Hogyan csináljam életem első eperlekvárját? (tudásbázis)
Sziasztok! Nem tudom az eper sikerült-e, de a vadringló még bőven terem:)
igyekeztem nagyon részletes lenni:)
Sziasztok,készülök én is eperlekvár készítésére.Azt szeretném kérdezni,hogy csak ép,egészséges eperből készítsem,vagy ami megnyomódott,megpuhult illetve olyan része van,azt is belerakhatom-e?
Köszi előre is!
Mindjárt visszaolvasom a praktikáitokat....
Szerintem ennek egyáltalán nincs jelentősége. Én sokszor teszek a lekvárra fedőt, hogy ne fröcsögjön.
Valószínűleg a kocsonyásítóval volt inkább a gond!
Sziasztok!
Ha esetleg valaki jár még erre,ma rájöttem,hogy mért nem sikerült a remekmű,el sem merem mondani olyan ciki.SZÓVAL:Nem ér nevetni!fedö alatt föztem meg:(((((((((nagyon amatör vagyok,de nekem senki nem mondta,hogy úgy kell,mert gondolom annyira alap dolog,hogy senki nem gondolta,hogy olyan hülye leszek,hogy fedö alatt fözöm.Ma csináltam egy adagot kocsonyásitóval,sikerült. Holnap pedig olyat probálok késziteni amiben csak cukor van.Majd meglátjuk.40 éves koromra talán bele is jövök:))))))))))
Én nem szeretem a túl édes lekvárokat, eper súlyához fele mennyiségű cukrot teszek. Idán pindurka szemekből csináltam, nem aprítottam fel. Túl sokái nem szoktam főzni. A levéből szörp lett, az eperszemeket meg üvegeztem. Egy kis citromsavat kell tenni bele, hogy szép színe legyen meg úgy jobban is tartja.
Amúgy nálam nem túl nagymamásak készülnek. Ha akár csak egy kis részével kísértelezel, a bazsalikom, balzsamecet, csili jó hozzá és persze a vanília. Idén a szörpbe bodzavirágot tettem. nagyon finom lett (bár at lehet, hogy most már mindenütt elnyílt).
Naponta több kiló apró eprem van,a nagyokat esszük,meg ellátjuk a szomszédokat is,nem veszek boltban lekvárt,amikor rengeteg gyümölcs van.
Főztem már én is csak cukorral,a színe se maradt igazi,meg linzerbe bele se mertem tenni.
A mai gyümölcstortára eperzselét tettem.Nem éreztünk semmi mű ízt.Én se vagyok oda a vegyi tartósítókért,de nem szeretnék átesni a ló tuloldalára.
Nálunk nem áll el évekig,már elfogyott a tavalyi is.
igen ezek egyike sem ártalmas, viszont össze sem lehet hasonlítani a házi lekvár ízével a műanyag ízűt....
ennyi erővel akik így csinálják, nyugodtan megvehetnék a zselézett mű lekvárt a boltban, sokkal olcsóbb és még tárolni sem kell, épp annyit kell venni amit enni akar az ember...
persze mindenkinek más íz nyújt élményt, van aki a 300Ft-os virslire esküszik, van aki rá sem tud nézni...
Leírtam mi van a dzsemfixben,amit én használok.Melyik nem természetes anyag?
A szilvalekvárt én is 8 óra alatt készítem el,sütőben.
Az aszalógépem munkára kész.Epret is szoktam bele tenni.
Próbálok lehetőleg egészségesebb ételeket adni a családnak,de a romlandókba inkább egy kis tartósító legyen,mint egy még nem látható,de ártalmas gomba.
én inkább a cukorra szavazok, mint a tartósítóra vagy legyen az bármilyen nem természetes anyag...
én is csak gyümölcsből+ cukorból főzőm a lekvárt, nincs agyoncukrozva(kb 40dkg) és még soha nem romlott meg, és még csak nem is dunsztolom! igaz sokáig kell főzni..
de pl a beregi szilvalekvárt kb 14óráig főzik....és cukor nélkül, na az isteni...lényege kis tűzön sokáig, így elpárolog belőle a víz és csak a gyümölcs marad... olyan, mintha kenhető aszalt szilvát ennél! nyammm
Azokba az üvegekbe, amik várhatóan még a nyáron elfogynak én sem teszek még szalicilt sem.
Cukrot pedig keveset. Mert ugye az epernek cukor nélkül is eper íze van:))
Nem teszel semmi tartósítót rá?
Ebben a dzsemfixben fruktóz,pektin,dextróz,étkezési sav,citromsav,tartósító:szorbinsav van.Szerintem ennyi rosszat megér a gyors elkészítés,a nem agyonfőzés.35dkg cukor elég,ha ezzel csinálom.Én pl.a cukrot nem sorolom az egészséges dolgok közé.
A legtöbb levet jégkockatartóban lefagyasztom,aztán bezacskózom.Idén nagyon sok eper termett.
Sziasztok!
Gyakran főzök lekvárt. Vannak gyümölcsök, amiknek magas a pektintartalma, azok hamar kocsonyásodnak: ribizli, birsalma. Vannak gyümölcsök, amelyek hígabbakká főnek.
Mivel nálunk ipari mennyiségű lekvár fogy, ezért vannak gyümölcsök, amikhez reszelek almát.
Úgy, mint az almás sütikbe. Meghámozom, majd a nagylyukú reszelőn lereszelem, ezzel kezdem a lekvárfőzést. egyberakom pl az eperrel, s mivel az almának magasabb a pektintartalma, ez kocsonyásít.Eperlekvár esetén: Reszelt alma, eper összenyomkodva, vagy összetörve, főzöm. Van egy olyan nagy edényem, amin alul lángelosztó van, nem ég le. Amikor már összefőtt, akkor teszem bele a cukrot. 11l-es edénybe 2 kg-ot max 3-at. Üvegekbe szedem, a tetejére kicsi szalicilt rakok, amit a fogyasztáskor leszedek belőle. Szárazdunsztban hűtöm, majd polcra rakom.
További ajánlott fórumok:
- Hozzámentem életem első szerelméhez....
- Használt autót veszek, életem első autója lesz. Mire kell odafigyeljek a vásárláskor, mit kérdezzek a kocsival és szerződéssel kapcsolatban?
- Segítsetek életem első nagy családi szentestélyét rendezem!!! Van valakinek ötlete a menüvel kapcsolatban?
- Szerelmes vagyok életem első szerelmébe. Csak a férjem meg...
- Életem első fitnessbérlete! Hatékony edzésötleteket kérek szépen.
- Szombaton sütöm életem első pizzáját. Egyik fele hawaii...