Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Milyen hatása van az ételekre a főzéskor hozzáadott alkohol / pl. a borban lévő/? fórum

Milyen hatása van az ételekre a főzéskor hozzáadott alkohol / pl. a borban lévő/? (beszélgetés)


2018. szept. 1. 08:49
feljavitja az etel izet!
2016. jan. 18. 08:28

21 válasz alatt szépen összeszedtetek mindet. ;)


Aki ezt megfejeli, az díjra érdemes. ;)

2016. jan. 18. 08:14
megvaltoztatja az etel izet.
2015. okt. 5. 11:35
Az alkohol poláros oldószer, hasonló a hatása a vízhez. Erősítheti az ízeket, azzal, hogy gyorsabban oldja ki az ízanyagokat, mint a víz tenné önmagában. Kétlem, hogy a hús könnyebben puhulna tőle. Ami még extra vele, hogy karbonsavakkal, pl ecetsav, citromsav, almasav, stb... észtert képez, így nem lesz annyira savanyú az étel. Elpárolog főzés közben, mert nagyobb az illékonysága, mint a víznek. Meg lehet gyújtani a gőzét. Attól függően, hogy milyen jellegű alkoholos itallal főzünk, hozzáadhatunk egy csomó plusz ízt, pl a vörösbor édes-savanyú, a sör kesernyés, és így tovább...
19. Guruljka (válaszként erre: 18. - A14deb9047)
2012. jún. 4. 22:04

No nem azért mondom....ne a pincepörkölt marhahúsból, és kizárólag vörösborral készül, egy csepp víz nélkül!


Szerintem nem az alkohol az elsődleges, legaábbis a főtt ételeknél. Hanem az alkoholhoz kapcsolódó, vagy abban oldott egyéb anyagok.

2010. márc. 5. 15:38
Marhapörkölt vörösborral szuper!!!!!!!!!!!!!!! És az alkohol elpárolog......... a pikáns íz meg marad.
17. 07c4794583 (válaszként erre: 16. - 07c4794583)
2009. nov. 17. 16:27
Mielőtt bárki belekötne a forrasba, a kutatást az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium élelmiszeripari adatlaborja végezte.
2009. nov. 17. 16:24

Az, hogy eleri a forraspontjat, nem jelenti azt, hogy a vegyulet eltunik.


Itt - a cikkben lejjebb - talahato egy tablazat, hogy milyen mennyisegnel hany ora fozessel (es pontosan milyen metodussal) pontosan hany szazaleka az alkoholnak marad meg.


[link]


Ket es fel ora fozesnel meg mindig marad 5% - ami termeszetesen 3 dl bornal ket-negy szemelyre abszolut jelentektelen mennyiseg, am azt allitani, hogy nem letezik, meglehetosen ellentmondana az emberi logikanak.


Ennyit akartam mondani, koszonom, leulok magamtol.

2009. nov. 17. 15:44

Ezen kívül még egy érdekes dologra bukkantam. A rák megelőzésében is hasznos lehet az alkoholos pácolás. Olvassátok : [link]


Mire nem jó egy iskolai házi feladat?! :))

2009. nov. 17. 15:40

Az etanol forráspontja ha jól emlékszem 80 C fok körül van, ezért választható el a víztől desztillálással /lsd. pálinkafőzés/, úgyhogy elpárolog az ételből mivel ennek a forráspontja jóval magasabb.


A paradicsomra is ugyanaz vonatkozik mint a borra a savassága miatt. Valóban nem engedi megpuhulni az ételt olyan gyorsan.


A kérdés azonban a bor alkoholtartalmára vonatkozott. Találtam is a neten valamit. Belinkelem: [link]


itt a húspácolás kémiájára kattintva a következő szerepel:



A húspácolás kémiája


A hús pácolásokor történő kémiai reakciók, változások az alkalmazott módszertől függenek.

Alapvetően háromféle "kémiai" módszert használnak.

Mindháram denaturálja a húsban található különböző fehérjemolekulákat, savakkal, sókkal, alkoholokkal történő különböző vegyi reakciók során.


