Milyen hatása van az ételekre a főzéskor hozzáadott alkohol / pl. a borban lévő/? (beszélgetés)
21 válasz alatt szépen összeszedtetek mindet. ;)
Aki ezt megfejeli, az díjra érdemes. ;)
No nem azért mondom....ne a pincepörkölt marhahúsból, és kizárólag vörösborral készül, egy csepp víz nélkül!
Szerintem nem az alkohol az elsődleges, legaábbis a főtt ételeknél. Hanem az alkoholhoz kapcsolódó, vagy abban oldott egyéb anyagok.
Az, hogy eleri a forraspontjat, nem jelenti azt, hogy a vegyulet eltunik.
Itt - a cikkben lejjebb - talahato egy tablazat, hogy milyen mennyisegnel hany ora fozessel (es pontosan milyen metodussal) pontosan hany szazaleka az alkoholnak marad meg.
Ket es fel ora fozesnel meg mindig marad 5% - ami termeszetesen 3 dl bornal ket-negy szemelyre abszolut jelentektelen mennyiseg, am azt allitani, hogy nem letezik, meglehetosen ellentmondana az emberi logikanak.
Ennyit akartam mondani, koszonom, leulok magamtol.
Ezen kívül még egy érdekes dologra bukkantam. A rák megelőzésében is hasznos lehet az alkoholos pácolás. Olvassátok : [link]
Mire nem jó egy iskolai házi feladat?! :))
Az etanol forráspontja ha jól emlékszem 80 C fok körül van, ezért választható el a víztől desztillálással /lsd. pálinkafőzés/, úgyhogy elpárolog az ételből mivel ennek a forráspontja jóval magasabb.
A paradicsomra is ugyanaz vonatkozik mint a borra a savassága miatt. Valóban nem engedi megpuhulni az ételt olyan gyorsan.
A kérdés azonban a bor alkoholtartalmára vonatkozott. Találtam is a neten valamit. Belinkelem: [link]
itt a húspácolás kémiájára kattintva a következő szerepel:
A húspácolás kémiája
A hús pácolásokor történő kémiai reakciók, változások az alkalmazott módszertől függenek.
Alapvetően háromféle "kémiai" módszert használnak.
Mindháram denaturálja a húsban található különböző fehérjemolekulákat, savakkal, sókkal, alkoholokkal történő különböző vegyi reakciók során.
- A húst alkotó fehérjék peptid kötéseinek savas hidrolízise friss citromsavas, ecetsavas, vagy tejsavas (pl. joghurt) páccal történik.
Ez a folyamat denaturált proteineket és egy sokkal puhább hústerméket eredményez.
- Tömény só oldattal is lehetséges a proteinek denaturálása amit elsősorban sertéhúsnál alkalmaznak.
Ez a folyamat a fehérjemolekulák hidrátburkát befolyásolja.
- Az alkohol szintén képes denaturálni a proteineket a hidrofob molekulák közötti kapcsolatot befolyásolva.
Hatása az alkohol töménységétől függ, pl. vodkával gyorsabb, borral lassúbb.
Viszont azt is mondják, hogy a paradicsomot ne rakjuk addig a káposztába, míg meg nem főtt, mert a savas közegben nem fog már megpuhulni :D
Bornál ez lehetséges?
Ki írja ezt?
De ez is jó megoldásnak tűnik!! :)
Irja azt, hogy "az etelre nem tudom, de az anyukamra nagyon joval!!"
Viccen kivul, az alkohol a savas jellege mellett azt a specialis hatast nyujtja, hogy a benne levo cukor kioldodas utan "karamellizalja" az etelt, masreszt olyan sok elparolog belole (de nem az osszes), hogy tomenyiti annak izet is.
Ugyanúgy, ahogy kitágítja a hajszálereket. Pl ezért piros akkor az arcod ha iszol.
Ennél többet nem tudok mondani, mert nem értek hozzá :D
Köszönöm. Miért tudja fellazítani a hús szerkezetét?
Az, hogy kivonja a vizet az tiszta.
Nagyon megköszönöm, hogy tovább gondolkodsz!
Szia!
Csak "konyha" példát tudok mondani:
Az alkohol kitágítja, fellazítja a húst szerkezetét, ezért a fűszerek jobban átjárják.
Ezért szoktak pl a pácokba bort rakni.
Ugyanakkor kivonja a vizet, ezáltal "szárazabb" lesz a hús.
Hirtelen most csak ennyi jutott eszembe. Majd még gondolkodom rajta.
Egy ismerősöm gyereke kapta ezt kémia házi feladatra .
Tudtok nekem ebben segíteni?
További ajánlott fórumok:
- Hírek a nagyvilágból és a hozzáadott reakciók
- Cikkek és a hozzáadott reakciók
- Törökországba megyünk nyaralni 4 és 7 éves gyerekkel.Tudtok valami szert amivel felkészíthetem a gyomrukat az ottani ételekre?Pl:Normaflore?
- Melyik műzli nem tartalmaz hozzáadott cukrot?
- Milyen C-vitamint adtok a gyerekeknek, amiben nincs semmi káros hozzáadott dolog?
- Hideg eljárásos szappankészítésnél hogyan kell figyelembe venni a hozzáadott citromsavat, amikor a lúgot számoljátok?