Mit csinálok rosszul ha nem sikerül a palacsintám teljes kiőrlésű rozslisztből? (tudásbázis)
ezt találtam a rozslisztről, mint olyanról!
A rozs mostohább éghajlatú vagy gyengébb talajú vidék gabonája. A rozsliszt fehérjéi nem állnak össze sikérré, mert a növényi nyálkaanyagok megakadályozzák a nagy molekulák kialakulását. Ezért tisztán rozslisztből nem célszerű kenyeret készíteni. (max. 50%) A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban magába zárja. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss állapotban.
Szerintem a zablisztes, zabkorpás megoldás beleilleszthető a fogyókúrába de természetesen mértékkel:-D
Az egy tojás biztosan kevés hozzá, és javaslom hogy tegyél a tésztájába olajat vagy olvasztott de nem meleg margarint.Esetleg a tejet felezd meg kefírrel én így is szoktam:-)
Remélem lesz sikerélményed, és beszámolsz róla:-D
Pont a keserédes íze miatt keverem:-)
Így nem annyira nehéz, és könnyen kezelhető bármi amit készítek belőle. Évek óta így főzök, a nokedlit a szílvásgombócot, a pogácsákat sütiket így sütöm. Sőt ha nem felejtek el venni, még zabkorpát is szoktam hozzá keverni, ahogy sikerül alapon. Egy időben még tönköly fehérlisztet is használtam, de manapság ennyi félét nem keverek. Néha még grehem lisztet szoktam venni, de nem célirányosan hanem ha meglátom:-)
Szerintem érdemes próbálkozni, mert mindenkinek más válik be:-D
Pontosasn. ennél jobban nem tudom megfogalmazni.
Egy tojés van benne, sok tej hoyg viszonylag híg legyen,mert kevesebbel mégúgy sem ment, só, víz pici, mi még, édesítő. Asszem ennyi.
komolyan ez a legjobb szemléltetés :D bocsi, gusztustalan, de abszolút fogáshű....
nálunk a kutya kapta meg a takonygombócot, de még így is nagyon elgondolkodtam, hogy vajon megeheti-e azt a nagyrészt sületlen tésztát (baja nem lett :))
nekem ebből a típusú rozslisztből eddig semmit sem sikerült sütnöm, na de lehet, hogy én vagyok béna. mást exotikus lisztet nem próbáltam még, mert meg vagyok elégedve a (tönköly)búza ízével. érdemes lenne kipróbálnom? :)
Köszi:-)
Vizuális típus vagyyok, és láttam magam elött, olyan jól szemléltetted:-)
Én alapjáraton zabpehelylisztet használok, vegyesen teljeskiőrlésű tönköly lisztel. 2 tojással készítem, olajat a tésztájába teszek, icipici só, a lisztek és a tej. Soha nem mérem, hanem érzésre készítem, Rozslisztel még nem próbálkoztam, de már látom hogy nem is akarok:-D
Egyszer kétszer a rizslisztet próbáltam, az is érdekes állagú míg ki nem sütöd:-)
sziaaaa, jaaaaaj, te is rozsliszttel próbálkozol? áááá sose fog sikerülni! én is annyit szenvedtem vele, mint egy kutya..... grrrrr próbáld ki bármilyen más teljes őrlésű liszttel (búza, tönkölybúza), azzal már menni fog 100.000% és sokkal-sokkal finomabb lesz 100.000.000%, mint a sima finomliszttel
hajrá!
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Nekem egyszerűen nem megy a palacsinta sütése. Bármilyen ételt megcsinálok de a palacsintával nem boldogulok.
- A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje?
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Miért ragad oda a palacsintatészta a serpenyőhöz?
- Tudtok olyan régi magyar tévéjátékot, mint pl: Tündérlala, Palacsintáskirály Stb.?
- Mit rontottam el, hogy szétszakad a palacsinta?