- A húst alkotó fehérjék peptid kötéseinek savas hidrolízise friss citromsavas, ecetsavas, vagy tejsavas (pl. joghurt) páccal történik.

Ez a folyamat denaturált proteineket és egy sokkal puhább hústerméket eredményez.


- Tömény só oldattal is lehetséges a proteinek denaturálása amit elsősorban sertéhúsnál alkalmaznak.

Ez a folyamat a fehérjemolekulák hidrátburkát befolyásolja.


- Az alkohol szintén képes denaturálni a proteineket a hidrofob molekulák közötti kapcsolatot befolyásolva.

Hatása az alkohol töménységétől függ, pl. vodkával gyorsabb, borral lassúbb.

13. Sünciné (válaszként erre: 10. - Farika)
2009. nov. 17. 14:37
Bizony, hogy elpárolog!!!!! Én olyan gyógyszereket szedek amire nem szabad alkoholt fogyasztani! Soha semmi bajom nem volt még az ilyen ételektől!
12. 07c4794583 (válaszként erre: 10. - Farika)
2009. nov. 17. 14:05
De bizony hogy nem párolog el.
11. globus
2009. nov. 17. 13:55

Viszont azt is mondják, hogy a paradicsomot ne rakjuk addig a káposztába, míg meg nem főtt, mert a savas közegben nem fog már megpuhulni :D

Bornál ez lehetséges?

10. Farika
2009. nov. 17. 13:30
én megdöbbentem amikor az unokaöcsikém _az orvosira jár- mondta hogy tévedés, az alkohol nem párolog el a kajábó. Én meg naívan a jó kis borban párolt marhapörit szolgáltam fel addig a gyerekeimnek.(:-)
9. 6b959121ac (válaszként erre: 7. - 07c4794583)
2009. nov. 17. 08:46

Ki írja ezt?


De ez is jó megoldásnak tűnik!! :)

8. 07c4794583 (válaszként erre: 7. - 07c4794583)
2009. nov. 17. 08:40
marmint a sajat eredeti izet
7. 07c4794583 (válaszként erre: 1. - 6b959121ac)
2009. nov. 17. 08:40

Irja azt, hogy "az etelre nem tudom, de az anyukamra nagyon joval!!"

Viccen kivul, az alkohol a savas jellege mellett azt a specialis hatast nyujtja, hogy a benne levo cukor kioldodas utan "karamellizalja" az etelt, masreszt olyan sok elparolog belole (de nem az osszes), hogy tomenyiti annak izet is.

6. Myrthil (válaszként erre: 5. - 6b959121ac)
2009. nov. 17. 08:30

Ugyanúgy, ahogy kitágítja a hajszálereket. Pl ezért piros akkor az arcod ha iszol.

Ennél többet nem tudok mondani, mert nem értek hozzá :D

5. 6b959121ac (válaszként erre: 3. - Myrthil)
2009. nov. 17. 08:24

Köszönöm. Miért tudja fellazítani a hús szerkezetét?

Az, hogy kivonja a vizet az tiszta.

Nagyon megköszönöm, hogy tovább gondolkodsz!

4. 6b959121ac (válaszként erre: 2. - Sünciné)
2009. nov. 17. 08:22
Valóban jó feladat. Minden ismerősünk ezen gondolkodik. Agymozgató.
2009. nov. 17. 08:19

Szia!

Csak "konyha" példát tudok mondani:


Az alkohol kitágítja, fellazítja a húst szerkezetét, ezért a fűszerek jobban átjárják.

Ezért szoktak pl a pácokba bort rakni.


Ugyanakkor kivonja a vizet, ezáltal "szárazabb" lesz a hús.


Hirtelen most csak ennyi jutott eszembe. Majd még gondolkodom rajta.

2009. nov. 17. 08:18
Nagyon jó feladat! Legalább tanulták? Azt tudom, hogy hamarabb puhul, és a főzéskor elpárolog belőle az alkohol!
2009. nov. 17. 08:09

Egy ismerősöm gyereke kapta ezt kémia házi feladatra .

Tudtok nekem ebben segíteni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook