Milyen vaskészítményt adnátok egy két éves gyereknek? (tudásbázis kérdés)
Hm...
A hsz-d,amivel rám reagáltál tökéletesen igazolja,ami nekem lejött.
Ebbe nem kívánok belemenni,felesleges...
Sok kitartást kívánok minden házi-,egyéb és gyermekorvosnak!
Csak bólogatni lehet erre...
Íme a rettentő mellékhatások,bizzzztos sokkkkkal rosszabb,mint amit a vashiány okoz:
"Ritka: az Aktiferrin szirup allergiás bőrreakciókat váltHAT ki.
Gyakori: ENYHE emésztőrendszeri panaszok, mint gyomorfájdalom, hasi puffadás, székrekedés vagy hasmenés fordulhatnak elő, KÜLÖNÖSEN nagy adagok alkalmazása esetén.
Az Aktiferrin szirup HIGÍTÁS NÉLKÜLI bevétele a fogakat feketére színezheti, mely állapot visszafordítható.
Az Aktiferrin szirup sötétebbé vagy fekete színűvé változtathatja a székletet, ez teljesen ÁRTALMATLAN."
Hát ezek valllllóban rettttenetesek...:O
A vashiány látható tünetei még az ártalmatlanabbak közé tartoznak,úgy vélem kár felsorolni,mert ezeket mindenki ismeri.Az igazán súlyos bajok,amiket okozhat,amiről sosem beszélnek,nos azokat meg nem sorolnám fel(ha csak nem kérik),nehogy azt mondják,mit ijesztgetem szegggény anyukát...:P
Nos az,hogy csupán a vasraktár "üres",az nem ok a nyugalomra.Vashiányban ugyanis ezek elsőként merülnek ki,még mielőtt a vérben kimutatható lenne a vashiány,kvázi: nem történt semmi regeneratív az ügyben,é:gáz van.Szval:ILLIK FELTÖLTENI.A növényi eredetű étel dícséretes,ám nem sok mindenre jó,é:semmire,jelen esetben meg pláne nem.A máj szuper ötlet,ha nem szereti: akkor is:állati eredetű lenne a jó.Nem vagyok túl nagy szaki,egy dietetikus legalább neten könnyen elérhető...ÁM ilyen mértékű hiánynál csupán étkezéssel rendezni egy növésben levő szervezetet igen csak nehéz feladat,szval:PÓTOLNI kéne azt a vasat,IGENIS vaskészítménnyel.Megjegyzem:a vitaminokról írt hordós hasonlat baromság,ahogy van.
Legyünk már olyan jók,aztán végre szakértőktől kérjünk tanácsot,ne a szomszédasszonytól,mert valóban igaz az,hogy a növésben levő gyerek igen könnyen tud vashiányos lenni,nem megfelelő ellátottság mellett,jóóóóóóó???
A spenótban nincs is sok vas, és valóban, nem is jó a fölszívódása. Ahogyan a növényekből általában nem jól szívódik föl a vas.
"Azt mondta a doktornő,csak akkor adjunk vaskészítményt,ha már vannak tünetei,pl étvágytalan."
A raktárakat érdemes volna föltölteni. Mivel növekedésben van a gyermeked, és a vas fölszívódása nem túl jó, elég könnyen alakulhat ki súlyosabb vashiány, ill. anaemia (vérszegénység).
spenótot, szilvát, és természetes élelmiszerben
májat, és minnél több nyers zöldcsi -sali,
gyümi
;)
spenót, sóska, tojás, körte...
Ott a válasz!!! :) Én piros gyümivel turbóztam fel a gyerekem vészes vashiányát, elhagytam a művitamint, mert semmit nem ért! A doki meg önelégülten mondta, hogy na ugye, csak-csak hat a vastabletta!!!
Szegényt már injekciózni akarták, mert nem szívódott fel a vas...
Szóval én is a természetes híve lettem! :)
Nekünk ez jött be:
Flavonmax kid's
2005 óta szedi kúraszerűen a család.
Gyümölcsvelő-koncentrátum olyan állagú, mint a lekvár.
DE BÁRMIT ADSZ, AZ MULTIVITAMIN legyen, NE VASKÉSZÍTMÉNYT.
MIÉRT?
Nagyon szemléletes a hordó-hasonlat...
Képzelj el egy régi hordót,amelybe mondjuk esővizet akarsz gyűjteni: nagyjából ép, de egy dongája a felénél ki van törve.
Meddig tudod vízzel tölteni? Félig. Ameddig a "leggyengébb" donga engedi. Tehát hiába adsz egyféle/sokféle vitaminból optimális mennyiséget, ha csak 1 valamiből is hiány van,
a többi sem tud hasznosulni, felszívódni.
Sok VALÓDI, MAGYAR zöldség, gyümölcs, spenót, cékla, alma, máj :)
És ne mondd, hogy nem eszi meg: azt eszi meg, amire rászoktatod, AMIT LÁT, HOGY A TÖBBI CSALáDTAG IS RENDSZERESEN, ÉLVEZETTEL ESZI.
(9,7 ÉVES ÉS 22 hónaposak a gyerkőceim)
:)
Szia!
Az én gyerkőcöm még nincs két éves,de 1-2 hete vettem neki vassal dúsított multivitaminos szirupot ..:)
ezt 4 hónapos kortól lehet adni..
inkább leírom privibe a nevét..:)
nem akarok reklámozni..
Szia !
A C-vitamin kell a vas felszívódásához, lehet, hogy a kicsinek c-vitamin hiánya van.
Paprika jobb lehet,mint a narancs, mert utóbbi sokszor sajnos elveszti C-vitamin tartalmát, mire az asztalra kerül.
Esetleg keress, természetes C-vitamint.
Szerintem nincs sok mellékhatása, biztos jól olvastad?
Kislányomnak is volt vashiánya ő maltofert kapott. Természetes pótlásra teljes kiörlésű gabonák, aszalt gyümölcsök nagyon jók és C vitamint, vagy narancsot, paprikát is kell enni a felszívódás miatt. Azt hiszem a tea és csoki tiltott. Ha szoptatsz még az is nagyon jó lenne.
További ajánlott fórumok:
- 5 éves gyereknek milyen lázcsillapító kúpot adtok?
- Közel 2 éves gyereknek(21 hónapos) milyen naptejet tudnátok ajánlani?
- Keresztfiunknak kistesója született. Milyen értékben illik ezután ajándékozni a két gyereknek?
- Milyen sport jó 4 éves gyereknek és van olyan hely, ahol felmérik, hogy mihez van tehetsége?
- Adnátok retró telefont gyereknek mint első telefont?
- Megfázás esetén mit adnátok egy 5 éves gyereknek?