Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Persze, menj is dokihoz, én is havonta jártam :))) Ráadásul fizetős dokihoz. Pár hónap után mondta, hogy többet nem akar látni, csak az éves kontrollon, mert már gondolom nem akarta a semmiért elkérni a sok pénzt :-)
Szóval én a sok kérdésemmel Mirénás vagyok. 8 és fél éve van fent az első Mirénám. Valszeg ez már az utolsó is egyben...
Anno, mikor felrakta a doki, telis-tele voltam kétségekkel, kérdésekkel, ezért is lett ez a nevem. És bocsi, hogy ezt írom, de ezt a fórumot 8 évvel ezelőtt vagy előbb én lendítettem fel :-)
A felhelyezést követően nagyon erős vérzéseim voltak - mondjuk a felhelyezés előtt is - tamponnal, betéttel járkáltam. Ezért is jártam havonta a dokimhoz, mert annyira ömlött belőlem, annyira erős volt, hogy azt gondolta mindig, hogy miómám van, vagy elmozdult, lecsúszott, stb... Én meg végig paráztam, hogy most mi van, mert nekem azt mondta a doki, hogy volt, hogy valakiknek felrakta és másnaptól nem véreztek egyáltalán már.
Szóval én 11 hónapig véreztem, tiszta napom nem volt soha, csak a barnázós nap. Havonta jártam a dokihoz eleinte kontrollra és mindig kérdezte, hogy mikor jött meg, mikor múlt el, én meg mondtam, hogy fogalmam nincs, nem tudok ciklust számolni. Mert nincs.
Hányszor le akartam vetetni... A 11 hónap alatt... Mindig türelemre intett a doki, hogy be fog állni, számoljam ki, hogy ez mennyire megéri, a betétet-tampont évekig felváltja, stb... Mindig adtam még esélyt a Mirénának... A méhnyálka hártya szépen csökkent, örültünk neki, aztán vastagodott, a doki azt mondta, hogy dehogy vastagszik, de láttam az előző ambuláns lapon és az akkorin a mm vastagságot. Megint csökkent, megint vastagodott, megint csökkent, elérkezett a 11 hónap és mintha elvágták volna, kész vége, onnantól nem vérzek, tehát több, mint 7 éve...
Igaz, én a 8 és fél év alatt valószínűleg belekerültem a változó korba, de akkor is 11 hónap után megszűnt teljesen a vérzésem.
Az első időkben görcsölt a hasam nagyon, sőt, még évekkel később is, abból tudtam, hogy na, ha még véreznék, akkor most jönne meg a mensim. Meg a melleim is nagyon feszültek évekig, ingerült is voltam, tehát minden ugyanúgy volt még sokáig, csak vérzés nélkül, minta meg lenne a mensim.
Úgyhogy én türelmet és kitartást kívánok Neked :-)
Igen, teljesen normális, hogy görcsöl a hasad bizonyos mértékig. A hormon dolgozik, a méhszáj nyitottá válik, összehúzódik, ez görccsel jár. Az erős vérzés a hormonváltozás miatt van.
De azért jobb, ha megnézeted a kontrollon, mert nagyon erős vérzés és nagyon erős görcs kísérheti azt a jelenséget is, ha elmozdul vagy lecsúszik a spirál.
Írj kedden, hogy mi volt a dokinál.
Eljön lehet nemsokára az is, hogy nem fogsz tudni ciklust számolni.
Ha itt van az ideje, ha nem, a hormon felborít mindent. A méhnyálkahártya vastagszik, csökken, vastagszik, csökken... Még be nem áll.
Tudtodtal minek kellett volna történnie?
Mit nem értesz, hogy mi miért van?
Amit leírtál, teljesen normális...
Görcsölgetés, pecsételgetés, barnázás.
De persze jobb, ha megnyugodsz, hogy mész a kontrollra.
Dolgozik a hormon...
És mi nők, a szervezetünk sem vagyunk egyformák, szinte mindenkinek másképp reagál a hormonra...
Szia.
Igaz nem engem kérdeztél :-) de nincs okod aggódni véleményem szerint. Bár én Mirénás vagyok.
Szia.
Akkor én szorítok, hogy működjön! :-)
Üdvözlet Neked is a "Csapatban" :-)
Sziasztok!
Olvasgattam itt...Lányok az elején vagytok nagyon..türelem.. én pl több mint egy évig véreztem tiszta napok a barnázos volt..3 hónapja van teljesen tiszta napok..menszesz lenne akkor barnás folyás van..1.nap max.. szóval csak türelem.. csinálja dolgát a mirena ..nem vagyunk egyformák.. :)
Szia!
