Milyen esetben kapok GYED-et? (tudásbázis)
Szia!
A probléma az, ha máj x után szülsz, akkor csak az aktuális munkahelyet nézik, hogy van-e 180 nap, ha nincs, akkor GYES, stb.
Igen ezt értem így köszönöm!
Akkor viszont mi a helyzet ha van másik munkaviszonyom, de még csak keveset tegyük fel 2 hónapot dolgozom náluk és terhes leszek?
Nem kell valami minimum idő az új helyen?
Szia!
Ez egy kicsit problémás. Ha nem 2014. máj 10?(ha jól emlékszem) előtt szülsz, akkor gond van, mert akkor már "csak" egy munkáltatónál nézik a munkaviszonyt, s abból számolnak ellátást.
A lényeg, 180 nap folyamatos biztosítási jogviszony kell ahhoz, hogy tudj gyed/tgyás igénylést beadni. Ha van 365 napod, akkor kicsit nehezebb a helyzet. A szülést megelőző napot veszik alapul, s az előző naptári év jövedelméből számítják ki az ellátás alapját. Tegyük fel, hogy 2014. dec. 29-én szülsz, egész évben dolgoztál, szabin voltál stb. Akkor megnézik, hogy 2013-ban mi az alapod, ha mondjuk ekkor 8 hónapot munkanélküli voltál, vagy gyesen voltál, akkor is ezek összegéből számítják az új ellátást.
Ha nincsen munkahelyed, akkor nem vagy jogosult a gyedre. Az a szabály, hogy gyed akkor jár, ha a tgyás folyósítása alatt szűnt meg a munkaviszony.
Remélem tudtam segíteni!
Itt mindent megtalálsz.
A szülést megelőző két évben kell meglenni min. 365 biztosított napnak összesen.
Mindkét esetre válaszoljon aki tud.
Köszönöm! A helyesírási hibákért elnézést, telefonról vagyok.
Kicsit bonyolultan hangzik majd, de megpróbálom egyszerűen leírni. Szóval:
Ha 2 éven belül van egy folyamatos egy éves munkaviszony, de 1 év utan otthagyom a munkahelyet és terhes leszek úgy hogy már nincs munkaviszony olyankor mi a helyzet?
További ajánlott fórumok:
- Tudja már valaki, milyen új határozatot hozott ma a kormány a GYED-et ill. a GYES-t illetőleg?
- Mi van akkor, ha fizetést is kapok és gyed-et is?
- Hogyan kapok GYED-et így?
- Mennyi GYED-et kapok ha végig táppénzen vagyok?
- Ha lejár a munkahelyemen a szerződés, kapok GYED-et?
- GYES mellett jön a második baba!Mi ilyenkor a teendő?A második után táppénzt kapok vagy GYED-et?