Minden tea tartalmaz koffeint? (tudásbázis kérdés)
vagy ott vannak a Milford és a Tekanne teák.Gyümölcsteák és finomak:)
Vagy az ízesített csipkebogyóteák..illetve a roibus teák.
Én úgy tudom, nem mindben van.
A tein viszont nem a koffein, hanem a teofillin vagy a teobromin (utóbbiak a koffeinéhez hasonló élettani hatásúak), nem tudom, melyiket szokták annak hívni.
A zöld teában van koffein (vagy másnéven tein).
A vörös teában viszont nincs...
Mitől tea a tea?
Tudom, hogy a szárított, majd forró vízben mégiscsak megáztatott csipkebogyóra is azt mondom, hogy teát iszok, de biztosan tea az is?
A MATÉ története - avagy a jezsuiták teája
A dél-amerikai indiánok régóta ismerik és fogyasztják a maté teát.
Jóval a fehérek megjelenése előtt is gyűjtötték, szárították, aprították a maté fácska levelét.
Vízzel telt edénybe tették, majd meleg köveket dobtak bele, hogy a levél anyagai kioldódjanak. Ezt a teát nádszállal / bombillával / szívták fel, mert úgy gondolták, elveszti kiváló zamatát, ha levegővel érintkezik.
Ez a kistermetű fa, melynek botanikai neve Ilex paraguayensis, ugyanabba a családba tartozik, mint a magyal.
A matéval az indiánok ismertették meg az első jezsuita misszionáriusokat.
Ők olyan egészségesnek és szomjúság csillapítására is olyan kiválónak találták, hogy életük kockáztatásával indultak a kis fácskák keresésére a sűrű brazíliai őserdőkbe.
A jezsuiták is hasonlóképpen jártak el. A felaprított matélevelet öblös pohárba tették, forró vizet öntöttek rá, majd egy csövön át, melynek alsó részét szűrővé képezték ki, megitták.
Később termeszteni kezdték, és a matéra ráragadt a „misszionáriusok teája” név.
Egy Dél-Amerikai frissítő, memóriajavító
Napjainkban Dél-Amerikában a matéból készített teát fogyasztják leggyakrabban a test és a szellem felfrissítésére. Étkezéshez és étkezések között is isszák. Minden társadalmi réteg kedveli – az értelmiség éppúgy, mint a marhapásztorok vagy a kétkezi munkások.
Egy cikkben, melynek címe: Paraguay, a gyümölcsök és a zene országa, azt olvashatjuk: „Paraguay nemzeti itala a maté, amely itt helyettesíti a kínai, a ceyloni és az indiai teát. Ez az ital bámulatosan regenerálja az emberi szervezetet. Amikor az ember először megkóstolja, szinte azon nyomban úgy érzi, erő, energia és jókedv száll belé. A paraguayiak szüntelenül zengik dicséretét.”
Paraguay és Dél-Brazília folyóparti erdőségeiben vadon terem, Dél-Amerika sok más részén pedig nagy mennyiségben termesztik.
Becslések szerint e földrész lakói évente 3,5 millió kilogramm matét fogyasztanak el, és a növényt sok más országba is exportálják.
A maté gyógyító hatása
Dél-amerikai orvosok a maté alapos tanulmányozása alapján az alábbi megállapításokra jutottak:
- Ez a növény serkentőleg hat a testre és a szellemre, de az álmot nem zavarja.
- Erősítője az agynak, az idegeknek, a gerincnek, és javítja a memóriát.
- Segít megelőzni a fertőzéseket és a gyomorrontást.
- Elősegíti a vizelet- és székletürítést.
- Javítja a légzést.
- Csökkenti az éhségérzetet.
- Táplálja a bél nyálkahártyáját.
- Kiváló lázcsillapító.
- Skorbutellenes hatása van.
- Nem drog, hanem tápanyag.
nem.pl.a zöld tea teint tartalmaz,ami szintén serkentö hatású,viszont nem okoz függöséget,mint a koffein.Sok olyan tea van,amiröl az ember azt hinné,hogy gyümi tea,s k özben fekete tea gyümölcs aromával ízesítve+színezve.Ilyen a Pick Wick is.
A gyógynövények,melyeket taskban árulnak,nem filterben megbízhatóak.
En lehet, hogy naiv vagyok, de amelyikre nincs rairva, hogy fekete tea vagy zold tea az alapanyagok kozott, abban nincs.
Van par ilyen, nagyon finomak.
Én úgy tudom, hogy a rooibos tea nem tartalmaz koffeint. Ez a tea natur és sok másféle ízben is kapható. Erről a teáról ugyanebben a topikban Fawkesgirl 8. hozzászólásában olvashatsz bővebben.
Egyébként a teákban nem koffein, hanem tein van, ez a tea alkaloidja!
EZ igaz, de attól még nem tartalmazzák:)
Teaboltok a legjobbak ez viszont nem kérdés!
További ajánlott fórumok:
- Földrajzi nevek, amelyek személynevet is tartalmaznak /BUDApest, SzentENDRE stb/
- Szavak, melyek "let"-tet tartalmaznak
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Mit ehet az, akinek ki kell zárnia a növényi eredetű olajokat, az azokat tartalmazó ételeket? Mindenben van:S - ételallergia miatt-
- Miért reped el minden élesztőt tartalmazó sütim sütés közben?
- A koffeinmentes kávé megbízható? Tényleg nem tartalmaz koffeint?