Mik a boldog gyerekkor alappillérei? (beszélgetés)
"anyu, apu, szeretet, biztonság, testvérek, odafigyelés, törődés, meleg étel, süti."
Ez a cuki felsorolás teljesen visszaadja a gyerekkori boldogság hangulatát, a bezáró szó teszi fel a pontot az i-re.
Enyém boldog volt, mindig ezek jutnak ról aeszembe. Kb ez a fontossági sorrend, azért így írom:
anyu, apu, szeretet, biztonság, testvérek, odafigyelés, törődés, meleg étel, süti.
A pénz nem vetett fel, kissé szűkösen éltünk, de a fontos dolgokra mindig jutott.
Hogy a tamogato szeretet nem abbol all, hogy a fizikai igenyeit kielegitem egy kisgyereknek es enni adok neki meg ruhazom, hanem hogy erzelmileg vallalom a felelosseget a tetteimert.
De sokan nem ertik ezt, igy majdnem mindegy. Anyam peldaul, ha gyerekkent/kamaszkent kilottyintettem a tejet, altalaban uvoltozott egy sort, en elvonultam, majd utana egy oraval edesgetve hivott vacsorazni es jo pofat kellett vagjak mindenhez, mert o kedvesen hiv vacsorazni es nem haragszik. De erzelmileg sosem vallalt felelosseget azert, hogy elotte durvan megszidott, igy en is csak annyit erzekeltem az egeszbol hogy ha nem lottyintem ki a tejet akkor vagyok jo es szeretheto gyerek.
Azzal amugy nem lett volna baj, ha megszid es utana hozzateszi hogy "kicsikem szeretlek de takaritsd fel kerlek a padlot". Akkor en is tudtam volna hogy amit csinaltam, problemas de van egy erzelmileg biztonsagos halom, a csaladom.
Nagyon fontosak a boldog pillanatok. A hétköznapi apró örömök. Hogy átbeszélnek veled dolgokat, érezd, hogy fontos vagy, hogy a korodhoz képest tehesd, amit szeretsz, pl. egy általad kiválasztott hobbit, sportot tudj át-megélni.
És, hogy boldog felnőtt legyél, okulj abból, amit, Te nem szerettél,ne alkalmazd a gyerekednél, de csak okulj és ne nyalogasd a sebeidet, mert beleragadsz a múltadba , és nem lesz boldog jelened és jövőd sem.
Szerintem:
1. stabil, békés család
2. támogató szeretet
3. anyagi és fizikális biztonság
4. egészség
5. stabil és jó baráti kapcsolatok
Ezekből nekem kb. 2,5 volt meg. Nem tekintem boldognak a gyerekkorom. Vajon hány pont kellene ahhoz, hogy boldognak gondolja valaki a gyerekkorát? 4-5?
Neked mennyi pontod van? Kell még hozzáírnom valamit szerinted?
További ajánlott fórumok:
- Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? - És mi lett belőled?
- Szellemekkel kapcsolatos gyerekkori élményetek volt már?
- Mai gyerekek kontra mi gyerekkorunk
- A gyerekkori elhanyagolás hatásai, mit gondoltok erről?
- Egy fiatal nő kezdeményezheti a tegeződést egy idősebb férfi felé, akit gyerekkora óta ismer,de már ciki a csókolom?
- Zenék, amiket elsőként hallottál gyerekkorodban...