenne.
Egy pici adagban érdemes először megpróbálni.
Nem tudom, én nem készítettem még csokoládés bevonatot, mert nem nagyon szeretem a csokoládés tortát. Maguk a csokoládék nem tartalmaznak hozzáadott vizet, de a kakaómasszának lehet tvízartalma. Nem tudom mennyi, és azt sem, hogy gyártás során ezt redukálják-e.
Én nem tennék hozzá, mert eleve kevesebb a szárazanyag a cukor, xilit elhagyása végett.
Majd írd meg, hogy milyen lett :o)
Köszönöm, ez egy nagyon jó tipp. :)
De vajon mi lenne a megfelelő kókuszzsíros-kakaós arány? Víz kell-e ilyen esetben? Ezen az oldalon mindegyik mázhoz ír vizet is:
Az lenne a cél, hogy belemártsam a pereceket, és megkeményedjen rajta a máz. Teljesen mindegy, h sima-e vagy sem :)
Végülis max 20 csepp steviaról lenne szó. Ha margarin/vaj a fő felelős a dermedésnél, akkor ez elfogadható?
Nyírfacukrot 2x próbáltam, mindkétszer hasmenés lett a vége mindkettőnknek. Pedig nem ettünk sokat, kis mennyiség már ezt okozta.
A kristályosodásnak igazán akkor van szerepe, ha szép, fényes felületet szeretnél kapni, ami hossza meg is tartja a küllemét. Ilyenkor elképzelhetőnek tartom, hogy az összetételnek is lesz szerepe, de első sorban a temperálás és a mechanikus előkészítés alakítja ki a megfelelő szerkezetet.
A diabetikus csokoládékat maltitollal készítik, amit kristályos formában adnak a többi összetevőhöz.
Feltételezem, hogy a csokis perecet nem fogjátok hetekig tárolni, így egyszerű olvasztással-hűtéssel is felviheted, ha kész csokoládéval dolgozol (akár diabetikus termékkel, akár 99%-os kakaótartalmú csokolédával dolgozol).
Ha kakaóbol készített egyéb máz recepttel próbálkozol, szerintem jobb lehet a nyírfacukor, mint a folyadék.
További ajánlott fórumok:
- 21 hónapos kisfiam beteg. Kaptunk gyógyszert, de nem tudom vele bevetetni hogyan csináljam?
- Hogyan éljem túl? Hogy vészeljem át a napokat? Hogy csináljam?
- Spenótot szeretnék ma készíteni. A zsemle és a tojás nem fog összecsomósodni? Hogy csináljam, hogy ne legyen túl folyós?
- Hogyan csináljam életem első eperlekvárját?
- Epres gyümölcs krémest szeretnék csinálni, a krémet hogy csináljam? Mert az nem 'sima' puding.......
- Régi tollpárnából szeretnék csinálni kisebbet! Érdemes? Hogy csináljam?