Többé nem barnul a banán se
Nagy szükségünk volt erre a genetikai beavatkozásra!
Már mindannyiunkkal előfordult, hogy megbarnult a banán a konyhapulton, nem igaz? Ha ez a felfedezés a gyakorlati életünkbe is beszivárog, soha többé nem kínoz ez a probléma minket...

Miért barnul a banán?
A banánt zölden szedik le az exporthoz. Lehetségesnek tartom, hogy a fáról éretten szüretelve nem is olyan az íze, mint amit mi itt Európában ismerünk. Az eltarthatósága attól függ, milyen körülmények között tartják. A zöld banán szobahőmérsékleten 3-7 nap alatt érik meg, körülbelül ennyi is az eltarthatósága, mert érés után hamar romlik. Hűtőben meg nem lehet tartani, mert akkor a héja megfeketedik (bár szerintem a belseje még ekkor is finom tud lenni).
A barnulás a gyümölcsben lévő enzimek és polifenolok oxidációjának "köszönhető". Ez együtt jár az érési folyamattal, fokozódik a külső behatásokkal (nyomódás, sérülés, hőmérséklet növekedése). Tehát ez egy teljesen természetes folyamat. Az emberiség nagy része ezt már teljesen megszokta és elfogadta.
De nem úgy a brit tudósok... valahogy mindig őket emlegetjük, ha kiderült valami... Ők megállapították, hogy a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődése némi génmódosítással leállítható, az így kifejlesztett banán pedig sem nyomódásra, sem az idő múlásával nem barnul meg, vagy csak nagyon sokára.
Szomorú, kidobott banánok
A banánokat a trópusi és szubtrópusi régiókban tudják termeszteni. Ecuador, Kolumbia, Costa Rica, Dominikai Köztársaság a világ legnagyobb banánexportőrei.
A gyümölcsök a szüret és a csomagolás után hűtött konténerhajókon vagy légi úton jutnak el a világ különböző pontjaira. Az út hossza attól függ, hogy honnan hová szállítják őket, lehet 2 nap, de akár 15 is. A szállítás után raktárokba kerülnek, a vásárlókhoz való eljutás tehát még tovább 1-3 hét is lehet. Statisztikáik szerint az exportra szánt banánok 60%-a (bizony, több mint a fele!) még azelőtt tönkremegy, hogy a végfelhasználók, azaz mi, megvásárolnánk. Ez számomra eddig ismeretlen tény volt és hát elég szomorú. Tehát ez a természetbe való beavatkozás gyakorlatilag az élelmiszerpazarlás csökkentését hivatott elérni, ami mondható pozitívumnak.
Javít az is kicsit a képen, hogy ezt a változtatást úgy érték el - hétköznapi ember szintjére lefordítva - hogy nem vittek be idegen genetikai anyagot a gyümölcsbe, csak a sajátjain módosítottak.
Az almákon már túl vagyunk!
Jó tudni azt is, hogy almákkal már réges-rég végeztek hasonló kísérleteket és génmutációs beavatkozásokat. Ezeknek köszönhetően a nem barnuló almát az USA-ban vígan veszik és eszik az emberek ezeket már 2017 óta! Bámulatos, nem?
Úgy tudom, az EU-ban azért szigorúbb szabályozások vonatkoznak a génmanipulált élelmiszer jellegű termékek forgalmazására.
További elérni való sikerek
A célok a barnulás kiiktatásával még nem értek véget, tervezik az eltarthatósági idő jelentős meghosszabbítását és a gombabetegségeknek való ellenállás fokozását is. Ezzel a banánbiznisz is nyilván teljesen meg fog változni. Könnyebben jutnak el ezek az egzotikus gyümölcsök a világ minden pontjára és még ott sem kell majd őket kidobni, mert nem barnulnak meg.
Záró gondolataim
Elgondolkodtató, hogy milyen irányba megy a fejlődés.
Vajon azt tudja már valaki, mi lesz a sok génmanipulált élelmiszer fogyasztásának hatása az emberiségre 20-30 év múlva? Szerintem senki.
Nekem nem baj a barna banán, csinálok belőle sütit, ha már nincs gusztusom megenni. Inkább a banánkenyér, mint a genetikailag nembarna. Nekem ez a véleményem. Neked mi?
Írta: boldogzokni, 2025. március 14. 09:35
Fórumozz a témáról: Többé nem barnul a banán se fórum (eddig 13 hozzászólás)