Ne izgulj, az elején ez teljesen normális, ha 3 hónapig minden nap van pecsételés még az is.
Nálam már az 5. hónap, én már kezdek belefáradni.
De még 1 hónapot minimum megvárok és meglátjuk mi lesz.
Kitartás!
Szia.
Köszönjük, hogy megosztottad a tapasztalataidat :-) Jó jót is olvasni itt :)))
Örülök neki, hogy Neked ilyen pozitív a véleményed és a tapasztalatod a Miréna kezdetleges hatásával kapcsolatban. Bízom benne, hogy ez így is marad és a drasztikus csökkenés is marad :-)
A nagy WC-zésnél az érzés ahogy írtad, fantom érzés :-) Annak idején én is teljesen ezt éreztem, ugyanezt, mindig mondtam a dokimnak, mikor mentem hozzá és mondta, hogy az nem tud azért olyan egykönnyen lecsúszni onnan, szóval csak az érzet olyan :-) Legtöbbször...
Eltelt 3 hét, hogy felkerült a spirál, így gondoltam megosztom a tapasztalataimat. 4. napon helyezték fel, eléggé erős menszesz mellett. 2 napig véreztem erősen. Aztán vége lett és már csak maszatoló vérzésem volt (tudjátok, ami csak a wc papíron látszik). Nagy vécénél volt olyan érzésem, hogy mindjárt ki fog esni a spirál (persze tudom ez lehetetlen), egyszer olyan volt mintha lecsúszott volna. Na akkor kicsit megijedtem... de minden rendben volt odabenn. Szerintem ez ilyen fantom érzés volt inkább, mint valós mozgás. Nekem csak picit fájdogált a hasam, nem volt vészes. Ezen és a maszatoló vérzésen kívül más egyéb tünetem nem volt eddig. Ja kevesebbet eszem... nincs étvagyam, ami nem baj, úgyis fogynom kéne. Szerintem megjött az új menszeszem is 3 napja. Azért fogalmazok így, mert erősebb lett a vérzés, kis darabok es nyálkahártya is távozott bőven. Időben is kb most jönne meg (25. nap). Viszont csak a vécépapíron látszik, elég egy menstruációs bugyi, de igazából az is elhagyható lenne... nem szivárog semmi. Fura... ha ez màr tényleg a havim és ilyen lesz, már akkor is megérte. Szerintem normális a mennyisége (egy átlagos, normális ciklus tuti ilyen szokott lenni). Persze meglátjuk még mit hoz a jövő... de ezt már most kijelenthetem, hogy DRASZTIKUSAN CSÖKKENT a mennyiség! Szóval vannak jó tapasztatok is! Kitartás mindenkinek.
Mondjuk azért remélem, hogy teljesen el fog tűnni majd idővel az életemből a menszesz. 😁
Szia!
Végül is pár napig tudtam csak szedni, nagyon rosszul voltam tőle.
Szóval úgy döntöttem, hogy várok még, hogy a Mirena végezze a dolgát, megvárom a bűvös fél évet.
Aztán meglátjuk, hogy mi legyen vele.
Megmondom őszintén, hogy orvost nem szeretnék váltani, mert amúgy 1000 %-ig megbízok benne, tényleg próbál segíteni.
Még mindig reménykedek benne, hogy beválik és nem kell levenni.
Szia.
Mondjuk utána nézhettem volna neten, mielőtt válaszoltam volna Neked, hogy mi az a Norcolut. Akkor - szerintem - valami mással tévesztettem össze, ami biztos, hogy vérzés csillapító és dokik javasolják a szedését, hát ezért nem néztem utána a neten, mert összetévesztettem azzal a másikkal, aminek akkor nem tudom a nevét :-)
Bocsánat...
Én nem vagyok orvos, de egyet biztosra gondolok, természetesen saját magamat tekintve. Ha választani kell, hogy gyógyszert szedek a méhnyálkahártya elvékonyítására vagy pedig megvárom, még természetes úton, magától beáll a hormon és elvékonyodik a méhnyálkahártya, akkor biztosan utóbbit választom, nem a "könnyebb" utat, mert nem feltétlen az a veszélytelenebb.
Én nem izgulnék. Akármilyen erős vérzést okoz, nem tart örökké valóságig. De ezt Neked kell eldönteni, hogy szeded-e vagy sem :-)
Így sajnos sokat nem tudok segíteni, mert nincs tapasztalatom, csak saját véleményem.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?